Archívum: 2008 (43)

Tevékenységtérkép

2008.12.28. Vasárnap

Tegnap és ma bazi nagy polski szereléseket tartottunk a garázsunkban.
CSabi mondta hogy be kéne neki rakni az Elegant műszerfalt.Mondtam neki hogy okáj. Aztán jól beraktuk :D
 Ehhez km óra spirált  is ki kellett cserélni.Ez konkrétan nagyon nehéz volt.Alagútban jól áthúzni,meg feltekerni a váltó kihajtására...Ja és a fél autót szét kellett miatta bombázni,középső boxot ki kellett venni,kárpitokat is....
Aztán nekiálltunk az én autómnak is. Bal oldali mociborítás csere,merthogy Suhi adott nekem ajándékba 1 jót,amin rajta van a dinamót felfogató 2 csavar és nincs össsze visssza görbülve(csigaház). Hát ez bazi nagy szopás volt. Még szerencse hogy ott volt CSabi és Suhi,mert egyedül nem tudtam volna megcsinálni ezt.Hátfal levétel,és dinamó levétel,majd észleltük hogy a jó borítással karistol a venti,kerreg mint az állat.Aztán Csabival észre vettük hogy görbe a venti...hát mitől is lehet görbe...csak nem attól hogy össze volt törve a polskim még régen és ezt nem cserélték ki....hát de attól görbe. De azért sikerült berakni úgy hogy ne zörögjön,Csabi ügyes keze beillesztette úgy ahogy kell :D Köszi!
Önindítót is szereltem,szereltünk de még mindíg nem jó.
Úgy indult a dolog hogy indítottam és nem indított az önindító hanem csak kattant 1et,aztán elhalványultak a lámpácskák...aztán már áramot sem vett fel(a lámpák nem halványultak el).Aztán levettem,észrevettem hogy a bronzkefék elkoptak. Kicseréltem az 1iket,ami teljesen kopott volt,kitisztítottam az önindító belsejét,megzsíroztam ahol kell.Így működött 2-3 indításig aztán megint semmi.Kapcsolót levettem úgy viszont pörög mint az állat.Tehát akkor elvileg kapcsolót kell cserélni.A kapcsolót megtisztítottam és visszaraktam de úgy sem volt jó pedíg nincs beégve sem. Másnak van valami ötlete miért csinálja ezt az önindító??? Gerjesztő és forgórész tekercset kimértem,jók.A tengelye sem kotyog...
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 13 fotó . 10 komment

2008.12.18. Csütörtök

Voltunk lakatos bácsinál :) !!!
Ki lett cserélve a 2küszöb és a jobb első sárvédő+ javítva lettek az első doblemezek és a bal hátsó doblemez+ a belső küszöbök is.Közel 1 hónap alatt elkészült a lakatos a javítással és összesen 24000Ftomba került az egész(küszöbök és sárvédő ára is benne van az árban).Jah amúgy a környékünkön elég nehéz polski alkatrészekhez jutni mostanában,ugyanis bezárt az 1etlen ilyen bolt ahol még komolyan foglalkoztak a keleti autókkal.Sajnos. Aztán amikor hazahoztam akkor nekiálltam alvázvédőzni a doblemezeket és a küszöbök környékét. A küszöböket kívülről feketére festettem.Amikor "mindennel" elkészültem beraktam a frissen kimosott kárpitokat és használatba vettem a Polskit.
November végén voltam Pécsen ugyanis találkozó volt ott. Nagyon jól éreztem magam,jó volt a hangulat is és a program is,sok szép helyen megfordultunk.Pécsieknek köszi a taliért :) ! Amúgy Kocsis Zoltánnal mentünk 2en együtt,egymás után.Szinte egész úton CB rádióztunk és poénkodtunk. 1szer meg kellett állnunk mert valami baromi nagyot durrant Zoli gépkocsiának kipufogójában.Aztán újra elindultunk Pécs felé.Az út hát hogyis mondjam eléggé kaki volt,hideg volt és esett az eső+össze vissza hullámzott+minden kanyarban kint volt 1 tábla azzal a felirattal hogy "Ő is meghalt"(de azért volt vezetési élmény mert jó kanyarok voltak meg bazi nagy dombok és lejtők). Pécsen fent voltunk a Mecsekben majd a Makári étteremben kajáltunk 1 jót.A mecseki úton volt 1 kis probléma:hirtelen olyan volt mindha letiltott volna mindent az elektronika,de mondtam hogy ilyen nincs is a póckiba,aztán jött a füst a csomagtartóból aztán eszembe jutott hogy az aksi meg az emelő az szoros barátsága kerülhetett na meg a homlokfal is,gyorsan felpattintottam a csomagtartót aztán láttam hogy izzik az emelő helye aztán gyorsan le is vettem onnan hogy megszűntessem a zárlatot.Ezt is megúsztuk :) És mehettünk tovább.A kajálás után egyébként elindultunk haza Zolival 1ütt és Sásdnál váltunk el ,Ő ment Dombóvár felé én pedíg Kaposvárra.(ja amúgy itt találkoztunk délelőtt csak ezt elfelejtettem leírni :) )
Novemberben kaptam 1 elektronikus index relét amit be is építettem a gyakorlati helyemen az oktatóm segítségével és azóta is jól működik.Vettem még új ablaktörlő lapátokat és izzókat is.Ezeket ki is cseréltem.

Nem telt el sok idő és úgy gondolta a Polskikám hogy többet kéne vele foglalkoznom ezért kitalálta azt hogy a vezérmű lánc elkezdett csörögni.Ekkor levettem  a hátfalat és a vezérmű fedelet meg a centrifugális olajszűrőt.Hát az 1 külön élmény volt mire lepucoltam.fél órán át vakartam le róla a vastag olajsarat vagy kormot inkább.De legalább tiszta lett. Aztán szóltam FanTomeeenak aki segített nekem és kicseréltük a vezérmű láncot a fogaskerekekkel együtt+ékszíjat is meg a motortartó rugót. Nagyon szépen köszi a segítséget Tomi! :) Másnap az olajat is lecseréltem. (84200km)
1héttel később féket javítottam,pontosabban kicseréltem a 2első fékdobot alíg használra és így most már a fék is jó(mert eddíg szakaszosan fogott a dobok ovális alakja miatt).

december 16án reggel mentem le a parkolóba a polskihoz és láttam hogy nincs bent a helyén a bal hátsó üveg(oldalsó).Hát leesett az állam a szememben elpattant pár ér aztán odamentem szegényhez és láttam hogy kivágta valami köcsög buzi fasszopó geci állat(akit szívesen megrugdalnék az acélbetkós bakancsomban meg a fejéhez vágnék pár sörös üveget) a tömítést.ÉS mindezt azért a 3villáskulcsért tette ami elöl a boxban volt,ja meg az 1db rendszámtábla keretért. Ilyenkor is csak Fantomeee barátomra számíthattam akinek volt a padláson ilyen tömítése.Hát ezért is BAZI NAGY KÖSZÖNET JÁR TOMI.! Elmentem a gyakorlati helyemre aztán a lakatosok bevarázsolták nekem az üveget a helyére. Ma beraktam a polskit a garázsba (keresztbe :D ) így leglább nem ázik fázik és nem rozsdál ja és legfőképp nem törik fel. Most 1-2 napos szünet lesz a számára aztán megy műszakira amit remélem meg fog kapni.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 27 fotó . 15 komment

2008.10.09. Csütörtök

Nah elég régen írtam blogot.Ennek oka hogy már nincs netem. Polskin melózgattam kicsit: ki lett cserélve a töltés kábele,a feszültség szabályozó be lett állítva úgy hogy 14.5Vnál szabályozzon le. Voltam kaposvári kistalálkozón is ami baromi jó volt).
Elvileg holnap megyünk lakatoshoz,ma már ki van pakolva belőle minden kárpit,és otthon van a 2 külső küszöb.Kontakt sparyel befújkodtam pár testelési pontot így kevesebb feszültség esik a lámpáknál és jobban világítanak.(meg is csiszoltam az érintkezőket).


tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 komment

2008.08.28. Csütörtök

Elhatároztam magam,hogy megcsinálom a termosztátot,hogy télen ne kelljen fagyoskodni,és a moci se fázzon.Hát nem jött össze a dolog,mivel a termosztát házból le van törve 1 darab:(.+elhagytam azt a kampót ami az ajtó és a termosztát közé kell:(De sebaj a mex hézagot legalább be tudtam állítani kényelmesen :) Kiderült hogy eddíg kb. 0.7mm-es mex hézaggal járkáltam :) Most hogy újra 0.5mm nagyon jól húz a gép és sokkal jobban is indul.A mexakító visszarakásával volt 1 kis problémám mert elforgattam aztán nem tudtam hogyan kell visszarakni :D És legalább 10szer vettem ki és raktam vissza mire jó lett.De most úgy néz ki,hogy minden pöpec csak ez a termosztát  ház és a fűtés cső cserés.
Jah és azt majdnem kifelejtettem,hogy gyújtás állítás közben volt 1 megrázó élményem :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 6 fotó . 28 komment

