Archívum: 2009 (35)

Tevékenységtérkép

2009.12.20. Vasárnap UPDATE

Az elmúlt héten rengeteget polskiztam,mivel megjött a tél,leesett a hó,hideg volt nem volt más lehetőségem csak az hogy kimenjek a polskival csapatni :)
Hétfőn csapattam amolyan ízelítő volt ez mivel 1éve nem csináltam kicsit hozzá kellett szoknom.Kedden felolvadt a hó jeges lett estére mire mentem jól csúszott de túl jól így csak olyan 20-25el lehetett csúszkálni.Észleltem hogy gyengül a gép de igen erősen
 ezért utána húztam a hengerfejnek,mivel a pót moci ami most szolgáltatja az erőt még csak 100km-t ment az összerakás óta.Hengerfej csavarjain lehetett is húzni bőven Csabi nyomaték kulcsával minden anyán 1-2 tudtam fordítani mire elkattant 42Nm-nél (tudom 44.1el kell lehúzni). Ez után szelep hézag állítás és mindjárt jól muzsikált a gép kicsit kifújt a 2 hengerfej csavarnál remélem, többé nem fog.Csütörtökön lemostam a gépet és az alvázat is magas nyomásúval és a festésről is eltűntek a foltok mert melóhelyen valami új sampont használ a kolléga aztán az leszedi még a rozsda foltot is.)
Csütörtökön út közben sűrűn villogtattak nem tudtam miért,aztán kiderült,hogy nincs világításom elöl vagyis csak helyzetjelző és ez csak akkor vettem észre amikor váron kívül voltam,és hirtelen nagyon sötét lett :) Szerencsére csak a reléről csúszott le 1 saru amit visszadugva újra működőképes világításom volt de nem volt valami jó ezért pénteken melóhelyen beállítottam a fényszórókat és itt vettem észre hogy fordítva volt benne az izzó a jobbos lámpában de arra még mindíg nem jöttem rá hogyan került az úgy bele :) Most minden jó csak a kibaszott töltés nem (már 2éve) de lassan ott tartok hogy generátort baszok fel rá mert ez így nem mehet tovább minden este 2 aksit cipelek haza és vissza ha akarok menni a polossal áhh...
És felkerültek végre a sárvédő gumik előre,jobb oldalon új tartóval így már kevésbé kapja a mocskot az alváz juhíí
Tehát akkor kimaradt rész: :) Szerdán,vagy kedden? (mikor is volt Csabi) Még nem voltam felkészülve erre az aksi lemerülős dologra,ezért nem vittem magammal pót aksit így pórul jártam nem indult a polos tolni nem tudtuk pedíg próbáltuk 2ben amint leléptem a kuplungról megcsúszott a kerék és nem forgatta át a motort így maradt az hogy Picurból aksi ki HGGbe be indít szivatóval járat menet közben aksi le lemerült aksi vissza csavarok meghúz aztán csapatás. Csabi amúgy driftelgetni hívtam de sajna nem volt elég benya így az enyémmel mentünk no meg Csabiét kicsit máshogy kell kezelni mert a kuplungja nem valami jó olyasmi mint amilyen HHG-é volt régen.
Amúgy ma is csapattam 1 jót,mutatok is képeket :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 22 fotó . 8 komment

2009.12.05. Szombat

Laprugó felújítás:
Első lépés: laprugó pihentetése néhány évig,hogy biztosan visszaálljon eredeti helyzetébe :) Aztán szétszerelés: a középső mag csavart 17es krova fejjel és légkulcsal megpróbálni leszedni és csodálkozni amikor eltörik a csavar :D Aztán a laprugó 2 szorító bilincsét levenni,ami nem nagy cucc 1 fogó és 1csavarhúzó kell hozzá. Majd a szilentek közül kicserélni azt amelyiket  szigorúan préssel kell mivel emberi erővel lehetetlen kiütni. A régi helyét megzsírozni,és az újat belepréselni.Ha ez megvan lehet flexel és drót koronggal dolgozni,ami jó mulatság utána lehet fogyasztani legalább 10zsebkendőt ami mind garantáltan rozsdaporos lesz :) .Ha a lapok fém tiszták akkor higítós ronggyal jól áttörölni,és amikor megszárad mehet is rá a cink spré :) (meg a tartókra,a csavar alatti alátétekre is) Na én eddíg jutottam,holnap remélhetőleg összerakom a laprugót,jól megzsírozva. már csak azt nem tudom,hogy milyen keménységű csavart rakjak a közepébe...
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 8 fotó . 7 komment

2009.12.01. Kedd

Fék:
Érdekes jelenségnek volta tanúja ma. Tegnap előtt megelégeltem hogy a bal első fék nem igazán akar fogni egyre jobban húzott jobbra (mondjuk már megszoktam az 1év alatt :D ).
Fékdob le,fékpofák le,munkahenger szétjött sajnos későn kötöztem össze a dugattyúkat. Munkahenger belében volt 1 kis kosz azt kipucoltam ronggyal visszaraktam a dugattyúkat és a porvédőket is elmostam úgy raktam vissza.Itt semmi érdekeset nem találtam rozsdát sem (csak a munkahenger falára mintha ráragadt volna 1 kicsi a karimákból és a karimák is rohad kemények voltak)
Utána fék tisztítás és a csapok vékony zsírzása amin a pofák mozognak.Fékpofák eléggé meg voltak égve,ki voltak üvegesedve ezért megcsiszoltam őket.A fékpofák abszolút nincsenek megkopva mivel még új korukban éghettek meg (ami nem tudom hány éve lehetett :) ) Lényeg hogy ez még régi típusú fékpofa mivel lilás színük van. Csiszolás után összepakoltam a féket és próbaút,semmi változás,max annyi,hogy hátra menetben fog mint az állat majdnem keresztbe vágja az elejét.
Ma újra levettem a dobot csiszolás ismét és a dobot is csiszoltam kicsit átlós irányban meg a pofákat is.
Próbaút: első 10fékezésnél semmi változás,vasalás megvolt ideges lettem nyomtam a gázt mint állat 60ról satufék derékszögű kanyarban blokkol mind 2 első kerék elég fura volt ezért miután majdnem felborultunk megálltam és ránéztem a dobok hőmérsékletére jó forró volt mind 2 első dob.Mentem tovább és a következő normális fékezésnél elkezdett fogni a BAL ELSŐ IS :D . Na most erre varjatok gombot :D hogy a 'csába lehet ez,hogy az előző csiszolásnál még nem fogott,most pedíg egyszer csak elkezdett működni rendesen? Most egyenlőre jobban fog mint a jobb első  de hogy mi a ráktól :D
Szerintem annyi,hogy új korában nem lett becsiszolva,vasalva sem és talán elérte picit a dobot akkor is amikor nem kellett volna,megsült aztán azóta nem tudott kopni mivel üveges volt.
És sikerült megállapítani hogy a bal oldali függőcsapszeg lóg néhány mm-t,ha szorulni fog akkor tengely csonk,csonkállvány,függőcsapszeg meg egész mindenség ott egyben csere,mivel van másik jó állapotú.

Szárintáteeek? :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 komment

2009.11.25. Szerda

Sikerült vételeznem bontóban 500pénzért motortér zár műanyag keretet (zárat is adtak de hát kulcs nincs hozzá).Amint haza értem 1 kis pucolás után össze is raktam a régi zár betéttel és fel is került HGGre.Nagy meglepetés ért amikor felraktam,és nem nyílott ki utána úgyhogy extra ként most már van zárható motortér :)
Múlt hét pénteken mentem vele,és eléggé nehézkesen indult,és alapjárat is döcögős volt,és néha le is állt,először gyújtást nézegettem,de azzal minden rendben volt úgyhogy szelephézagra terelődött a szó mivel legutoljára 1percig indítóztam mire beröffent.Először leellenőriztem a hézagokat,és mondhatjuk úgy hogy kitámasztott a szelep,szinte mindegyik.Beállítás után csodásan muzsikált újra a tartalék mocim.
Tegnap voltam Suhinál,elcseréltünk 1 bal hátsó lámpát,így most már nem fele más lámpák vannak hátul.
DLLen megszüntettem ma 1 zörgést: kiderült hogy a csomagtér zárja nyikorog,mivel szegény eleje meg lett törve (előző tulaj balfaszsága) és a zár tartója is elhajlott,ezért ferdén áll és az a kis rúd ami a fedélből bele megy ez nyekergett amikor összeértek a zárral.1kis szigetelő szalagozás megoldotta a dolgot,de majd lesz rá rakva másik fedél,ami nincs megtörve és a zár tartója is ki lesz egyengetve.
Szombat vasárnap Csabi póckiját basztattuk,kivettük a kárpitokat és kiganyéztuk a kárpitok alól a koszt, amiből volt bőven.A kárpitokból is rengeteg mocsok jött ki.És sajnos szegény picur mehet majd lakatoshoz,mert kirohadt pár helyen:(
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 komment

2009.11.19. Csütörtök

Múlt hét végén kicserélődött HGGben a kuplung bovden,nem volt túlságosan nehéz feladat,de a kuplung még mindig nem lett valami jó.Aztán próba képpen beszereltük hggbe a tartalék mocimat,ami elég szépen muzsikál,csak éppen alapjárat tűnik el róla néha,de amúgy megy ahogy kell neki.És a lényeg,hogy ezen a tartalék motoron rajta felejtettem a DLL régi kuplungját,ami nem emelt ki,és emiatt kellett leszerelnem eredeti helyéről most pedíg tökéletesen működik,olyan amilyet szerettem volna úgyhogy az eredeti papíros motorra ez a kuplung szerkezet és tárcsa fog felkerülni,és kuplung téma pont. Csabi volt ott velem a szerelések alkalmával,neki köszcsi a segítséget :) (tudunk mi gyorsan és precízen is dolgozni :) Csabi póckiján kipufogó bilincs lett cserélve,hgg mociján pedíg hátsó kipufogó csonk és kipuff cső tömítés.ÉÉSSS kiderült hogy miért volt olyan hangos hgg: a hátsó kipu csonk csavarjait fújogattam csavarlazítóval,aggódtam hogy nehogy bele törjenek,erre amikor próbáltam lazítani erőkifejtés nélkül ki lehetett tekerni őket,és a fél csavar tiszta korom volt.És most jön a szokásos szöveg: a k.va annyát annak a mocsadék szerelőnek nevezett f.szakalapot aki így szerelte meg (mint minden mást) Most megoldódik 9év problémája,most már nem lesz olyan hangos :)
Ja és a legjobb,hogy HGG hátulja még dizájnosabb lett,most került bele 1 kis almazöld szín is :D Köszcsi a hátfalat Csacsa :) Tehát ki lett cserélve a hátfal,mert a régi az szét rohadt.Eredetileg azt a fehéret szerettem volna feltenni,ami a garázsomban pihen,de nem lehetett feltenni,mert a hátfal túl kicsi,és nem érnek bele a csavarok a lukba,ezt nem értem még mindig,hogy lehet... (Csabi azt mondta hogy az 500asokon is ilyen hátfal van mint a polákon,csak rövidebb...szerintetek??)
Ma DLLbe bele került az elektromos index relé,frankón saruzva minden beforrasztva a sarukon védősapek,pont mint a hggben.Még a világítást kell majd lereléznem,de az majd később lesz.Ja és DLL megkapta a zöldkártyát,2.15ös alapjárati COval,és 197es CH értékkel,ami nagyon jó,mintha szabályzott keverékképzésű lenne :) (na jó a co-ja azoknak alacsonyabb :) ) Lényeg,hogy ez a motor úgy frankó ahogy van,nem kellett állítani semmit,és ilyen kevés káros anyag kibocsátása csak 1 nagyon jó állapotú,és jól beállított motornak lehet. Meg is dícsértek a zöldkártyáztatók,és 700ft kedvezmény is kaptam :) Szerencsére ez a hely egész korrekt,kis vállalkozás,családi ház aljában,de nagyon rendesek. Valószínűleg ide lesz hozva HGG futómű állításra laprugó,segédirányító és gömbfej csere után,mivel csak 4000pénzért állítanak (máshol 8-9E ft)
Azt amúgy nem tudja valaki,hogy mitől esik ki a fél éves légszűrő aljának a közepe? :) Olyan mintha elmállott volna....oldja a benzin gőz,vagy az olaj pára???

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 26 fotó . Szólj hozzá!

2009.11.07. Szombat

Ma elmentem melóhelyre,hogy kijavítsam az alvázvédelmet.Felemeltem,drótkeféztem,magasnyomású levegővel fúvattam ki a résekből a koszt aztán nyomtam is rá a karosszéria tömítőt.Igyekszek minden olyan pontra tenni,ahol szokása megragadni a kosznak.A bal oldalával nagyjából végeztem,de még az sem százas.Nem sokára majd a jobb felét is megcsinálom,aztán mehet rá az alvázvédő.
Próbáltam állítani a kuplung bowdenen is,de ez kicsit megszivatott,mert eltört a kuplungbowden menetes vége,úgyhogy jövő héten kuplung bowden csere.Szerencsére annyi menetes rész még maradt,hogy a bowdent annyira fel lehessen fogatni,hogy ne csússzon a kuplung folyamatosan (de nagyon közel van már hozzá).Aztán zsíroztam függőcsapszeget,a bal oldala könnyen ment,de a jobb oldal..hát még 1szer nekifekszek majd.A zsírzógomb eltömődött,és nem tudtam emiatt belenyomni a zsírt.
Készítettem pár képet az aljáról is,Enjoy :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 8 fotó . 4 komment

2009.10.23. Péntek

HGG-726 Kuplung és csigaház csere dinamóval együtt.
Első lépés: motor ki,csavarok lazítgatása (némelyik káromkodással),szivató, -gázbowden leszerelése a motorról,benzincsövek lekötözgetése,olajgomba vezeték le,trafóra menő megszakító kábel le,gyertyakábele le,testkábel le,lendkerék alatti lemez le,hátfal 4kibaszott kurva csavraja le aztán ki is ugorhat a motor a helyéről :) Miután kivettem a motort,váltóharang tisztogatás kezdődött,aztán önindító csavarjainak húzigálása,és a rá menő kábelek tisztogatása.Aztán csigaház leszerelése után kapirgálás,hogy a sok éves olajsár egy része legalább távozzon onnan,lendkerék pucolás brigéciollal,aztán sikerült minden ismétlem minden csavart bele rakni :) (csak azért nagy ügy,mert eddig fele hiányzott a mociból),aztán komplett kuplung szerkezet tárcsával volt 3 db,amiből kiválasztottam 1 jónak tűnőt,és az ment a helyére a mostaninak. Na most központosítás is volt meg minden,de még mindig nem olyan,mint amilyen a másikon (igaz azon pandáé van). Szóval még mindig kemény. A kiemelő villa súrlódási pontjai megkentem,a kinymó csapágy is kapott kenőanyag spréből,és mégis olyan,hogy engedem felfelé semmi,aztán egy ponttól elkezd fogni,és holtjátéka kevés van....hiába állítok a bowdenen nem jobb.Most akkor megint cseréljek benne kuplungot ha lesz pandáé? :)
amúgy összerakás után frankón muzsikált a gép,pöccre indult ,és a kéziféken is állítottam a jobb oldalon,mert most könnyű volt hozzáférni a mocitérből,és frankó lett :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 30 fotó . 4 komment