2008.08.22. Péntek

Ma találkoztunk 1 jót :)
Suhi eljött hozzánk és munka után rögtön indultunk bontózni(persze retkesen mocskosan ahogy voltam :) ),de előtte még el kellett mennünk az Esküdthöz gyertya kábelér ami DelPieronak kellett.Innen indultunk ki a városból és Taszár előtt találkoztunk DelPieroval.Pár perc pihenés és irány Nagyberki bontója.Itt találtuk1 szép újrafestett kék polskit meg 1 sárgát aminek még elöl középen volt a fiat jel de nem kúpos felnis volt.A köcsög geci bontós faszi nem engedett bontani csak egybe akarta eladni.Hát bekaphaja...Innen Dombóvárra metünk ahol az orrunk előtt zárt be a bontó(részben az én hibám is,hogy elkéstünk mert én túlságosan akartam szabályoskodi sorry:() És pont amikor a bontó előtt voltunk akkor csörrent rám FanTomee akinek kedve volt talizni 1et :) Aztán Dávidot is felhívtuk hogy hol van már,meg mi dolga..a Mol kúton találkoztunk vele és végül ő is velünk polskizott :) .kis beszélgetés meg fényképezkedés után találkoztunk Kocsis Zolival aki idén velencén a legszebb autó díjat nyerte el.Sajnos dolgozott és sajnos nem polskival ment munkába:(.De jót beszélgettünk,meg zenéltünk ÉS Dávid adott nekem 1dzép kapcsoló keretet a kis műszerfalamra mert az enyxém már szana széjel van törve..7óra fele elmentünk a dombóvári vár romjaihoz és ott is fotózkodtunk meg jót beszélgettünk.Telt múlt az idő aztán besötétedett és elindultunk haza.Élmény volt sötétben haza jönni polskival úgy hogy 3an metnünk 1ütt :) Életem első éjccakai autókázása polskival :)
(((Amúgy FanTomee csinált sok sok képet majd Ő tölt fel jobbakat a blogjára én csak ennyit..)))
Ma kicseréltem az 1ik H4es izzót gyngébbre 60/55Wosra de még így is bazi erős :) Töltés lámpa még mindíg parázslik tompított fényszórót használva de kit zavar :) (ma pont 100kmert mentem az ótóval 83440km)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 fotó . 6 komment

2008.08.15. Péntek

Ma megzsíroztuk a függőcsapszegeket munkahelyemen.Aztán az olajdekni összes csavarját utána húztam T kulcsal,váltótartó bak és váltó tartó "vas" csavarjait is utána húztam.Júl átnéztem az alját a poláknak..hát a bal eslő doblemez alja a küszöb felől lukas jó nagy részen,tehát ha netán lakatolás lenne a dologból akkor az tuti cserés,meg az összessárvédő ív,meg a 2küszöb.Padló lemez teljesen ép!
Festékréteg vizsgálóval megmértem a festék réteg vastagságát.Kiderült hogy szinte az egész autón gyári festék van! Kivéve: bal hátsó sárvédő 1 részén,hátfal és mociháztető olivazöld polskié volt(mert a fehér festék ahol lepattogott ott olivazöld festék van) és a hátfal is olivazöld poláé volt,jobbos küszöb valószínűleg cserélve lett és az a lemez is amibe az ablaktörlő lapátok mennek.A belső küszöbök gyáriak.Amúgy tegnap kocsikáztam megint kicsit,és megint bizonyított a polski :) 13%os emelkedő nem probléma :D Emelkedő elején 1 aztán indulás felmetn a dombon végig igaz néhol már 3/4gázt kellett nyomni.Stabli 20al fel is értem aztán gondoltam hogy kipróbálom a féket is :D Volt 1 része az útnak ahol 16%os emelkedő/lejtő volt :D Na a lábfék simán megállíott viszont a kézifék :D :D :D Az még a 13%os lejtőn sem fogta meg az autót.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 1 komment

2008.08.08. Péntek

No akkor a mai történések:
-szelephézag újra pontosan beállítva.Fura hogy csak a külső kipuff szelep hézagot kellett állítani :) A többi jó volt.
-lemostam Suhi gépét,végre hajlandó volt bejönni melóhelyemre. :) Munkatársak néztek hogy mi a...2pócki :)
-és ami a legfontosabb!!! Van normális világításom :D
Új kábelek,réz csatlakozók új relé 30A-s biztosíték és normál feszültség az izzóknál. :)
H4s izzók maradtak(100/90esek) ÉS most olyan fényem van... :D Tömöreen ennyi
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 16 komment

2008.08.06. Szerda

Ma kicseréltem a váltó tartó gumi bakokat. És készítettem 2fotót a gép aljáról.
Melóhelyen nagyon könnyű volt kicserélni a bakokat,de ha otthon csinálja valaki az szívhat vele :) Volt hidrauikus emelő is amivel feljebb lehetett nyomni a váltót és kényelmesen be lehetett csavarni a csavarokat :) Meg bazi nagy krowa hosszű szárral :D
15perc munka és indulásál nem akar kiszakadni a műszerfal a helyéről,nem rázza a kasznit sem,tök jól indul :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 fotó . 6 komment

2008.08.01. Péntek

Ma a munkahelyemen kipucoltam (kipucoltuk) az ac pumpát.Annyi retek volt benne hogy alíg tudott benzin folyni bele.Valami homok,vagy föld szerű anyag volt benne(lehet hogy rozsda?) amit csavarhúzóval és ecsettel meg brigéciol szerű anyaggal kipucoltam. Munkatársam segített szétszedni és össze rakni.Nem is gondoltam hogy ilyen egyszerű dolog :) .Megállapítota,hogy a membránok jók úgyhogy valószínűleg a kosz miatt  nem nyomta a benyát rendesen. És jól le is mostam a mai nap a polskit lúgos aktív habos samponos vegyszerrel aztán magas nyomásúval küldtem neki a vizet :D Most szép tiszta. Röveden ennyi.
Kép sajnos nem készült..
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 komment

2008.07.29. Kedd

Beszereztem pár alaktrészt!!! :D
Szerintem viszonylag "olcsón".
1ik mnkatársam kapart elő pár polski cuccot amit még a 80as években vehetett :)
Votlam boltban is ott vettem 2champion gyertyát és 2 váltó tartó gumibakot(elég drága volt a gyertya 600Ft/db)
A képeken látható alkatrészekről írjátok meg hogy mi micsoda :D mert nem mindegyikről tudom hogy hova való :) Furulya gumi,vez. lánc meg a fogaskerekes izé,meg a fék rugók ismerősek ja és az O gyűrűk is(gondolom karbiba valók.
Tippeljetek hogy ezeket a cuccokat mennyiért vettem :) !!!
(És ha boltban vettem volna mennyiből jött vóna ki?)

A képek nagy méretűek katt rá 1szer és lehet analizálni :D

JAAA ÉS MEGJÖTT A JOGSIM!!!!
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 fotó . 28 komment