2009.10.18. Vasárnap

update ŐSZI FIAT126 TALÁLKOZÓ KAPOSVÁR
Péntek:
Dél után pár perccel ellógtam melóhelyemről,átöltöztem,ettem gyorsan felvettem havert és lezúztunk a Tesco parkolóba,ahol már volt pár polski.A parkolóban eleinte azt hittem,hogy lekéstem valamiről,de aztán kiderült hogy csak Tescozni voltak a többiek.Ezzel a kisebb bandával (kb 15 autó) elmentünk autókázni 1et a városban,nagyon jó volt,igaz 1piros lámpa az becsúszott,de há ez van :) .Majd egyre többen lettünk,aztán 5óra fele elindult a csapat a szennai szállás felé,de én maradtam a Tesconál,mert a pécsi Horvát Petit és a miskolci Kürtösi Tibiéket meg kellett várnom,elnavigálni őket a szállásra.Miután ez sikerült a szálláson levő társalgóba mentünk,ott csocsóztunk,cigiztünk,dumáltunk nevettünk,mulattuk az időt (és páran alkohol tartalmú folyadékot szürcsölgettek.Én és Csabi barátom kissé korán (10óra fele) eljöttünk haza mert ugyebár nagyon fáradtak voltunk.
Szombat:
Reggel sikerült időben felkelni,Csabival elautóztunk Szennába,majd hajnali 9kor szinte kihalt környékkel találkoztunk,mindenki szunnyadozott még,és józanodott az esti buliból (amin én sajnos nem tudtam részt venni,mivel haza kellett autóznom)
Bécinek kellett kipufogó bilincs,amit Csabival szereünk is,vissza Kaposvárra,Csabinak volt 1 pár,és nekem a pót mocin is volt 1,ebből a kettőből lett volna a Bécinek kipu bilincse,de hát nem volt jó,úgyhogy a Csabi autójáról kellett lemókolni a tartókat.Még 1 szerelés volt,Kürtösi Tibiék autóján,volt gyútjás állítás stroboszkóp lámpával (én is megnéztem a HGG gyújtását,amit utoljára a velencei talin állítottam be ugyan ezzel a műszerrel köszi KeMa :) )  aztán volt még karbi pucolás,és a végén szelep hézag állítás,ami meghozta a gépjármű erejét (az 1ik kipu szelep kitámasztott) Votl Skanzen nézés is,én itt nem voltam jelen,mivel Tibiékkel voltam.Amíg a többiek skanzeneztek addíg jöttek BMW-s mocisok,akik körbe nézegették a polskikat,néhányan még beszélgettek is velünk :) 1óra körül mentek a többiek Várdára ebédelni,én elkísértem őket itt a városban,1 kereszteződés zárásában segítettem,majd elmentem haza enni 1et,aztán Csabiékhoz gurultam,mert ott voltak Vadmacsék és Dave is,itt elvoltunk,majd amikor a többiek megjöttek a várdai kirándulásból elzúztunk a szennai szállásra,ide már nem saját autóval mentem hanem a Csacsa vitt,mivel én ivászattal készültem :) Este volt dia vetítés,videózgatás a régebbi találkozókról,nevetgélés és baromkodás minden mennyiségben.Este félig részegen csocsóztam 1 jót,Csabi unokaöccsével,és nyertem is 2szer :D (józanul bezzeg mindíg veszek :D ,Vadmacs ilyen állapotban szerintem téged is legyőztelek volna :D ) Aztán amikor már csak néhányan maradtunk akkor magán koncertet volt,itt megszólaltak jobbnál jobb együttesek zenéi,mint például HétköznaPICSAlódások,meg Sex Pistols,meg Tankcsapda meg Prosectura +stb... :D Lényg hogy jó volt,széttomboltuk az agyunkat,aztán kitalálták páran hogy elmennének GABOZSVÁRRA bulájozni,éngemet meg elhíttak navigátornak :D Nagy nehezen rávettek,aztán Horvát Petya autójával RACSINGOLTUNK gapozsvárra (elttünk Dömiék,mögöttünk Vadmacsék) 11en voltunk asszem.Petya mellett ülve kissé paráztam még így részegen is :D A városban párszor keresztbe lett dobva a gép,míg az utolsó körforgalomban a jobb hátsó kerék úgy döntött hogy kilövi magából a szelepet :) (igaz itt majdnem borultunk 1et mer ugye a pócki az nem szeret száraz úton csúszkálni (dehogyisnem :D ) A disco előtt kerék csere és minden ok.Innentől fogva 2en bementek a Retroba,a többiekkel megpróbáltunk valami olcsóbb szórakozó helyet keresni,de vagy zárva volt,vagy pedíg túl durva arcok voltak ott :D úgyhogy lett az egészből 1 éjszakai város nézés,és nem bulizás :D
Vasárnap:
Reggel 9kor sikerült feltápászkodni,rádöbbentem hogy elaludtam,de viszont kijózanodtam :D A Fordunkal elzúztam szennai szállásra,mert a Csabi autójában maradt mindenem,kulcsok,forgalmik stb...miután ezt megszereztem elmentem póckival is,majd vissza autóztunk a városba a rippl rónai múzeumhoz,ahova végül is nem mentünk be,mert nem volt hozzá kedv ,helyette inkább várost néztünk,aztán elbúcsúztunk és ENNYÍ.(nagyjából)
Mind2 polskival voltam a talin,mindegyiknek üres a tankja,és mindegyik jól üzemel,mind2vel szeretek menni,és mind2 fasza :D (a újabbal asszem 70km-t mentem,a régivel olyan 25-30at)
Fantomeee köszi a szervezést,meg a messziről jött FIATaloknak és régebb óta fiataloknak a jelenlétet,és a jó kedvet :)


HGG-726 kuplungot nehéz benyomni,fűtés elégtelen
Kuplung első felvonás: Kardán alagút elejét felszedtem,kuplung bowdent leakasztottam a pedálról,hátul kicsavaroztam mind2 csavart,és kb 20ml benzint betoltam neki injekciós tűvel,aztán fáradt olajat és tádámm!!! máris könnyebben mozog,nem sokkal de könnyebben. (amúgy nem volt nehéz mozgatni kézzel sem,de azért nem árt neki 1 kis kenés. Az igazi probléma szerintem a polski kuplung bowdenjével ott van,hogy a bowden ház túl nagy,és nem feszes,hanem gyűrődik a váltónál...ezzel mit lehet tenni????Aztán kiderült még hogy a kiemelő kar műanyag perselyei el vannak kopva,szépen lötyög a helyén lekötött bowdennel,úgyhogy olyant is kell majd beszereznem egyszer,na meg csapágyat,igaz az még nem rossz,de szerintem nem sokára az lesz majd...ja és szerkezet csere is lesz egyszer ha ráérek.
Aztán fűtés jav: hamár egyszer felszedtem a kardánalagút első részét leszigeteltem ilyen fehér biszbasszal amibe a törékeny holmikat csomagolják,ilyen szivacsos izébizé.Az alagút végét,és ahol a gyári szivacsa van oda raktam ebből,aztán a jobb hátsó kerékdob műanyagja mögé is tettem belőle,,bal oldalra még nem raktam,de valószínűleg oda is kerül majd belőle.A fűtés csövet hátul még kicserélem 1 olyanra ami nem szakadt (ilyen már van is ,csak pucolni kell),azátán az ajtó kárpitokkal teszek valamit,mert eléggé elállnak,főleg a jobb oldali,a bal nem annyira de azon is igazítok valahogy és tulajdon képpen tökéletes lesz a fűtés,várhatóan minusz 10fokban is 20-30fok lesz a póckiban,így nem párás ablakokkal,és pulcsiban kényelmesen lehet majd driftelni a friss hóban és az ónos esőben :D
Jövő héten vár még 1 bal ablak emelő szerkezet csere,oszt őszi szünet után valamikor 1 segédirányító csere.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 31 fotó . 11 komment

2009.10.11. Vasárnap

Tegnap és tegnapelőtt azzal voltam elfoglalva,hogy beépítsen a frissen vett fejegységet és hangszórókat a polskiba.JVC KD-G342es rádiót sikerült csak vennem,mert az a fajta amit szerettem volna elfogyott (1 lett volna a pioneer deh2090es,második pedíg a JVC KD-G351es,de elfogyott ennyi vót kész). Ez amit vettem 21pénz voltt,+2db 16cmes hangcóró 6250 meg a rács rája egy ezres.Csatit pedíg ingyé kaptam hozzá,azt kiharcoltam hogy mivel ilyen sok pénzé vásárlok,adjon már 1et ingyen a boltos :) Hazaértem,és neki is álltam csinálgatni a dolgokat.Mivel van bevezetve állandó plusszos kábel ezért nem kellett huzogálnom befele vezetékeket.Saruztam neki 1+ot és 1 -tot,és kész is.A hangszóró vezetékeket forrasztottam,és leszigszalagoztam végig nehogy kidörzsölődjön vagy bármi baja is legyen. Próbálgattam hogy hol szólnak jobban a hangszórók,és egyértelműen a hátsó ablaknál a kalaptartón.Jelenleg ott tartok,hogy nem tudom milyen faanyagot vegyek ládának,amibe a 4 hangszóró menne,és azt sem tudom,hogy el legyenek-e választva egymástól,vagy egy légtérben legyenek. A vezetékeket az alagút mellett húztam el amúgy,ott biztonságban vannak,kivéve a bal oldalt nem,mert ott a gázpedáltól messzebb húztam el,de ott is súrlódik szerintem valamennyit mert ugye pont ott mozog a lábam... Antennára még nem volt pénzem,de azt is  szeretnék majd venni,beltérit mert nem szeressük furkálni faragni a póckit. (jelenleg 1 darab vezeték az antenna a kárpit alatt elhúzva a szélvédő tömítése mögé elrejtve). Jövőben még tervben van 1 láda vétel és 1 erősítő is,de az csak Majd lesz,nem tudom mikormajd ecce....
Még annyi minden történt,hogy kicseréltem a légbeömlőt a műszerfalon,a bal oldali el volt rottyanva és csárén állt,de ami most kerül be az gyóó (amúgy Fantomeeetól kaptam a BIS bontás során,úgyogy most már az én autómban is van valami BISes :) Kösz Tomi)


UPDATE: Ma megvettem a ládát is a gépbe.15pénz volt használtan.
http://www.argep.hu/popup.asp?pid=65391484&pnr=10001&foto=1
ilyen-e Kép majd lesz egyszer..
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 11 fotó . 6 komment

2009.09.19. Szombat

Elvittem ezt a gépet is Unixos kamajonhoz.
üzemi fék elöl bal: 2364Nm,jobb 2216Nm eltérés 6%
hátsók: bal:1378Nm,jobb1326Nm eltérés 4%
Kézi:bal: 1204Nm,jobb1306Nm eltérés 8%
Lengéscsillapítók: elöl bal: 60% jobb 55% eltérés 8%
                           hátul: bal:26% jobb 26% eltérés 0%
A két hátsó lengéscsillapítót kicsit furcsának találom,mérés közben majdnem le akart szakadni a csomagtartó is,úgy remegett,nem értem,hogy 2éves autónak 6701kmel hogy lehet ilyen szar a lengéscsillapítója... (és ráadásul erre is vigyázok,kerülgetem a kátyúkat,úthibákat)
jamegja hgg kapott 1 eytra belső takarítást,műanyag ápolózás,meg méhviasz a műbőr részekre ablak puzten,meg minden

2009.09.16. Szerda

Ezen a héten Kaposváron tanyázik az Unixos közlekedés biztonságis kamion,ezért meglátogattam őket ma. Elvittem először a kis Cheliost,és kicsit örültem is meg nem is.
A fékek jobbak lettek,mint amilyenek műszakin voltak,most a használástól valahogy bekoptak (mert ugye mielőtt megvettem 3/4évet állt),viszont az új hátsó lengéscsillapítók nem teljesítettek olyan jól,mint ahogy kellett volna nekik (jó mondjuk a hátsó kerekekben 2.2bar nyomás van). Aztán 10percel a mérés után vittem a másik polskit,néztek is nagyot hogy hogyan csináltam :D Szegény HGG kicsit leamortizálódott ezen a nyáron:( pedíg vigyáztam rá,és mégis. Első fékek szarok,a kézifékkel is kell valamit kezdenem,állítani rajta,vagy kicserélni a mechanikáját,és a 2 jobbos lengéscsillapító is vacak,na meg a bal oldali ablak emelő szerkezet is megadta magát,se le se fel,úgyhogy azt is kell cserélnem. Ja és kaptam 10%kedvezményt a boltokban :D ezért megérte elmenni,na meg hogy tudom milyen állapotnak örvendenek az autóim. Hét végén még tervezem hogy a Fordunkat is elviszem,remélem annál nem lesznek meglepetések.

Update: 09.18 függőcsapszeg zsírzás,kormánymű feltöltése agip 80W90es váltó olaj és gépzsír keverékével

update 09.21: ma bandáztunk 1et (mint minden nap majdnem :D ) csak most a Suhi is eljött velünk,de ez csak annyiból lényeges,hogy az autóját kellett szerelnem :D rángatott,megállt alapjáraton stb...kiderült hogy mex hézag alíg volt,és a KARBI CSAVARJAI TÖK LAZÁK VOLTAK,és kézzel lötyögtettem a karbit :D na ezt megódottuk,aztán előtte még megcsináltam a kis chelios dudáját,mert az érintkezők a kormánykapcsolón be voltak nyomódva,oszt kiljebb hajlítottam,és jó lett :D Csacsával is bandáztunk még este külön,meg ilyenek,szóval átlagos nap vót :D

update 09.26: ma 2szer is bepermeteztem szagtalanítóval a tető kárpitot,meg az egész autót,amúgy nagyon erős szaga van a szagtalanítónak,mert így náthásan,meg dögvész kórban szenvedve is megéreztem,szóval hatásos a cucc. Nyúltáp szag kilőve :D Ma még kicseréltem a balos szellőző nyílást a műszerfalon,mert el volt törve a középső lamellája. A csomagtartó is takarítottam kicsit,mivel az aku alatti lemezre rá volt keményedve az aku sav,amit lekapartam,aztán kiporszívóztam,és a végén kimostam vízzel,slaggal,samponnal kefével meg minden mással is :D Most szárad,és a holnap valszeg kikenyem fáradt olajjal a csomagtartó alját (aszondják jobb mint az üregvédő).Nagyjából ennyi történt,semmi más.
Állapotjelentés: HGG akuja kezd lemerülni a sok nem használástól,chelios-é még bírja,mert a generátor gyorsan tölt,még akkor is,ha 5percre van beindítva.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 3 fotó . 3 komment

2009.09.10. Csütörtök

Tegnap lekaptam a generátort a helyéről,mert megelégeltem,hogy mióta nálam van az autó,azóta állandóan parázslik a töltés lámpa -->> ( 1 gerjesztő dióda  megdöglött),és hogy fele akkora áramerősséggel tölt a gencsi,mint a gyári értéke. (magyarul olyan,mintha dinamós lenne). Volt 1 másik tartalék generátorom,amit idén tavasszal nagyjából felújítottam,,és most pedíg szétkaptam :)
Ma melóhelyen atomjaira szedtem az töltőgépet és mindent elmostam,kitisztítottam.A didóa híd kiforrasztása után konstatáltam,hogy tényleg rossz az egyik gerjesztő dióda,pedíg ránézésből csak érintkezési hibára gondoltam volna,mert tiszta oxid volt a forrsztás,és a környéke.Na mindegy,cseréljük át a másikéra.Aztán az első pajzs felöli csapágyat megtömtem zsírral,és a hátsót kicseréltem újra.A kefék jó állapotúak,még sokat kibírnak,kb 3/4 részük még megvan.A csúszógyűrűket is megcsiszoltam dörzsivel,szép réz színűek lettek,és a kefék nyomvonalai is eltűntek. Meló után feldobtam a helyére,és ha már arra matattam,kicseréltem az ac pumpa tömítését is.
Aztán jött a próba,elindítom,és már el is alszik a töltés visszajelző :) először láttam ilyent,mióta nálam van az autó :) Világítással 14.2V a töltés fordulaton,amúgy meg 14.4V tökéltes,pont olyan,mint amilyennek kell lennie :) Öröm és bódottá!!!

Ja és FanTomeee köszi a 19es csillag villást,jövő héten visszaadom,nagy segítség volt :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 9 fotó . 23 komment

2009.08.31. Hétfő

Történt 1 km óra csere,mert a gyári órája kb 20km/h-t csalt felfe (tehát ha 70et mutatott akkor mentem 50el).Ez a Csabiékkal való közös út során derült ki.Most az ő autójának régi km óráját szereltem be,az izzókat átcseréltem,és most úgy néz ki,hogy jó. A km óra állás csak 40kmel tér el,úgyhogy ez most így jó.
Tegnap a barátommal kihúztuk a behorpadt homlokfalat,nem volt túl nehéz,viszont az index alatt ott hullámos maradt kicsit a lemez,mert megnyúlt,és a pótkerék tartó lemez hegesztése elengedte magát,úgyhogy azt majd lakatos megpöttyinti nekem valamikor. A lökhárító tartóvasaival szívtam rengeteget,mivel sehogy sem akart passzolni,először úgy próbáltam,hogy 1 hátsó lökös tartó vasát raktam bele,de azzal sehogy sem passzolt,most a régiek vannak bent,csak ki vannak egyengetve,bal oldalt jó,jobb oldalt még a homlok falat kell basztatni. A lepattogott festéket kijavítottam,úgyhogy most így marad 1 darabig,aztán ha lesz pénzem szakszerűen ki lesz javítva.
HGG is kapott a múlt héten 1 kis mosást,úgyhogy most ő is tisztán áll a garázsban.Ja és ma a km óra csere után melóhelyen sterimóbbal leverettem a polák alját,így most már az is tiszta :)
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 8 fotó . 7 komment

2009.08.28. Péntek

A kis cheliossal sokat mentem mostanában.Konkrét km-t nem tudok,de k.va sokat az biztos :D
Voltam vele Dombóváron,bandáztunk Fantomeeeval,Csabival,Kocsis Zolival,aztán voltam vele a Balatonon 2x is. Legutóbbi alkalom volt érdekes,mert szegényke elkezdett füstölni,nem nagyon,csak úgy szerényen.Szelepfedél tömítés gatya,de ott helyben hirtelen furulya gumikra gondoltam,mert szórta kifele az olajat,de min kiderült a szelep fedéltömítés eresztette az olajat,és ahogy lecsorgott úgy vitte a hűtő levegő a motortérben szerete szét,még a hátsó üvegre is jutott belőle kicsi. Baltaonról haza fele már kevésbé füstölt,ráhúztam kicsit a csavarokra,aztán este hirtelen beruháztunk a haverokkal 1 Kaposvár-Pécs túrára.Nem is kell mondanom mi volt ott :D Volt 3 őzike előttünk,1 macska,1kutya és a legérdekesebb az volt,amikor Pécs belvárosában nyugisan vezettem,és haverom elkezdte ordibálni hogy SÜN!!!,na én itt hirtelen azt hittem hogy a rendőrökre gondol,kacagtam is 1et rajta,aztán mondja,még 1szer,hogy nem látod SÜN,aztán láttam előttünk valamit,ami tényleg 1 sün volt,kormány elrántás,és fék,és a kisállat is megúszta élve :) . Még volt pár parás helyzet,mégpedíg az amikor éjjel fél 12kor nem voltak nyitva a benzin kurak,és nekünk meg már 50km óta világított a tankóni kéne lámpa...szerencsére Szigetváron találtunk 1 shell kutat ami nyitva volt,össze is tettük a kezünket.Haza utón találtunk véres nyomokat az óttesten,és húscafatokat,valaki gondolom valamit elütött,minden esetre elég guszta volt,és ezt is csak hirtelen fék és kormáény mozdulattal tudtam kikerülni.A kisautóba asszem csak 14L-t tankoltunk,és 300km feletti távot tettünk meg vele,tele cuccokkal,és úgy hogy 3an ültünk benne,na meg voltak jó nagy dombok is,szóval fogyasztása nagyon megtetszett nekem :)

Ma volt 1 kis szerlés is,haverokkal lecseréltünk a hátsó lököst nagy szenvedések árán,a pót lökös csavarjai szét voltak rohadva,és mindet úgy kellett fúrni,4fúró szár el is fogyott mire mind lejött,az autón levő lökös csavarjai viszont nagyon könnyen lejöttek,lazítás után kézzel csavartam le őket,ma kapott 1kis mosást is,gyönyörű lett.