2008.07.21. Hétfő

Jártunk Velencén!!!
Hihetetlen módon de eljutottam végre a velencei találkozóra a kispolskimmal.435kmert mentünk összesen probléma nélkül.Kivéve amikor az ékszíj lazult és nem volt rendes töltés.Pénteken délelőtt 9:30kor indultunk Kaposvárról Pugner Norbert barátommal.A város végén 1benzinkótnál tankoltunk.Fullra nyomtuk a tankot.Ekkor a km számláló 82431km-t mutatott.Siófokon álltunk meg pihenni pár percre.Székesfehérváron tébolyogtunk kicsit mert nem találtuk a Tescot :D .Végül meg lett és jól be is vásároltunk.Onnantól már nem volt messze Velence,pár perc alatt oda is értünk és a tank még félig volt.Sátorban szállásoltuk el magunkat FanTomeeék és Andreiék és Dombóvári Zoliék és KeMáék környékén.Péntek este elmentünk még pár dolgot vásárolni amikor megláttunk 2 csajszit,akiket elvittünk a nyaralójukba és náluk töltöttük az estét :D Kicsit bepiáltunk és kb 11kor én vittem a táborhoz a polskit meg a Norbit is :) (nem voltam részeg,csak 1 sört 1kis pohár whyskit és csokilikőrt ittam,ja meg 2energia italt h. ne szédelegjek :D :) ) .Ekkor szállt el a töltés,aztán kiderült hogy laza volt az ékszíj és a pozitív töltőkábel is meg volt törve.Ezeket a hibákát másnap reggel orvosoltuk.Általában mind 2 este fél 3-3ig voltunk fent és beszélgettünk,iszogattunk.Szombaton a golyó rakocsgatós versenyen nyertünk :D És még aznap este megkaptam a LEGSZAKADTABB AUTÓ DÍJAT :D és 1 üveg bort amit elettem emlékbe.A tájékozódási versenyt feladtuk emrt fogyott az idő meg a benzin de nem sokra jutottunk.Dél után fürödtem a Velencei tóban ami jó hideg volt,de legalább felfrissített :) .A felvonulást nagyon élveztem.Mivel a mi dudánk úgy működik hogy össze vissza dudál nem volt vele gondunk :D ( a kormány felső részét kell megnyomni és szól is :D ) Ahol voltak emberek és megcsodáltak minket ott mi nem csak dudáltunk hanem durrogtattunk is a kipuff segítségével :D (felpörget>gyújtás le>lehörög>gyújtás vissza>és nagy durranás a kipuffban a benyagőztől :D ).ezzel az atrakcióval megilyesztettünk 1 biciklist aki majdnem össze borult :D :D :D .Vasárnap pedíg a versenyeket szép eredményekkel zártuk.4oklevelt és 1 serleget kaptunk.Gyorsuláson nagyon meglepődtem,hogy Hepp Ádám és KG gépét is lenyomtuk ezzel a rozsdásodó szörnyeteggel.Kb. úgy jártam mint KEMA 2006ban :)
1 kis csapatás is bele fért amikor volt rá lehetőség( a szombati drift és kézifékes gyakorlást nem említem mert lehet hogy nem lett volna szabad :D Sorry de muszáj volt kicsit gyakorolni mert régen csináltam ilyent :D ) A versenyek után odajöttek páran meglesni hogy mi is van a gépemmel mert nem hitték el hogy minden gyári :) Délután 3óra után pár percel indultunk haza a poros és széjjel hajtott polskimmal.Hazáig 1szer sem álltunk meg és gond nélkül haza hozott.Hulla fáradtak voltunk mind 2en Norbi barátommal de nagyon jól éreztük magunkat.KÖSZÖNET A SZERVEZŐKNEK ezért a jó taliért jövőre remélem újra ott lehetek ugyan ezzel a polskival(persze addígra kilakatolva).

Ja és nagyon jó volt Qteee és Raver gépében ülni köszi skacok :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 13 fotó . 12 komment

2008.07.13. Vasárnap

1552km-nél megejtettük az első olaj cserét. Első átvizsgálásért & olaj cseréért fizettünk 20.000Ftot. 3.8L Mobil ...special 10W40es ment bele.Állítólag ez jó fajta olaj pont bele való(ezt ajánlotta a cég a könyvben is).
Aztán mutattam 1 szép dolgot a szervízeseknek :D Leesett az álluk :D Sosem láttak még ilyent amit a képeken is látni lehet majd. Tulajdonképpen csak 1 egyszerű teszt az egész,de a fő koponya a számítógép előtt eléggé meglepődött amikor kihívták a szervízesek hogy némeg miket tud a gyerek :D . most már 1614kmnél járunk,és kezd össze kopni a gép Az utóbbi 300kmert én vezettem le,úgyhogy azóta csökkent az átlag fogyasztás és emelkedett a kuplung élettartama :D .

2008.07.12. Szombat

Vettem új gyertyakábeleket,szép pirosat.
Június 30án voltam Somogyaszalóban FanTomeeeéknél. Dávid (Dave07) mociját raktuk helyre. Hengerfej tömítés csere volt és furulya gumikat is cseréltük(cserélték :) ).
Délután 1kor felvett Tomi és 3an utaztunk Ritában,nagyon szépen ment! nekem tetszett nagyon :D . Este 9ig szereltünk és végül is eredményes lett a dolog. Közben sokat tanultam.Köszönet érte FanTomeenak és apukájának NagyII-nek.Dáviddal jöttem haza fele és érdekes módon kiégett mind 2 első lámpában az izzó! egyszerre :D
Még szerencse hogy volt neki 1 pót izzója :)

Június 5én benzin csöveket cseréltem. HOGY MEKKORA SZÍVÁS VOLT!!!! ÁÁÁ
Tank leoperálása 3órába telett mert nem volt meg a 13as csőkulcs.
Vissza rakás 1.5óra a rohadt kézifék bowden miatt.Lefesetettem alvázvédővel is.
Közben lérettségiztem,letettem az egészségügyi vizsgát így már csak ocsmányirodába kell mennem és küldik is a jogsit :D
Ja és nekiálltam melózni 8órában (az Opelnél mosóban),hogy legyen pénzem a velencei talira meg benzinre meg a lakatolásra amely majd az ősszel kezdődik remélhetőleg.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 10 fotó . Szólj hozzá!

2008.06.11. Szerda

Váltó kihajtásánál a km óra bowdenjét becsavartam teljesen,hát nem lett jobb tőle.Ugyan úgy ugrál,mint eddíg.
Ma 60kmert mentünk vele,simán bírta,gond nélkül ment :) .
Amikor hazaértünk és én ki akartam szállni a zebra UTÁN ( ahol a kresz szerint meg szabad állni) NEKÜNK JÖTT 1 KÖCSÖG ASTRÁS FASZFEJ!!!
Szerencsére polski nem sérült,vagy legalábbis első pillantásra nem látszott.Hétvégén megnézem mi baja lett tőle,mázli hogy nem gyorsan jöt mögöttünk az a....
És csak úgy fogta magát és padlógázzal elhajtott.Felírtam a rendszámát,úgyhogy még rábaszhat....
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 komment

2008.06.10. Kedd

Ma vettem új gyertyakábeleket,mert a réginek el volt törve a pipája,meg a kábel is ki volt törve belőle.Beraktam az újakat,és kicsit harapósabb lett alacsony fordulaton.Lehet ezekenek már kisebb az ellenállása és több áram tud rajta átfolyni.(Amúgy PIROSat kaptam,a boltos szerint gyári,hát szerintem nemmajd töltök fel róla képet)
Aztán múlt héten keverék állító csavar hülyesége után úgy döntöttem,hogy kicserélem azt az O gyűrűt ami rajta van,hogy ne tudjon elálltódni,na meg ne szívjon ott levegőt..Méretre kicsit nagyobbat vettem,de jó lett ez is,csak jobban szorul :) .


tunyi1986 @ . Fiat 126 . 4 komment

2008.06.04. Szerda

Ma olyant játszott a gép,hogy alapjárton leállt.
Néném jött értem,és idegesen modta,hogy minden megállásnál megállt a moci.Hát egyből sejtettem,hogy a keverék állító csavar betekeredett csak úgy magától.
Benzinkúton kölcsön kértem 1 csavarhúzót,kiljebb csavartam fél fordulatot -újra lett alapjárat.Aztán nem sokára újra elment.Városon kívül voltunk ekkor már,úgyhogy nem volt probléma,mentünk csak mentünk néhol 100al! nagy dombnak 60-70el.Viszont motorféknél szépen durrogatott a kipufogóba,össze is koromolta.Amint mamámhoz értünk,kitekertem az alapjárat fúvókat is,hogy megnézzem nincs-e benne kosz.Hát volt benne 1 kicsi.Kipucoltam,és a keverék állító csavart kivettem,megtörölgettem,teljesen becsavartam,aztán 3,5fordulatnyit kifele.Tökkéletes lett.Hazáig kibírta.De kell majd vennem O gyűrűt rá,mert az a gumi tömítés ami rajta van eléggé viseletes.
Kéziféket is kipróbáltam faluban,hát most egész jól fog.Menet közben 50ről is megállítja az autót rövíd idő alatt.


tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 fotó . 8 komment

2008.06.03. Kedd

Ma felcseréltem a kerkeket,a bal elsőt a bal hátsóval,a jobb elsőt a jobb hátsóval.
Felraktam a műanyag kis dísztárcsákat :D
Tök fura volt,mivel nekem még soha nem volt fent.
Aztán állítottam a kéziféken.Most a 3ik kattanásnál kezd el fogni mind a kettő keréknél  és 5kattanásig lehet csak felhúzni a kézifék kart.Ez így már jó???
Aztán megcsináltam a jobb ajtóban az  ablaklehúzó szerkezetet!!!
MEGTALÁLTAM A 3IK GÖRGŐT!!! és be is akasztottam a bowdent,most már jó,végre!
Fékről meg írjatok,hogy Ti hogyan állítanátok a kéziféket.Köszi
Ma segítségemre volt Egri István kolléga,aki nem polskis,csak jó span,de jó volt emelgetni a polskit :D ismét.Emelő-minek az??? : o)
Köszi Isti!