Elfelejtettem írni,hogy volt szelephézag állítás,és mex hézag állítás is (ha már egyszer arra jártam) Andrei most rengeteg kép van a kocsiról,nézegesd,és ne mondd,hogy nem értékelhetőek :D
Köszönöm rovat:
Roli,Isti köszi a segítséget,az előttünk álló,átrohanó állatoknak az éberség tesztelést,a Balatonnak a vizet,és a szigetvári shell kútnak hogy nyitva volt,na és a kisautónak,hogy betegen is képes volt lábon hazahozni :)
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 25 fotó . 5 komment

2009.08.11. Kedd UPDATE

Papíron is az enyém :D Tegnap egész napom az okmány irodában töltöttem,de megérte :D Át van iratva a kis chelios az én nevemre :D
Reggel elmentem unokatesómhoz kinyomtatni a clubos biztosítás igazolólapját,amit nyuszy küldött nekem.Ezzel meg is voltam,fél 9kor már az átírást kezdtük az ocsmányirodába,és amikor kérték a törzskönyvet,akkor jött 1 hoppá! merthogy nincs olyan.(legalábbis az előző tulaj ezt állította 2hónapon keresztül).A ocsmányból páros lábbal rúgtak ki,én meg idegesen beültem a hggbe,és húztam is a csíkot az előző tulaj házáig,egészen 20km át. Aztán felforgatta a papi a fél lakást,és mit talált? :D Csak nem 1 törzskönyvet :D bontatlan borítékban, az 1999es orvosi papírjai között. Na fasza,gyorsan vissza okmányba,sorszám húzás,és ácsorgás,várás,idegeskedés,várás,várás és várás. 2óra múlva bejutottam,rendszámmal a kezemben leültem,nőci kérte a papírokat,adtam is mindent szépen sorban,aztán rendszámra plakett ragasztás,sok pénz kifizetés (24750) és a végén örülés,amikor a kezembe nyomták az új forgalmit :D
Ma megérkeztek a rendelt lengéscsillapítók,be is szereltem őket,aztán elmentem 1 próba útra,ami nagyon tetszett :) 20km-t mentem ma vele városon kívül,elkerülő úton,70-80al kis forgalomban,és élmény volt :D 80nál is olyan halk,hogy hallani lehet a kulcsok zörgését,ez nekem nagyon szokatlan még eddíg,mert a hgg olyan hangos mint 1 bombázó :D Aztán kis utacskám után rámértem az akura,és csodálkoztam,mert jól fel is töltötte a lemerült aksit :D Szóval nagyon teteszik nekem ez a kis autó.Holnap is megyünk vele majd kb 50km-t,ki mamámhoz,ott majd kicserélem az olajteknő tömítést,és az olajat,aztán akkor lesz totálisan frankó a moci állapota.
Na és akkor ez úton köszönet nyuszynak hogy segített a biztosítás megkötésében,és hogy ilyen gyorsan megcsinálta.

UPDATE: ma (azaz aug 12én) kicseréltem az olajteknő tömítést,és az olajat. Az olajteknő tisztításon esett át,és a felfogató csavarok is. Az új tömítést vékonyan tömítő pasztával bekenyegettem,és a csavarokhoz is raktam,mert úgy vettem észre,hogy ott szokott szivárogni.Mellesleg a motor blokk belülről olyan,mintha új lenne,sehol nincs benne olajsár,és larakódás,sőt fekete koksz sincs :) Most minden oké,ma 60km-t mentünk a kisgéppel,nagyon bejön.(természetesen nem hajottam,70-80,emelkedőn 50 mint a másikkal szoktam)

(mellsleg ma kaptam 1 enyhe napszúrást,de há e van)

2009.08.07. Péntek

Nekiálltam ma a lengéscsillapító cserének,de csak jövő héten kedden fogom befejezni,ugyanis kiderült,hogy a mára ígért magnetti marelli lengéscsillaíptók elfogytak Pestről,így csak keddre tudja a bolt beszerezni.Én ma szépen kioperáltam a gyári Kronso-kat,nem kis szopás árán. Így lengéscsillaptó nélkül nagyon nagy fieling vele menni :D asszem 35volt a max sebesség amit mertem vele menni,mert úgy pattogott a hátulja. Ma készítettem róla pár fotót,csak úgy hogy legyen mit látnotok :)
A műszerfalat ecsettel meg szivaccsal pucoltam ilyen tisztára,mert az összes résben megült az évek alatt gyűlő por.Tervben van még a bal oldali szellőző kivétele és elmosása,ugyan úgy mint a jobb oldalié. Aztán a bal oldali padló kárpit kkivétele ,és nagyon nagy mosása,mert még mindíg jön belőle a büdös nyúltáp szag.(hiába vettem bele illatosítót,még annak a szagát is elnyomja). Aztán tegnap történt 1 nagy szabású motor mosásos buli,ami szerintem jóra sikeredett (nem tökéletesre,attól ez még messze van). Ja és kapott új légszűrőt így 24700km környékén,és még olaj teknő tömítést is kell cserélnem,na meg olajat,de azt csak jövő hét vége fele.Na és az ablaktörlőt is megcsináltam még műszaki előtt,mert a jobb oldali nem mindíg akart forogni,és 1 ilyen kis fogaskerekes bigyót kellett cserélni,ami csavarral van a szélvédő koszorúhoz erősítve,és arra meg a lapát.(ha valaki tudja a rendes nevét,akkor írja már le köszi :) )
Még vissza van akkor az olaj csere,olajteknő tömítés csere,bal első kerékcsapágy meghúzása és a padlókárpit putzen.Asszem ennyi,egyenlőre bőven elég lesz :)
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 18 fotó . 8 komment

2009.08.04. Kedd

Na tehát ő az új szerzemény.Cheliosnak neveztem el.
Július elején egy pénteki délutánon néztem meg a kis Cheliost 1 eldugott kis faluban,egy idős házaspárnál.Az egyik munkatársam mondta amúgy,hogy a volt anyósék eladnák a polskiukat.Na szóval kimentem,megnéztem,1órán át kerstem rajta rozsdásodást de szerencsére nem találtam,és ez valószínüleg annak köszönhető,hogy nem hazudott a papi,és tényleg örökké garázsban volt tartva. Ő az első tulaj úgyhogy ezt sikerült jól kifognom :) Ja és mellesleg 24E km van benne,és ez nem hazugság,hanem tényleg ennyi.(aki nem hiszi járjon utána) A kisautónak csak annyi szépség hibája van,hogy a papi meghorpasztotta a bal elejét,de az nem vészes,na meg tele van kisebb karcokkal,amiket majd 1 fényezővel javíttatok ki valamikor.
Na szóval a megnézéstől számított 4. napon munka után a nagy hőségben mentünk a polskiért a kolegámmal. Vontatni kellett,mivel a sok állásban a kuplung összeragadt,na meg műszaki sem volt rajta. Odaértünk,megírtuk az adás vételit,felpumpáltam a gumikat,rákötöttem a vontató kötelet aztán húztunk is haza fele. A Fordunk meglepően jól bírta a vontatást,nem volt gáz szerencsére. Végig 30-40el jöttünk főúton 40km-t. Amikor haza hoztuk,bevágtuk a garázsba a másik mellé,oszt jóccakát.(amúgy is már beesteledett) Másnap már neki is álltam takarítani belőle a sok sok szutykot amit a papi nem takarított ki belőle évek óta. Jobbos padló,sárvédő kárpit és a középső kárpit ki is pattantak a gépzetből,majd 3-4mosás után visszakerültek.(nem is akármilyen mosás volt ám,sterimob,meg kárpittisztító meg minden).Amíg a szőnyegek száradtak,addig az egész autó belét kiporszívóztam alaposan,kiszedtem a kárpit alatt lapuló nyúltápokat,és benéztem a küszöbökbe is. Hát volt ámulás rendesen,ugyanis sehol 1 rozsda pötty,mindenhol a gyári üreg védő :) (a balos kárpit is ki lesz ám mosva,csak a biztiöv csavarja nem akart kijönni,még ütve lazítóval sem,de a légkulcs leszedi majd szerintem)
Naszóval akkor tisztaság van benne,de mi van a csomagtartóban??? Hát k.va nagy ganyééé!!! Ezt 2napig pucoltam mire tiszta lett. Először is 1porzsák megtelt a sok sárrtól,meg egyéb szennyeződésektől,aztán második felvonásban jött a mosás. Ide asszem 8 vödör víz kellett,és 1 kisebb szivacs is elhasználódott,mire lemostam vele a mész foltokat,és 1 részen betont is. Lényegében olyan most a csomitartó,minta most lett volna festve,tiszta és itt is az üregvédő folyások látszanak csak. A gumi szőnyeget is alaposan megmostam,és gumi ápolóval kenyegettem,amitől újszerű állapotnak örvend mostanság :) Ja és az ajtón levő díszlécet is visszapattintottam a helyére,és megszűntettem a csavaros kókányolást. A csavar helyét az ajtóban karosszéria tömítővel szépen eltávolítottam.