Update:elfelejtettem leírni,hogy visszatettük a gátló gumit a bal lengőkarhoz.Így már nem csapódhat fel.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 komment

2008.05.27. Kedd

Ma ablakemelő szerkezetet szerettem volna megcsinálni,de reménytelen.
Letekertem szinte az össes bowdent,kiegyengettem fogóval és semmi,nem jó a fene vigye el.
Aztán visszatekercseltem szépen,visszatettem a helyére,beakaszottam a görgőkbe és nem jó.
Nagyon nehezen jön le az ablak,kézzel kell lenyomogatni,pedíg a sínben benne van.
Most mit tegyek?
Felhúzni nem lehet csak lehúzni,és úgy is csak ferdén.
Aztán lefényképeztem az ta kütyüt,amiről nem tudom hogy micsoda.
A biztosíték táblában a B jelű csatlakozóhoz van bekötve kék-fehér kábellel,és még kék-fekete is megy valahova.Ezek a 3 vezetékes részén találhatók,gondolom ez a bemente,vagy mije :D
Tanácsokat,tippeket várok.
Amúgy arra a kütyüre az van írva,hogy B721

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 6 fotó . 10 komment

2008.05.20. Kedd

Ma volt 1 kis tali,3személyes :) !!!
Suhi+Dave07+Én is eljött Dombóvárról.Közel 3 órán keresztül beszélgettünk,meg nevettünk,meg... a tesco parkolóban.Dave gépe elég jó,nézegettük,és csak amolyan apróságok hiányoznak belőle,mint például csomagtartón levő kis gumi izé,meg gyerta pipának a gumija,meg motortartó rugó gumi izéje :D szóval ilyen apróságok.De amúgy szuper kis gépe van!Mehettem vele 2 kört a parkolóban(köszi hogy megengedted :) ).Ja és a kipufogója elég szépen elrozsdásodott,és olyan szép sportos hangja van,hogy csuda.
Suhi gépével sajnos nem mehettem:(.De övé is rendben van úgy vettük észre.Én kisgépem sajnos nem lehetett ott,mert nénémnek nem küldték meg még a jogsit(érvényesítés miatt),nekem pedíg még mindíg nincs:(.
Majd legközelebb remélem már ott lehet,biztos jól érezné magát a többi tesója között.
No ennyi volt a mai nap címszavakban,pár kép is készült,meg lehet nézni,milyen jól tudjuk magunkat érezni Kaposváron :D :D :D
tunyi1986 @ . 4 fotó . 9 komment

2008.05.18. Vasárnap

Ezen a héten ütykölgettem a polát,konkrétan lemostam,és szivatót próbáltam helyre hozni,és a karburátor csepptálcáját szerettem volna kicserélni ha....
Csütörtökön vettem csepptálcát,szép feketét,pénteken kimentem,hogy berakjam,be is tettem,erre elrepedt:(,(a csavarokat nem húztam meg erősen!).
Így maradt a régi tömítés,rakhattam vissza azt a repedezettet.Közben ellenőriztem szelep hézagot is,és megint mozgott a belső kipuff szelep,elvileg himaso vagy mi van elkopva.De csak anmál az 1nél lötyög,csavarja meg van húzva,de így nem lehet pontos szelep hézagot állítani mert 0.3mm-ert változik a lötyögés miatt.A többi szelep rendbe van,meg a hézagok is.
Szivató bowden végét,ami a felhúzó karba megy kifúrtuk barátoméknál.Nem volt könnyű,ugyanis gömbölyű,meg acélból van(asszem).Aztán eltörött a karbin az a csavar,amibe a bowden másik vége megy.Hát elég nehéz volt azt kiszedni onnan.Most 1 sima csavar van benne,de majd gyártunk hozzá megfelelőt,amit majd átfúrunk és szép és jó lesz :) .Kapott illatosíítót a kisgép mosás után,fenyő illatút.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 3 fotó . 19 komment

2008.05.12. Hétfő

Meg van miért nem fogott a fék!!!
Levegős volt,ezért barátommal lelégtelenítettük.
Megemeltük,levettük a dobokat,néztük hogy a hátsó fékek szinte olyanok,midha "újak" vagy alíg használtak lennének.Semmi fékpor nem volt volt benne.Dobokon sem látszott semmi.Na akkor nézzük nem-e levegős,nyomogattam a pedált,erre semmi nem jött a légtelenítő csavarnál.Nyomogattam még kicsit,amíg 1szer csak kispriccelt a fékfolyadék.Ez akkor ok.Többinél is megcsináltuk ugyan ezt a műveletet,és megcsiszoltuk a smirglivel a dobokat,fékpofákat,kitörölgettük belőle a koszt,aztán összeraktuk.Bal hátsó felnit padkázta néném,ezt is kikalapálttuk.Az első bal fékdobról hiányzott 1 csavar,amit majd pótolni fogok.Hüle szerelő nem volt képes rakni bele annak idén.
Aztán elmentük kipróbálni a féket.20nál kis fékezés,30nál nagyobb,50nél ultra nagy fékezés :) .
Helycsere következett,barátom átült anyósülésre aztán én is kiprószáltam kicsit,60nál kézifék :D miért is ne :D szépen lassította a poslkit.
Most még mindíg nagyon meg vagyok(vagyunk) elégedve vele,úgy megy ahogy kell neki.
Szivató bowden ismét kiakadt,de már nem is foglalkozok vele,majd szerzek 1 fúrót,aztán átfúrom a bowden végét pici fúrófejjel és rakok a fúrt lukba valami drótot,hogy ne tudjon kiakadni.
Továbbá meg akartam zsírozni a függőcsapszeget,de itt még nem vagyok benne biztos hogy jó helyre került volna a zsír.
Töltök fel róla képet,ahova véleményem szerint kéne nyomni,aztán írjátok meg hogy jól gondolom-e!

Ja és új fékpofákat nem kapott,mert ezek is szinte újak voltak....

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 fotó . 27 komment

2008.05.09. Péntek

Hátsó fék javítgatása.
Tünetek:a pedál nagyon lent fog,van holtjátéka rendesen,és nem rugózik,tehát nem levegős,és kézifék is utolsó kattanásra fog csak.
Megemeltem,tuskó alá,bal hátsó kereket levettem,tök 1szerűen,alíg volt rászorulva a csavar,aztán fékdobot is hipp-hopp levettem,meglepődtem,hogy minden ilyen könnyen megy.Fékdob levételénél FanTomeee jó tanácsa segített :) Köszi Tomi.Mégpedíg a fékdobot tartó 2 csavar levétele után,raktam bele 2 másik csavart (17es fejú csavart,meg másik számozását nem tudom :D ),ami a fékdobba bele ment,de a fékalaplapba nem,így szépen letolta a fékdobot,semmi kalapácsolás,ütögetés,és lent van :D
Kicsit takarítottam odabent,aztán véletlenül leesett a gátló gumi vagy mifene :D .Abból kell újat vennem,mert ez szakadt,öreg.
Fékhez visszatérve:jó állapotú szerintem,csak szarul van beállítva,fékpofák alíg kopottak,fékdob is szép sima.Viszont kézifék behúzásánál nem igen akar fogni.
Ebben kérek segítséget,valaki magyarázza már el :D Csinálok 2 képet,aztán írjátok oda melyik a jobb.Köszi

tunyi1986 @ . 9 fotó . 9 komment

2008.04.19. Szombat

Ma,(na meg múlt 7en) a szivató bowden szivatott :D engem.
Állandóan kiakadt belül a karnál.Vettem újat,mert azt hittem először hogy elszakadt,de mégse!Örültem,hogy nem kell kicserélni,visszaakasztottam,erre 2szeri használat után újra kiakadt,aztán megint vissza,megint ki.Elegem lett,ma megolajoztam,aztán kipróbáltam,hát megint ez volt.Az új bowdenházból kihúztam az új bowdent,megolajoztam s csak úgy csusszant be a régi,megkopott bowdenházba :D .
Azóta jó,úgy "jár" ahogy kell neki :D Nem akad,nem szorul,tökkéletes lett :D .
Mostanában meg vagyok elégedve a kisgéppel,szépen működik.Elsőre indul,nem füstöl,nem rángat,nem gyönge.Még lakatolás,és happy leszek :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 komment