Na akkor jöjjön a szerelés:
Kuplung csere egyedül,hidraulikus emelő nélkül. Jó móka volt,de nem volt olyan nehéz mint amilyenre számítottam. Lényege annyi,hogy Panda 30 kuplung és szerkezet került bele,amitől olyan mint a vaj :) Csak ajánlani tudom mindenkinek. Kuplung bowden olajozás is volt,úgyhogy itt remélem nem kell javítani semmit 10évig :)
Aztán Féktisztítás és folyadék csere is megtörtént.A fékfolyadék (ami nem is biztos hogy az volt) szép feketés barna volt,úgyhogy azt kimostam a rendszerből,eme művelethethez kb 3/4L új fékfoyladék ment pocsékba.De nem baj,megérte,a mostani friss folyadékkal hosszan tartó fékezésekkor sem esik be a pedál,és nem forr meg úgy mint a régi. Dot 3as ment bele amúgy.
Aztán kapott a gépezet 1 alapos külső mosást is,ami magában foglalta a csomagtér kéder gumija alatti retek kipucolását,és az összes falc kigyanézását is.A motortér és az alváz mosás hátravan még,de az annyira nem sürgős. A sárvédő dobokat amúgy ma lelotyáltam kicsit slaggal,meg kézzel,meg szivaccsal meg kefével meg mindennel amivel csak lehet. (3kg sár jött le kb)

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 9 fotó . 12 komment

2009.08.01. Szombat

Mi is voltunk ám az V. Országos Fiat 126 találkozóján! Naggyon jó volt! Mi ( Csabi,Kocsis Zoli,Én) Pénteken este fél 9 körül érkeztünk a kempingbe.A bejáratnál regisztráltunk,és megragadtam az alkalmat hogy belépjek a klubba,úgyhogy végre nekem is van Club126 tagsági kártyám,és végre én is klubtagnak mondhatom magam :)
Este rögtön összefutottam Andrei pajtival,és jól eliszogattuk az estét,szaladtunk pár kört a sok Polski között,megnéztük a nézni valókat,mint pl 1 igaz ELEGANTOT,pár kabriót,és jópár egyedi polskit. Aztán találkoztunk Laceeeékkal,akik meggyel és egyéb alkohol tartalmú gyümölccsel kínáltak bennünket és természetesen ettünk belőle :) Később elérkezett a pillanat amikor elfogyott a házi borból és coopos colaból készített vadászom,így hát mentem hányni,amit kb 5ször megismételtem,aztán hirtelen álomba merültem,de annyira,hogy a szélviharról,és az esőről nem is tudtam,reggel úgy mesélték a többiek hogy milyen vihar volt. Nekem szerencsére nem ázott be a sátram,mivel én a polskimban aludtam kényelmesen. Másnap aztán volt másnaposság,így a szombati napom kicsit émelygősre sikeredett.Délelőtt Andreiel együtt józanodtunk Ő szárogatta az ázott cuccait,én pedíg a jobbos ajtót csesztettem,mert zögött valami benne...hát persze hogy a zár rudazat volt az,ezt csak visszapattintottam a helyére és minden okés lett. közben feszítettem az ablaktekerő bowdenjén,így már az sem zörgött,és megszűnt a holtjátéka. Délután bevásároltunk aztán mentünk a felvonulásra többiekkel,ami iszonyú jó volt. Nagyon jól éreztem magam ennyi polski között,előttem mögöttem mindenhol csak polski volt a látómezőben :) Dudáltam (nem,már nem a kormány felső részét kell nyomni a dudáláshoz :) ),integettem,vigyorogtam és büszkének éreztem magam hogy együtt lehetek ilyen jó arcokkal,polskisokkal. A felvonulás után gyorsan megkajáltam,májkrémeszsemlétpaprikával,aztán lefeküdtem aludni. Aztán egyszer csak arra ébredtem,hogy úristen földrengés!!! aztán láttam hogy pár enyhén alkoholos befolyásoltság alatt álló kolega próbál felébreszteni.Aztán Laceee odajött a jobbos ablakhoz,és valamit csinált,ami hatására én lehúztam az ablakot,erre ő tele dobálta az autómat néhány pillanat alatt sörös dobozokkal. (ha teli lett volna,nem szóltam volna semmit,de mind üres volt) Na és így sikerült felkelteniük :D FanTomeeeeéktól kértem fejfájás csillapítót,aztán fent voltam fél 3-4ig,mert nem tudtam vissza aludni. Beszélgettem Rasztátlan Bandival,Buszos Petyával és Kgvel,CsuTeevel,na meg FanTomee is ott volt. Jó arcok,az bistos :D Vasárnapra elmúlt a harmad naposságom,és jobban éreztem magam. Reggel megintcsak boltoltunk 1et Csabiékkal,aztán mentünk Pákozdra a többiekehez.Itt elbúcsúztam Andrei kollegától,mert ő indult haza fele,olajnyomás gondokkal (mint azt tőle megszoktuk,szegény amúgy már sajnálom emiatt.)  A gyorsulásról sajnos lemaradtunk,én szivem szerint ott lettem volna,bánom is hogy annyira kajás voltam. A többi versenyszámot mindet végig kísértem,szupcsik voltak. Pocok szlalomjáért külön díjat kellett volna szerintem adni :) nagyon jól nyomta,na meg a fekete tetejű fehér alapszínű polski.Délután még fürödtünk 1et a velencei tóban,és a hullámok között úsztunk 1et Nagy II-vel (FanTomeee Faterjával). Kb 20méter volt a megtett táv,amiben úgy elfáradtam mint 1 maratoni futásban más :D   Ezután indultunk haza Mi,a jól összeszokott csapat: FanTomeee,Nagy II,Kocsis Zoli meg Én.
Összességében k.va jól éreztem magam,köszönöm szépen a szervezőknek a talit,jövőre remélem ismét ott lehetek. A kiskocsimank pedíg köszönöm hogy ilyen szépen viselte a 461 megtett kilométert,amiben sok hajtás is volt,85-90es tempó,és autópályán a 100 sem volt ritka,és összesen másfél tank benzin fogyott el.
JA ÉS KEMA KÖSZI A STROBIT,NAGYON JÓL BE LEHET ÁLLÍTANI VELE A GYÚJTÁST,ÉS MOST NAGYON FAJA :D

Amúgy indulásnál a km állás 86833km volt,utána volt szelep hézag állítás és gyertya kábel csere,mert másnaposan elfelejtettem visszarakni a kábelt a helyére és ráolvadta kipu csonkra...
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 20 fotó . 10 komment

2009.06.27. Szombat

Ma olajteknő tömítést,és olajat cseréltem. A tömítésből a jobbik fajta gyári került fel,olajból pedig Shell Helix abból is a pirosabbik fajta.Ahogy elnéztem a blokk belsejét lesz is dolgozni valója a Helixnek... 
Na a lényeg,hogy az olajat jó forrón eresztettem le,kb olyan forrón,hogy amikor leeresztődött akkor az olaj beöntő nyíláson,és a  nívó pálca helyén jött ki a gőz....
Aztán fél óra múlva levettem a olaj teknyőt. Mivel tiszta olaj volt a külső része,ezért lemostam brigéciollal és vízzel. Az olaj sarat csavarnyúzóval kapartam le,a többi részen elég volt a fogkefélés is :) A ventilátor ház és a teknő közötti kis lemezkét is sterilizáltam,na meg a lendkerék takaró lemezét is. Az olajteknőt felfogó csavarokat és alátéteket is brigéciolban áztattam,és olyanok lettek,mintha újak lennének :) szép fényesek. Mielőtt felraktam a tenkőt az újtömítéssel azelőtt lesmirliztem a régi tömítés darabjait,aztán lezsíratalanítottam a blokk azon részét ahol a tömítés felfekszik,és úgy raktam a helyére mindent. Nagyjából egyenletes erővel húztam meg a csavarokat,és sikerül olyan finoman meghúzni őket,hogy a tömítést ne nyomja ki. Mikor haza értem mamámtól szerencsére nem láttam olaj folyást sehol,és csöppöket se. Úgyhogy elvileg úgy néz ki,hogy mégsem kell főtengely szimeringe cserélnem,mert nem onnét jött az olaj :)
Képek majd legközelebb...egyszer :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 8 komment

2009.06.11. Csütörtök

Történtek dolgok a polskival.
Csabi hozott nekem Bal oldali vezető ülést,aminek nincs eltörve a háttámlája,és teljesen jó állapotú. Ezt az alkalmat kihasználva be is raktam a helyére az új ülést. Most valahogy kicsit más :) 3ik résbe kell beakasztani a pöcköt,hogy egyáltalán elférjek kényelmesen. ( a régi ülésnél az első is sok volt...) Aztán még kicseréltem a bal oldali légbeömlőt,mert a régi igen csak ronda volt már. Ezt szintén Csabival bizniszeltem.
Ma 1 óriási takarítás programot szerveztem a poláknak. Kívül lemostam,sárvédődobokat szokás szerint kiverettem,motort samponnal és kis szivaccsal lemostam,aztán átöblítettem az egész autót,és viledával cseppmetesítettem. Ez után lemostam még a gumi szőnyegeket,és kiporszívóztam az egész autót,még a csomag teret is.
Múlt 7végén Fantomeee,Dave,Kocsis Zoli,Suhi,NagyII társaságában elmentünk Máré várához,erdőt járni,barlangolni,szalonnázni,forrásból inni,nagyon sokat ökörködni, és jól érezni magunkat. Erről írt már Dave,ezért én ennyiben is hagyom a dolgot.
Tegnap eljött Csabi,aztán elmentünk Dombóvárra,Fantomeeval együtt.Ott találkoztunk Davel,Kocsis Zolival meg a sok sínnel,és vonattal.  Este 8körül értünk oda,és negyed 12körül indultunk vissza. Hát nagyon állatok voltunk :D Pl.: Dave: 2es torony!! Szólj a 103as vezérének,hogy fékezzen má be a picsába!!! : o)   Na meg a cb rádió: Bodri hova viszed a telefont,Bodri hozdd vissza a telefont!!! : o)   Aztán én: mint csöves,újságpapírral letakarva :) ...képek majd később.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 9 fotó . 19 komment