2008.04.05. Szombat

Mivel szép idő volt,kicsit rendbetettem a pola belsejét.Ajtó "kárpitokat" lemostam autósamponnal és szivaccsal.Rég nem volt már ilyen tiszta.1 vödör víz befeketedett tőle :D .
Aztán műszerfalat is szint úgy lepucoltam.Hátsó ülés alsó részét is,pótkereket is,meg a gumi szőnyegeket,és a csomagtér alján levő gumit.Aztán ráálltam mamámnál a járdára hátsó 2 kerékkel,lebontottam a hidat :D és az árkoból kicseréltem a váltóolajat.
Ami benne volt,hát,nem is volt olyan rossz,mint amire számítottam.Kicsit talán hígabb volt mint az új.De volt benne rendesen,azt hittem,jólval kevesebb van benne.Meglepett :) .
Aztán az új olajat félbevágott slag,és tölcsér+néném segítségével töltöttem bele.Ment félre kicsi,max fél deci,az 1 literből.Remélem nem lesz baja,hogy nem az előírt 1.1L van benne.Ja és végre túlélt 1 hosszabb utat is :D . Úgy örültem neki,hogy akadálytalanul vette az akadályokat,mint pl simonfai domb.Ezeken a helyeken,régen 10-15tel lassabban ment.De most jól be van rajta állítva minden,úgyhogy jól megy.Viszont hogy ne legyen olyan szép a napom,megint kiakadt a szivató bowden:(.
Amúgy ma 55kmert ment,és egész jól teljesített.Nagyjából meg vagyok vele elégedve.Alcsony fordulatszámon is jól húz,még hidegen is.Jól indul.Csak a fék,hát igen,még az kicsit bajos dolog.Alíg fog valamit.:(:(:(

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 8 fotó . 5 komment

2008.03.28. Péntek

Szomorú nap ez a mai.:(
Kimentem a polskihoz,azzal az elhatározással,hogy eltávolítom a rozsda foltokat,vagy a felületi rozsdát.Előkaptam a csiszolópapírt,gipszkést és lekapartam,csiszoltam a régi festést.A bal hátsó sárvédőnél kezdtem,gondoltam ott nem lesz nagy gond.Rozsdamarózás szivaccsal,többször,aztán törölgetés szárazra,megint kis csiszolás,rozsdamaró.Aztán a jobb küszöb hátulján láttam,hogy csorog be valahova a rozsdamaró.Megkopogtatom. Fura hangja van.Csiszoltam 1 kicsit itt a jobb küszöb hátsó tájékán,aztán barnul,vörösödik.Húúú, ez itt rozsda.Aztán KICSIT csavarhúzóval megböködtem,beroppant.Ujjal kikapartam volna azt a picit,de egyre több rozsda,és föld szóródott a betonra.És mind ez amiatt,mert az a rohadt dugó nem volt bent a helyén???
Sárvédő 1 részét sikerült lefestenem alapozóval,belül szerencsére nem rohad,szinte kívül sem volt rozsdás,csak felületi rozsda volt.Holnap még folytatom,ma mindezt 1 óra alatt csináltam,több időm nem volt,mert rámsötétedett.
Már előre félek,hogy holnap mit fogok találni.
Eddíg bal és jobb küszöb tuti cserés...folyt.köv.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 4 fotó . 5 komment

2008.03.25. Kedd

Vettem sok hasznos dolgot :D
Alvázvédőt bitumeneset 1 L(ez nem tom jó döntés volt-e),aztán alapozó festéket,fehéret 1 litert ez 1700!!!Ft volt,jó sokba került,de ez van,fehér akcijós föstéket is tuskóban, kolor cell zománcfesték időjárás álló,úgyhogy sz.tem jó lesz.Rozsdamarót,smirglit ecseteket.Szal mindent ami a rozsdátlanításhoz kell,és a rozsdásodás megelőzéséhez.Volt akcijós olaj is 1 másik boltban.Agip hajtóműolaj 1200ér!!!!(csak néztem),és Orlen ami lengyel,és 1000ért!!!! megkaptam :D
Gyertyakábelt is kaptam volna,újat 650ér,csak hát sárga volt,írta VadMacs hogy azt ne vegyek,úgyhogy nem is vettem meg ,meg fura volt kicsit hogy újonan 650ér,köszi nem,gyári meg majd lesz amikor akarom,aztán azt veszek 890ér,vagy 1500ér,választhatok,meglássuk mi lesz.
Terveim:alvázvédő lekaparása a dobokról,rozsdamarózás,ahol kell hegesztés,majd kenegetés jó erősen ecsettel.Sárvédő ivek külselyét is lefestem.Belülről a kényes helyeket is,mint pl sárvédő és küszöb találkozása...stb.
Új küszöb lesz nyáron,annak belselyét alvázvédőzni,aztán úgy felhegeszteni,azt viszont még nem tudom,hogy kívülről mi legyen,alvázvédő,vagy fehér festék.
Karcolások,esőcsatornák festésének javítása
Na meg a többi kisebb rozsdafolt eltűntetése,és festése....

Ja és össz mindenér fizettem 5000et :D Reális ár összevéve sz.tem,gitt kell még,és gyertyakbel,aztán teljes az öröm :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 fotó . 7 komment

2008.03.24. Hétfő

Ismét váltó összekötő buzerálás.És megint ugyan az a 2 csavar miatt nem vette a fokozatokat.Most remélem jól kib.szok a rezonanciával a berakott rugós alátétekkel,mert így elvileg nem tud magától lelazulni.Tökéletesen vette utána a fokozatokat,miután megcsináltam ezt a kis műveletet.Remélem így is marad jó sokáig még.Ja és most alaposabban szemügyre vettem,hogy honnan folyik az olaj.Hát nem biztos hogy a váltóból.Azon a kis 3szög alakú lemezen van mindíg 1-1csöpp olaj(ami az olajteknő és aváltó között van kis lemez).Aztán még a váltó összekötő is olajos,a váltó felől folyik rá az olaj.Akkor ez szimering hibára utal???Vagy a váltó tetején lelazultak a csavarok?Javítsatok ki ha rosszra gondolok.Ja és nem sikerült megtalálni a váltón azt a csavart,amivel lehet ellenőrizni az olajszintet benne. :D
Ja és köszi Suhi nem eljöttél,és nem megcsináltuk a termosztátot :D

tunyi1986 @ . Fiat 126 . Szólj hozzá!

2008.03.21. Péntek

Múlt 7 végén lemostam az autót,364 nap után.Sajnos máskor nem volt rá lehetőségem.
Mosás után,sajnos láttam még 1db kb. 3cmes lukat a bal sárvédő dob homlokfal felőli részén:(.
Aztán ma beraktam a hangszigetelős filceket,kárpit databokat,és pótoltam a hiányzó patentokat a csomagtér tömítéséről.
Aku kábelén le volt törve az a piros kábel,a vékonyabbik,ami konkrétan nem tudom miért van ott,de le volt oxidálóva,és már jó rég óta úgy volt ezért gondoltam megcsinálom,hátha jobb lesz valami.Ezt a kábelt próbáltam csiszolás,tisztogatás után odaforrasztani,de reméyntelenül,nem marad meg rajta az ón.Rátekertem 1 másik vezeték darabot,aztán odaszorítottam az aku saru belselyére.Nem tom minek kell ettől vátozni,de 1szer biztos rájövök :D
Aztán ma mentünk vele,és hihetetlen jó érzés volt.Földúton én zöttyögtem vele 20szal,bemelegítettem mocit,aztán jött a berton út,reflexből 2be padlóztamt,én kapaszkodtam a kormányba,néném mellettem belesüppedt az ülésbe,és amikor 50nél jártunk,már ordított,hogy ÁLLJ MEG,ÁLLJ MEG :D :D :D
Alapvetően jól megy a gép,csak az a baj vele,hogy 1 es fokozat megint ritkán van,hátramenet is,vagy kidobja,vagy be se veszi.Lehet megint lelazultak a váltóösszekötő csavarjai?:( LEgközelebb ha alatta leszek,rakok a 2 rögzítőcsavar alá rugós aláltétet,úgy talán nem lazul le.Esetleg olaj hiánya miatt is lehet hogy ne mveszi a fokozatokat?Mert jól elcsöpögött már a mittomén hány év alatt a váltóolaj is.
Az a piros kábel amit írtam az mire ?Valaki írja már meg :DUPDATE: 03.22
Így mosás után,már látszanak a rozsdásodások,lefotóztam,hogy megnézhessétek.Szerintetek is nagyon gáz?:(
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 fotó . 2 komment

2008.03.03. Hétfő

Megvan a zöldkártya!!! :D
Végre...,most az új kipuffot megcsodálták,és mondták,hogy máris más a hangja.Aztán bemérték,és semmit sem kellett állítani rajta.+ami érdekesség:nem szóltak amiatt,hogy a kartergáz csöve le van húzva :D másodszorra sem vették észre.Amúgy jól megpörgették a gépet,max fordulatszámon :D
Aztán voltunk még benyakúton,felfújtam az összes gumit(pótkereket is) a megadott értékekre.Ideje volt már,mert a jobb elsőbe már csak 1.1Bar volt!!!
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 4 fotó . Szólj hozzá!