2009.06.05. Péntek

Az úgy vót hogy... még február elején vettem 1 motort,váltót meg sok polski alkatrészt 12000pénzért. Nagyatádra mentem a cuccokért,és valami történt az úton a polákkal,de nem emlékszem már rá hogy mi :D   Na mindegy a lényeg hogy a motornak az volt a baja,hogy az 1es henger kipuff szelepe meggörbült,és eltörte a szelep vezetőt,aztán még 1 nagy probléma volt,még pedig az hogy csupa retek volt az egész motor. (((mellesleg gyárilag 33E km volt benne,és nem átverés)
Csabi barátom hozott nekem 1 kipufogó szelepet,és szelep vezetőt is,és belső rugót.
Bontóztam még ezekhez az alkatrészekhez felső szelep tényért,és ékeket és külső rugót. Melóhelyen kiütöttük a régi szelep vezetőt,és bele préseltük az újat,a szelepet becsiszoltam,és a rugót meg az ékeket már itthon raktam rá. A hengerfej kapott tőlem 2-3alapos tisztítást,és ahol kellet lecsiszoltam róla a ráégett tömítés darabkákat.
A motor burkolatokat levettem a blokkról,és az összes tömítést kicseréltem a tisztítás  után. A hengertalp tömítés cseréjekor lehúztam a hengereket a dugókról,és rábasztam evvel a művelettel. Először megpróbáltam gyűrű összehúzó nélkül összerakni,de a második hengernél eltörtem az olajlehúzó gyűrűt. Hát mit ne mondjak,elég mérges lettem magamra. Vettem alap méretes gyűrűket,és kicseréltem mind 2 dugón az olaj lehúzó gyűrűt. A hajtókarral együtt kivettem a dugókat,és gyűrű összehúzó segítségével össze raktam a hengereket a dugókkal. Nyomaték kulccsal felcsavaroztam a hajtókar csavarokat a helyükre,de az 1ik eltörött. ismét káromkodás,és bontózás. Tudni illik,hogy a könyvben sem találtam rá a hajtókar csavarok meghúzási nyomatékára. 1régebbi könyv írt 35Nm-ert,de többen is javasolták hogy többel húzzam le őket,nehogy lelazuljanak. Na én meghúztam 40el,és eltört az 1ik csavar...Valószínű hogy nem a túl nagy nyomatéktól tört el,hanem amiatt mert előtte is volt valami nyavajája. Na mindegy,haladtam szépen,dinamót és a bal oldali motor burkolatot lepucoltam,oskolában szétszedtük,mindent rendben találtunk,még keféket sem kellett cserélni. Aztán az önindítóval voltak gondok....pontosabban az,hogy a sárból szó szerint úgy kellett kivakarni. Kívül belül mindenhol tiszta sár volt,na én megszabadítottam ettől,és összeraktam.Keféket ebben sem kellett cserélni,mert szinte újak voltak... Ez után olajszűrőt pucoltam,amiben alíg volt valami kis olajsár.Az olajteknőt is alaposan kitörölgettem belülről,és úgy raktam fel az új tömítéssel. Ezután a gyújtás elosztót pucoltam meg,és állítottam megszakító hézagot.
Tegnap raktam rá 1 félig meddíg jó karbit,és érzéssel állítottam szelep hézagot,üvegbe öntöttem benzint,visszafolyóhoz raktam 1 üres üveget,karbiba nyomtam benizt injekciós tűvel,önindítóra raktam 1 vastag kábelt,váltóra test kábelt,elosztóra raktam kondit,trafóra 1 pluszt,szivbató bowden helyére 1 veztéket,és röffentettem is a mocit,3szorra beindult,és szépen járt. Elvileg ennyi volt,összesen már járattam 20percet ma és tegnap,még hagyom majd apránként bejáródni.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 16 fotó . 9 komment

2009.05.25. Hétfő

Nem is tudom hol kezdjem. Mostanában nagyon sok minden történt. Mamámnál csináltunk 1 kistalit,ahol Csabi,Suhi,Kocsis Zoli és családja volt jelen. Szalonnát sütöttünk,hülyéskedtünk,beszélgettünk és jól éreztük magunkat. Volt 1-2 érdekes esemény,mint pl kinyírtam 1 réz kígyót mert megilyesztett a nyársbot szedés közben,aztán 1talicska téglát tolt fel Zoli a dombra,de nem ment neki,ezért segített a CSabi,együtt se ment nekik,ezért én jól meglöktem a Csabit,aztán ő a Zolit,és így dőlt el minden :) Kopogott a Zoli fején a tégla,a Csabi pedíg bele orrolt a Zoli seggébe :D Én csak a csalánba dőltem picit,na meg a Csabira :)
Aztán volt még 1 csomó szerelés a Csabival,meg sok-sok karburátor le-felszerelés,cserélgetés. (utóbbi az én autómon)  Lényegében amiatt követtem eme műveleteket,mert nagyon magas volt az alapjárat,amit a pillangó szelep nem tökéletes zárása okozott. (kb 1700as alapjárat) Ezzel nem lehetett mit kezdeni,ezért próbálkoztam más karburátorokkal. Szinte mindegyiknek az volt a baja,hogy a pillangó tengely kopott volt. Ezeket meg szerettem volna csinálni,de nem tudtam mivel a környéken levő összes bolt csak 8as tengelyt tud szerezni a 6os,6.3as és a 6.5ös helyett. FUCK  A probléma végül is úgy oldódott meg,hogy a Suhi elhozta a Csabitól kapott karbiját,és én azt megcsiszoltam üveg lapon,+ új tömítéseket raktam bele,átpucoltam,és a csepptálcát is megcsiszoltam. Így összerakva tökéles lett.
Múlt hét pénteken Csabival ülés sínt cseréltünk,mert valami barom az üléts aljára 2 vas rudat hegesztett,hogy magasabb legyen,de ez a Csabinak túl magas volt,és állandóan beverte a buksiát :) A lényeg az,hogy nagyon sokat szoptunk vele. Konkrétan 1 délutánt. Az ülés sínt ugyebár 2 szegecs fogja,és azokat máshogy nem lehet kiszedni,csak úgy hogyha kifúrjuk. Na ezt tettük mi is. Elfogyott 1 fúró szár,aztán volt 1 amit izzásig használtunk,és a végén a beton fúró szár fúrta ki a szegecset. Aztán hegesztés varratait is el kellett felxelni,na ez sem volt szép művelet...Amikor leszedtük a sínt,akkor összecsavaroztuk 1 másikkal,és vége. Megfogadtuk a Csabival hogy ilyent többet nem csinálunk :D Amúgy ha valaki tud jobbat a szegecsek kivételéhez kérem ossza meg velünk :)
Szombaton voltunk Balatonlellén,Csabiék nyaralójában Ide eljött velünk Fantomee és Anita,Zoli és családja,Csabi és Patrik. ja meg én :D
Hát a Balcsin k@va jó volt :) 3éve nem voltam a Balatonon,ezért már nagyon hiányzott. Az út nagyon jó volt,70-80al mentünk kényelmes tempóban. út közben persze mentek a baromkodások,kígyózás,elakadás jelzőzés stb... A nyaralóhoz érve neki álltünk sütögetni.Jól laktunk,és mentünk le a partra. A parton fociztunk 1-et,aztán később fürödtünk. A focizás közben történtek apró balesetek,mint pl bele rúgtam a Csabi talpába,aztán ő rá lépett a nagy ujjamra,én meg bekakiltam mert úgy fájt. Én kiestem a játékból mivel kissé bedagadt az ujjam,(ami már lila :D ). Aztán Csabiról letépte a fél nacit a Zoli esés közben :D Itt enyhén ráfogtuk hogy kissé más fele húznak a hajlamai mint kéne :D Aztán Fantomeee esett el a saját lábában 2szer is :D
Este még elmentünk horgászni kicsit,és olyan 9óra fele mentünk vissza a nyaralóhoz ahol megint sütögettünk és kajáltunk. A nyaralóhoz vezető úton végig baromkodtunk,gyorsulgattunk,ordibáltunk,ezt Zoli mint videós riporterünk,közvetítőnk rögzítette is,úgy mint a nap többi fontos eseményét :)
Este 10körül indultunk haza,és olyan 11körül értünk vissza. Út közben megint ökörködtünk,világítás nélkül mentünk a korom sötétben,kígyóztunk villogtattunk stb,stb...
Kaposfüreden elbúcsúztunk Fantomeeéktól,és Kocsis Zoliéktól mivel ők Dombóvárra mentek. A Csabival jöttünk tovább Kaposvár fele,és körforgalmaztunk 1et. Aztán a búcsúzást előtt még lehúztam a jobbos ablakot,de ő úgy gondolta hogy elromlik. Konkrétan leszakadt az üvegről a fém és gumi alja. :) Vasárnap ablakot cseréltem,és pótoltam 1 évek óta hiányzó alkatrészt (a fém sínben levő műanyag vezető sínt) Így most már az ablak is tökletesen mozog fel-le.Ma szivató bowden házának a műanyag izéját raktam vissza a helyére,amivel nem kicsit szenvedtem. Úgy most végre minden tök jó,remélem így is marad.
Köszi a társaságot és a jó hangulatot,Csabinak a sok szerelést :) ,Anitának a muffint,Suhinak és Csabinak a karbikat,Zoliéknak hogy ők is eljöttek a mamámhoz szalonnázni meg még mindenkinek mindent :)