2008.03.01. Szombat

Kipuff csere:
A csavarok lekínlódása...nagy nehezen,csavarlazító és krova&13as kulcs segítségével.
Majd a levett alkatrészeket megpucolom,brigéciollal bespriccelem és levakartam róla a koszt,utána letörölgettem,és tisztaság lőn :D
Kipufogó csonkok tisztítása brigéciol és rongy segítségével.És ott is tisztaság lőn :D
Majd a rozsdás csavarok és anyák cseréje,és összerakás.
A kipuff bilincs 1ik csavarja kitört a blokkból,de még vissza tudtam csavarni,úgyhogy nem lesz probléma belőle szerintem.Amúgy minden más zökkenőmentesen ment,egyedül a motor hátulján lévő csonk alsó csavarját volt nehézkes kiszedni.
Majd beindítottam,és szép hangja lett,nem olyan traktor hang,mint előtte volt :D
Öröm-e bódottá!!!
tunyi1986 @ . 9 fotó . 5 komment

2008.02.29. Péntek

Elvittük zöldkártyáztatni a gépet,de sajnos nem lett eredményes.
Odaértünk,beállunk a műhely elé,ott volt 8 szerelő.Meghallották a hangját a poláknak,kijönnek,néznek nagy szemekkel,azt hitték,hogy valami tuning verda érkezett :)
Aztán öszzeálltak kis kupacs tánács módjára,majd kijött egy idősebb úriember.
Kicsit beszélgettem vele,aztán mondta,hogy látszik rajta,hogy rendesen be van állítva rajta minden,ők ezekhez nem is nyúlnak,mert az úgy ok,csak mindha lukas lenne a kipuff.
Hát mondja indítsam be,belövöm,persze pöccre,félfordulat után jár a moci,büszkélkedek,aztán hátramegyek,odateszi a cipője talpát a kipuff végéhez,szépen le kellett volna fulldnia,de ő szépen járt tovább,mondja hogy akkor ne is várjunk tovább,mert a gép úgyis kiírjka hogy tömítetlen a rendszer.:(
Meg hogy ők megadnák,csak hogy a süket rendőr is meghallja hogy lukas.
Felajánlotta hogy kicserélik,vagy meghegesztik.Mondtam neki,hogy köszönöm nem,inkább kicserélem,aztán visszahozzuk.Azt modnta ok,nem fognak kötekedni,csak így nem adhatja meg.Amúgy az volt a fura,hogy a lehúzott kartergáz csőért nem szólt :D .Elköszöntünk,átugrottunk a Szerechez,mert a szerelő szerint ott régi típusú kipuff 2500FT :D :D :D (heheheee).
Átmentünk,néném erősködött,pedíg mondtam neki,hogy lehetetlen hogy 2500ért adják.Hát bemetnünk,erre kiderült hogy 4750 :D :D :D (hihihí)
Akkor mondtam elmegyünk a törzshelyemre,Esküdthöz,ott jóval olcsóbb lesz.Bementem,kértem,és tömítéssel 1ütt volt 3460Ft :D ,szóval ennyit a szerelők álltal ajánlott boltokról.Sőt még néném azt mondta,hogy vegyek használtat :D :D :D ,persze hogy 2 év (vagy még annyi se) múlva kirohadjon.Holanap kicserélem,és lehalkuk a gép(volume-).
Remélem nem lesz semmi gond,szerencsétlenség,váratlan esemény.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 fotó . 15 komment

2008.02.27. Szerda

Igen sikerült :D :D :D
Most már működik úgy ahogy kell neki!!!Üzemel mind 2 henger.
Ma a javaslatok hatására levettem a szelepdeknit,megnéztem a szelehézagokat.Beállítottam mindet teljesen pontos értékre!!!
Érzéssel húztam meg a 2db 13as csavart a szelepdekni tetjén,nem húztam rá nagyon.
Aztán gyertyákat kivettem,lepucoltam róla a kormot,és leelenőriztem a hézagot.Ez nem volt jó,mert túl kis hézag volt az 1ik gyertyánál,és átütött a szikra a porcelánon,nem ott szikrázott ahol kellet neki(ez nem a 23éves öreg gyertya volt,hanem az alíg használ Marelli!!!)
Aztán a másikat is megnéztem,pucoltam,hézagot ellenőriztem.Mivel az 1ik Marelli rossz volt,és a másik 23éves is,ezért most 2 különböző fajtát tettem bele,de tökéletesen üzemel.Pöccre indul hidegen melegen,hamar felpörög,nem fullad,benyát sem ereszti,nem füstöl,tehát minden okés.Most szerintem tök jó neki,hogy minden érték pontosan van beállítva,érződik is rajta.Így most már mehet zöldkártyára.
És megfogadtam:Addíg nem nyúlok hozzá,amíg baja nem lesz.
Most jó ideig így marad,és bízom benne,hogy nem lesz olyan,hogy magától hipp-hopp elállítódnak a jól beállított értékek.
Nyári szünetben,érettségi után,majd foglalkozom vele,adíg pihizik... :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 komment

2008.02.26. Kedd

Kimentem pókhoz,hogy beindítsam a másik hengert is,de nem sikerült.:(
Viszont okosabb lettem.Kizártam bizonyos hibalehetőségeket,így már csak a szelphézag van vissza.Első sorban kicseréltem a benzincsövet az ac pumpa és a karburátor között.Így már kap rendesen benzint,és egyenlőre nem láttam folyás nyomát.
A gyertyákat kivettem,megpucoltam,és leellenőriztem hogy szikráznak-e.Szikráztak.Előgyújtást is beállítottam,pontosan 10 fokra.Mexakító hézagot is ellenőriztem.Az is jó.A gyertya kábelek érintkezőit megtisztítottam,lesmirgliztem.
Akut töltöttem kicsit,mert már megint fullra lemerült a sok indítózgatástól.Aztán végeztem,beindítottam.1 hener működött csak,amíg járt a motor,lehúztam az 1ik kábelt a trafóról,szikrázott kicsit,de a motor ugyan úgy 1 hengerrel járt.Aztán felcseréltem gyorsan a 2 kábelt,a másik trafókimeneten is ugyan úgy járt tovább az az 1 henger,a másik meg...nem.Most már csak szelephézag állítása van vissza.Más tippem nincs rá,hogy miért nem működik.
Ha neketek van tipp,akkor osszátok meg velem lécci.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 8 komment

2008.02.24. Vasárnap

A mai nap,nagyon nem volt jó,se nekem se az autónak:(:(:(.
Az elektromos gyújtást bekötöttem úgy ahogy kell.De ennek ellenére nem indult el a motor,nem adott szikrát a gyertya-
Aztán kikötöttem az elektronikus gyújtást és így sem indult be.
Néztem,hogy benyát kap-e vajon,mivel az ac pumpa mostanság szarakodik,
a benzin csövek is rossz állapotban vannak.A tank felől jövő benzincső ugyebár toldva van(a szerelő szerint az a csere,hogyha összedug 2 különböző méretű csövet,és bilincset se tesz rá) erre tettem ideiglenesen gyorskötözőt,a toldás mind2 felére.Az acból kijövő cső pedíg kő kemény,azon a fém bilincs sem szorít sokat,de meghúztam rajta a csavart,így már nem volt levegőbuborékos a benzin ami benne folyt.Majd később  beindult a gépeet,de csak 1 henger működött( az utastér felöli).Gondoltam hogy a törött gyertyapipát megmozgatom aztán megint jó lesz,mint előtte volt.Nem lett az. :( Sőt még a karbi hátuljából el kezdett a benzin folyni a visszafolyó cső felől,tunniillik hogy ez a  cső is kő kemény,(annak a bilincsén is húztam,és a karbi tetején levő csavarokon is.)Most végre nem folyik a benya,de még mindíg csak 1 henger megy.
Be akartam állni vele a garázsba,azon a kis emelkedőn,ami kb 10méter hosszú 3szor fulladt le.Szegény nagyon elgyöngült,úgy sajnálom:(.Kedden meg zöldkártyára kéne vinni,de nem tudom mi lesz belőle.Veszek benzincsöveket,és gyertyakábelt,de ha nem lesz jó,akkor nem tudom mit teszek.
HELP!!!
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 1 fotó . 8 komment

2008.02.23. Szombat

Kipróbáltam az elektromos gyútást.Hát persze hogy nem működött!!!Hiszen rosszul kötettem be.Este Andreivel megbeszéltünk mindent,amit kell.Ebből kiderült,hogy a bekötés a következőkéép történik:A mexakítón levő kondenzátort le kell venni,és fel kell tenni a transzformátor mellett lévő helyére.Aztán a mexakító oldalán van 8as csavar(ide csatlakozik amúgy a kondenzátor vezetéke is ami eredileg itt van rajta),na erre a csavarra kell kötni a mex nevű részt ami a nyáklapon van.Aztán az egyuszi + részét a transzformátorra kell kötni,oda ahova a rajta levő kondenzátor vezetéke van csatlakoztatva.Kell még 1 kábelt a trafóra kötni,oda ahova eredtileg a mexakítóról rámegy 1 kábel.És még 1 vezetéket testre kell kötni,a transzformátor mellett levő kondi rögzítőcsavarjához.Nagyjából ennyi asszem.Majd holnap kiderül,mi a helyzet.
Ezen kívül ma készült pár kép,motorteret nagyjából kitakarítottam,akut töltöttem...és ökörködtem. :D
Ismét köszönetet kell hogy mondjak Andreinek.Köszi a sok segítséegt!!!
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 fotó . Szólj hozzá!

2008.02.22. Péntek

Kész lettem végre valahára az elektromos gyújtással.Már 1hete csinálom,csináljuk ANDREIVEL!!!
Nyáklapot vettem,és fémfűrésszel lefűrészeltem belőle 6cm hoszút,széllességét hagytam ahogy van,asszem 5cm.Aztán celofánra felrajzoltam azokat a pontokat amelyeket ki kell fúrni.Aztán ráragasztottam a nyákalpra a celofánt,leugrottam haverhoz,kifúrtam.
Következett az,hogy az pontocskákat össze kellett kötni.Ezzel eltököltem majdnem 1 órát.Alkoholos filcel rajzoltam,és 2szer áthúztam mindenhol,kivéve 2 helyen,ahol emiatt alá is mart a maratószer,ami nem sósav,hanem direkt erre a célra kifejlesztett cumo,alámarási védelemmel.Ez után,az alaktrészek befosszatása következett.Először az IC-t forrasztottam,ennél a folyamatál lehet káromkodni néha,amíg még az elején vagyunk,mert szeret összefolyni a 2 kis pötty ón :D .Ezután ellenállásokat,majd kondenzátorokat forrasztottam.Utána FETeket és kábeleket meg ledet(ZŐDET) és még pár ketyerét(Dj sms féle írásban minden le van írva,mi kell,ha netán valaki csinálna még ilyent,és nem ért hozzá).Annyi probléma volt a dologgal,hogy az irfp450es FETre majdnem 1 hetet kellett várni mire megérkezett rendelésre.És a zener didódából van 3 vagy 4fajta,nem tudtam milyen kell,később Andrei felvilágosított hogy mind1,úgyhogy emiatt más már ne menjen 2szer a boltba hanem vagye meg akármelyiket.Az irfp450 hűtőbordája meg lehet kis processzor,vagy videókártya hűtő kerül,persze kell belőle kicsit vágni vasfűrésszel,de azért jó.,Ja és 1 lyukat is kell rá fúrni,asszem 3.5ös fúrófejjel.
Andreinek köszönöm szépen a sok segítséget(még vagy 1000x-szer :D )
Holnap megyek ki a verdához,és beépítem,bekötötm...és kiderül hogy valóságban hogy működik.Remlem jó lesz...


Suhinak :P ohácsa vazzer :D vagy SŰTKRUMPI vazzer :D :D :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 6 fotó . Szólj hozzá!

2008.02.09. Szombat

Ma (nem máskor),kicseréltem a váltóösszekötőt,és a gumikat a motortartó rugónál.
Nem volt egyszerű,mivel akna nincs,és hát emelni is macerás volt.
De a lányeg hogy sikerült :D
Kezdtem a motortartó rugó kioperálásával,persze előtte alátámasztottam a mocit.Aztán rugó ki,ami aránylag könnyen és gyorsan ment.Aztán jött a visszatétel,azzal elkínlódtam majdnem 1 órát,mire mm pontosan beletaláltam a  menetbe.
Ebbe bele is fáradtam,de mondom ha már 1ccer itt vagyok,akkor megcsinálom azt is amit már tavaj szeptember óta meg akarok csinálni -váltóösszelötő csere.
Könyvben leírtak alapján,gondoltam nem nagy dolog.Persze ez sem így lett.
Kezdődött ott,hogy a 17es csavar leoperálása 1 órába tellett.Mert hát kicsi a hely az autó alatt,ha 30cmre van megemelve. :)
Aztán a 2db 13as csavar simán kijött a ,-A alakú lemez lejött,dobtam ki a pitsába a kocsi alól.Aztán a kezem már remegett a sok felfelé nyúlkálástól,de leszedtem a régi váltóösszekötőt.A csavarjai alapból félig ki voltak csavarodva,ezért nem volt 1-és hátramenet,és ezért lötyögött a váltókar.
Az új  vaáltóösszekötőt próbáltam feltenni,amikor is az új csavar eltört,amit hozzá adtak.Néztem hogy a gyíkomba lehet,amikor zsír új,nem rozsdás,és nem is húztam meg nagyon.Mind1,ment vissza a régi csavar,az legalább jó.
Kimásztam alóla,kipróbáltam milyen.Hát elég sportos lett :D ,nem lötyög,hanem határozottan lehet mozgatni.És megjött az 1es fokozat is,hátramentből sem dobja ki. :D
A alakú lemez vissza,aztán leengedés,garázsba be és csodálkozás,hogy végeztem vele :D De jó.
A képek meg amilyenek olyanok,remegett már a kezem néha,-a sok erőltetéstől,úgyhogy bocsesz ha nem lehet kivenni semmit a képekből :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 20 fotó . 6 komment

2008.02.04. Hétfő

Múlt hét pénteken,úgy döntöttem,hogy rendet teszek a polákban.Suli után,felpattantam biriglire,és kitekertem a hozzá.Út közben,elhaladt mellettem 1 narancssárga BIS.Mondom biztos haluzok,megyek tovább,nénémék utcájában,látom ott a BIS,tekerek mit az ökör,a gazdája pont akkor akart beállni vele a garageba.Megállítom,beszélgetek vele,kiderül,hogy zsír új a festés,1 rozsdapötty sincs rajta,teljes motorgenerál,(800kmes a moci),BMW felnik,azok is narancssárgák,debica gumikkal.Sport ülés&kormány.Húh,nagyon odabaszós volt,mivel életemben először láttam BIS-t,és méghozzá ilyen cép,és jó is :) Klubbot említettem neki,még nem hallott róla,de ha legközelebb több ideje lesz,mesélek neki róla sok pozitívumot,és akkor 1el többen leszeünk :)
Miután begurult vele garageba,elköszöntünk 1mástól,én is továbbálltam,hogy rendbetegyem a HiGanyGenerátort. :)
Kivettem kárpitokat,de a jobb oldali műanyag küszöbtakaró léc nem akart lejönni,2 kis csavar nem engedett,pedíg ráfújtam csavarlazítót,aztán nagy nehezem,fél órás kínlódással azok is megadták magukat.Kisöpörtem benne,megállapítottam hogy jó nedves ott belül minden,ezért kivettem azokat a hangszigetelős "bigyókat",és elgondolkoztam rajta,hogy visszategyem-e mert már ősszel is eljátszotta ezt,akkor is 1 hétig száradt a pincében.Amúgy nem tom milyen jelentősége van ha nincs benne(tudom kicsit hangosabb :D )Aztán miután kitakarítottam,visszaraktam 1 ülést,és úgy álltam be vele a garageba,nagyon jó hangja volt :D ,sőt még a kasztni is mintha bemozdult volna hirtelen gázadásnál :D
Kárpitokat belegyömöszöltem tasenkóba,és 1 nagy szatyorba,így vonultam végig a városon hazafele menet,biringával.Az emberek kicsit furán néztek rám,azt hitték valami ukrán menekült vagyok :)
Hazaértem,nekiálltam mosni,5 kád víz fogyott el,mire meguntam,hogy mindíg ugyan olyan koszos lesz,és beraktam mosogépbe,2szer kimosta az is,mire kitisztult.Kiraktam erkélyre,megszáradt szombat reggelre,csodaszép lett(na jó annyira azé nem).Szombaton taxival ki,(mert nem akartam hogy világosba is meglássanak az emberek úgy mint péntek este :D ) Rozsdafoltok rozsdamarózása többször is,aztán kárpitok be,vanília spray töménytelen mennyiségben,és tisztaság let belül,1 év után :) .
Meló közben végig hallgattam rádiót,belső világítás lámpálya is végig világított,de közben töltőre volt dugva aku,és mire végeztem melóval,már nem 1/4 töltöttség volt,hanem 1/2,hű dejó :)
Ennyi történt,képekre írjatok,hogy mennyire vészes a dolog,mert egyenlőre még nem vok Zagember :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 19 fotó . 7 komment

2008.01.26.Szombat

Életem első polskis talija!!!
Nagyon jól éreztem magam,ott is és út közben is(főleg amikor megtekinthettük az út szélén a helyi nevezetességeket,akik mostanság már ÁFÁ-s számlát is adnak. :D valyon milyen lehet az árlista.....Suhi rádudált az 1ikre,aki 1 nemzetközi jelöléssel viszonozta ezt(kabee) :D :) .
Suhi szállítmányozott,mert nincs még meg a jogsi teljesen.KÖSZI ismét Suhi :)
2 autóval mentünk,FanTomeeék és Mi.Pécsen a 3közül az 1ik Tesco parkolójában találkoztunk.Ott körbenéztünk mindent,és indult is a tájékozódási verseny.Hát,nekem kicsit bonyolult volt,mivel én eddíg csak 2szer voltam Pécsen,-de megoldottuk nagy részét -a megoldást kitaláltam én,és Suhi anyukája.Ezután étteremben voltunk(Makári).Ott Alkatrész felismerő verseny volt.Hát bénáztam eleget,20ból 8alkatrészt ismertem fel :) .
Az étteremben beszélgettünk,néha kimentünk rágyújtani,és 1más ótóját nézegetni. Tanúgnulgattam is dolgokat :) ,és gondoltam mivel étteremben vagyunk,nem eszek semmit :)
És kaptam Club 126os matricát :D :)

Nagyon tetszett,jó volt,amikor csak tudok el fogok menni.Köszi mindent Suhi,Taky,Laceee.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 14 fotó . Szólj hozzá!

2008.01.25. Péntek

Folytattam a felélesztést.SIKERÜLT!!! :)
Nagy nehézségek árán,de pöfög,gyorsul ahogy kell,fogyasztást még nem mértünk.
Végigjátszottam amit tegnap.Mex. hézag,elején jónak tűnt,de aztán állítottam rajta,így már tutira 0.5mm,nehezebben megy át rajta a hézagmérő.Szelephézag állítás,hát valami katasztrófa volt,nem volt fogó,így nem igazán tudtam szép munkát végezni,és amúgy is kopott már a szelephimba.De foglyuk rá,jó lett az is.Ac pumpa szűrőjét,és külselyét lepucoltam,brigéciollal.Tele volt trutyival(ólommal,homokkal),csoda hogy eddíg el nem tömítődött teljesen.
Összeraktam,spriccelte a benyát,visszadugtam rá a benyacsövet,bilincseket meghúztam rajta.De a benya még mindíg visszafolyik a csőben,lehet membrán csere kéne.Karbin állítgattam a dolgokat,előgyújtást is.Aksi persze végig töltőn.A mutató majdnem a legalacsonyabb szintet jelezte,amikor rátettem.Mire végeztem a szereléssel,már majdnem 1/4ig volt,szenvedtem kicsit a gyújtással,karbival,mire beindult,belőttem mindent 5perc alatt,addígra bemelegedett,aztán KÉSZ :)
De szelephézagokkal lesz még gond,mert.....
Meg a kasztnival is,észrevettem újabb rozsdafoltokat,ott ahol javítottam,nem festettem le elég vastagon,aztán....,de mindjárt tavasz,megoldom :)
Ja és a poént elfelejtettem :)
Néném a meló végén közli,hogy lejárt a zöldkártya,és nemsokára viszi el.Örülök neki,
1.)elbasszák a jó kis beállításaim
2.)mondtam neki, hogy várja meg amíg meglesz a jogsim,aztán én elviszem haverhoz,ő megcsinálja a papírt,de nem állít el semmit,valami ráír azt jólvan,de NEEm,válasszuk a nehezebb utat.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 fotó . 2 komment

2008.01.24. Csütörtök

Ma mi volt,pfffúúú.Rutin vizsga megvolt,OK :) .
Aztán délután pola feltámasztása.Hát nem volt valami szerencsés.Kezdet:néném lemerítette kb 3/4részt az aksit büszkén közölte,hogy szombat óta minden nap megpróbálta elindítani 4-5ször,így nem sok indítási lehetőségem volt.Köszíí :)
Múlt hét szobaton karbit pucoltam,tömítéseit cseréltem.Gondolom valami nem kóser a karbi felé,ezért elkezdtem állítgatni,semmi.Múltkor pedíg olyan szépen ment :)
Aztán gyújtás:mex hézagot nem rég Suhival belőttük 0.5re,annyi is maradt.Ezután előgyújtást állítottam 10fokra,lámpás módszerrel.
Szelephézag elmászott a belső szívószelepen 0ra,és a kipuff szelepnél ismét  03-0.35 lett.Ezeket beállítottam 0.2-ill 0.25re(amúgy a kipuff szelep,a hátsó lötyög nem tom mé???)SZivató bowdenjének csavarjait is meghúztam.
De semmi.Gyertyák olajosak,hézaguk jók,és nem is túl sokat voltak használva,100-200km-ert.Mire úgy gondoltam hogy minden beállítás jó,addígra aksi lemerült.Úgyhogy holnap töltő,addíg amíg töltődik,ac pumpa szűrőjének tisztítása,és benyaszűrő beoperálása lesz a program.
Aztán hogy mit kéne még csinálni?nem tom,írjátok le Ti :D :)

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 1 fotó . 5 komment

2008.01.19. Szombat

Karburátor tisztítás,tömítések cseréje.
Eresztette a benzint hátul,nem véletlenül,kiderült hogy nem is volt ott tömítés :)
És ami volt,az is legalább 10éves,töredezett,összeégett,deformált,magyarul minden baja volt.
+olyan koszos volt,hogy hihetetlen.Belül is tele volt fekete kosszal.De a brigéciol legalább rendbe tette szépen.
Aztán levakartam róla a régi tömítés cafatait.Még 1szer átmostam,és összeraktam.
A csavarokat többször is meghúztam,apránként,nehogy a menetet elbasszam.
Feltettem és beállítottam az alapjáratot,keverékállító csavart is.Nagyon faxa lett. :)
Képek sajna telóval készültek,mert fényképezőt itthon felejtettem:(
Ja és visszatettem a Marelli gyertyákat,jóval gyorsabban pörög fel,mint ezzel az ideiglenesen berakott 20éves szutyokkal :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 8 fotó . 4 komment

2008.01.07. Hétfő

Tegnap próbáltuk beindítani a polskit,és röff-röff,ment fél percet,és megállt.:(
Attól a pillanattól fogva,nem indult el.
Ma kimentem megnézni,mi is a baja.
Gyertya 2hetes Marelli,szelephézag jó,forgatja a mocit az önidító rendesen,gyertyakábelek jók,8.6Kohm volt ellenálásuk,de az 1ik pipa belsején a menet fele le volt törve.
Mexet is néztem,hézag szinte 0volt,vagy max 0.1mm.
SUHI barátom eljött és belőttük 0.5mmre a mex hézagot,mert ezt 1edül hülye voltam megcsinálni. :)
Köszi Neki!
Aztán még mindíg nem volt jó.
A karbin a keverékállító csavar szinte teljesen ki volt csavarva.Teljesen betekerte Suhi,és 1 kicsit újra kifelé.BEINDULT VÉGRE! :D
Már ideje volt,mert az aksi majdnem teljesen lemerült.
Aztán még elő-utó gyújtás között vaceráltunk,megtaláltuk az aranyközéputat,és jó lett.
Örömteli nap volt ez a mai.Megtanultam mex hézagot állítani,és azt is hogy ahhoz a keverékállító csavarhoz nem szabad többet nyúlni :)
Suhinak meg lógok még sörrel,nem felejtem ám el :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 1 fotó . 8 komment