ápdét: azt kifelejtettem hogy a Csabinak bekötöttem 1 szivar gyújtót,és dudát,meg kuplungot állítottam,és bal oldali motor burkoltatokat. Ennél a műveletnél ott volt a Suhi és Zoli is. (itt is volt baki,konkrétabban a Suhi nem rakta vissza a kormányt rögzítő anyát,ezért éjjel negyed 1kor a körforgalomból kijövet leesett a kormány a helyéről,mi pedíg bekakiltunk,de szerencsére nem lett baj,csak az hogy behugyoztunk a röhögéstől a végén) Valamelyik hétvégén voltunk Beremenden,ahonnan Csabinak hoztunk motort és váltót,meg pár alkatrészt. Tudniillik hogy ez a moci amit hoztunk 2évet állt 1 nem zárt pajtában,és én ezt beindítottam :) Elvileg fel lett újítva,és nem volt használva,ezért kiíváncsi voltam rá hogy milyen a hangja. Na a probléma ott kezdődött hogy a dugattyú gyűrűk és a henger fala össze rozsdásodott. Ezt olajozással,és apró kis indítgatásokkal sikerült leküzdeni.Itt is volt baki,még pedíg az,hogy amikor már át tudta forgatni a mocit az önindító akkor a pofámba nyomta a kipu csonkon keresztül a rozsda port :)   Végül is sikerült beindítani pár percre,mindenki örült és ennyi :)
Még sok mindent csináltam,de most hirtelen nem jut eszembe minden,ezért elnézést. Szerintem így is elég sokat írtam már,úgyhogy ennyi befejezem :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 24 fotó . 13 komment

2009.05.09. Szombat

Na még ilyen sem volt! Mentem mamámhoz Bőszénfa fele,egyedül meló után.Szépen zakatolt a gép,nyugisan mentem mint szoktam,aztán a falu előtti lejtőn üresbe raktam a váltót,mint szoktam.Gurultam lefele,bekanyarodtam a faluba,és jött az emelkedő,ezért adtam 1 kis gázt.És jött is a gáz nem kicsit! Ahelyett hogy gyorsult volna,elkezdett lassulni,aztán megállt. Újra elindítottam,de amikor a gázpedálhoz értem megállt...Mondtam hogy ÓJEE. Alapjáraton 1ben csúsztatott kuplungal felmentem az emelkedőn,kb 1-2-4km/h sebességgel.Közben kb 15ször fulladt le a gépezet.Ráadásul alapjáraton is dadogott,ezért még a fordulatszámot se tartotta. Miközben szép lassan haladtam elment mellettem 2-3biciklis öregúr,és jól megnéztek a falu lakók,hogy micsoda sebességgel haladok. Amikor felértem a nagyobbik emelkedőn akkor szépen kapcsolgattam felfelé,2-3 aztán 15-20al eldöcögtem mamám házáig.Begurultam az udvarba,aztán vártam hogy kihűjön a moci és nekiláttam a kutatásnak.Mex hézag volt,szikra megfelelő volt(ezt 1 másik gyertyával ellenőriztem). Előgyújtás szöge is ok. Aztán jöttek a problémák...karbi levétel 10es kulcsal,de olyannal ami bicikli kulcs,és a másik vége 15ös. Érdekes volt,mivel nem fértem el vele rendesen,ezért szelep fedelet levettem 1 fogó segítségével.Mikor lefele vettem a karbit,bele ejtettem a szivó torokba az 1ik csavart s az alátétet...FÁKK itt jött az hogy varrógép dobozából elővettem a mágnest,és mágnesezett szöggel kiszedtem a csavart és az alátétet.Aztán szintén fogóval levettem a szivató ház bowdenét.(mivel más szerszám nem nagyon volt :) )
Karibi felelét sikerült levenni rendeltetés szerűen csavarnyúzóvel! mert az leglább volt :D Kivettem a főfúvókát és találtam benne gyanta szerű átlátszó anyagot,amiről nem sikerült kideríteni hogy mi,+ a tűszelepen is ilyen volt..érdekes.Következett az összerakás,aztán próba. Első indításra beindult,és gázadásra nem fulladt. Öjöm és bódottá :)
Következik majd az,hogy szűrőt rakok az ac elé,+kicseréltem a pillangó szelepet,mert nem passzol a torokba,és ezért magas az alapjárat.
ENNNYÍÍ haza fele gond mentesen száguldottam. :D

Ja igen,és a lényeget kifelejtettem :) A csomitér takarítása közben hozzá értem a fékcsövek bilincsihez és azok szépen elmozdultak..pedíg épp hogy csak hozzá értem. Rögtön fogtam a kis csavarhúzótmaztán meghúztam a bilincsek csavarjait...kicsit para hogy egész eddíg így mászkáltam vele.. :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 6 komment

2009.05.03. Vasárnap

Ma levettem a hátsó lököst,mivel még télen nekem tolatott 1 német faszi az obi parkolóban,és megkarcolta a jobb oldalát. Leszedés annyira nem volt bonyolult,többnyire műanyag csavarokat,és patenteket alkalmaztak.Összesen 1 patentot törtem csak el,mivel azt úgy tették oda bele,hogy ne lehessen kiszedni belőle többet. Ugyan ez a fajta patent a jobb oldalán szerencsére nem volt benne,mivel az már akkor letört,amikor a német elrendezte a lökös fényezését. Ez után lemostam alaposan az egészet,kívül belül hogy ne szálljon a homok meg sár a fényezés során.Elvileg csütörtökre kész lesz,és várhatóan 10ropiba fog kerülni....folytatás ápdétben

Ápdét: ma(05.07) 16:00kor átvettem a lököst a fényező kolegától,nem látszik hogy sérültm,pont olyan mint amilyen a sérülés előtt volt :) Még mielőtt megkaptam volna a lököst az előtt voltam Fordéknál és vettem 600pénzért 2 felső szegecset,amit eltörtem a levételkor.Ezt szépen kitalálta a Ford,ugyanis a szerelő ismerősöm szerint se lehet kivenni törés nélkül,plusz bevételi forrás a cégnek :D Aztán haza hoztam ugye a lököst,lemostam,és felraktam a helyére. Aztán jól összenéztem az árnyalatok között,és nem vettem észre sehol hogy elütne,úgyhogy happy end :D Olyan,mint amilyen volt,semmi karc,sérülés,horzsolás :)
Öjöm bódottá. Majd június végén lesz zöldkártya,és kötelező szervíz aztán 1 ideig valószínűleg megint csak takarítani fogom,és ablakmosó folyadékot öntök bele,na meg tankolok. (ápdét képek később)

2009.05.01. Péntek

ma voltunk Csabival taszári gyorsulási versenyen. Volt jó kis szlalom verseny,amin belül szinte mindenki driftelt,gumit égetett kardánt tört,difit cseszett szét,gumit durrantott,swiftet borított,és 2es fokozatot törött :D
Van videó kb 1órányi,meg néhány kép.Videókat nem töltöm fel,mert baromi sokáig tartana...

Az utolsó képek azért rosszabb minőségűek mert azokat a videókból vágtam ki...
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 47 fotó . 6 komment

2009.04.29. Szerda

Ma egy ici picit megijedtem...Elmentem a töröcskei tóhoz megkeresni azt a polát amit Laceee blogában láttam.Mentem mendegéltem,amikor a tó egyik végéhez értem,itt volt 1 rövidke szakasz,amin ha átjutok akkor a tó másik felére érek ki.Mondom próbálkozzunk.
elindultam,aztán haladtam kb 3métert,és megállt a polski.Próbáltam hintáztatni,de egyre mélyebbre ásta magát a 2 hátsó kerék.Na itt ilyedtem meg,kiszálltam és láttam a hogy az olajteknő és a hátfal eléri a földet...uppszz...gondolkoztam,aztán arra jutottam,hogy ha faágakat rakok a kerék alá.akkor azon meg tudnak tapadni.Működött a dolog,annyira amennyire kell neki :) Aztán megragadtam megint kb 30cm után...megint para volt,de nagyon....nekiálltam kézzel kiásni a sárt,és a kerék alá döngölni+az olajteknő és a hátfal útjából is eltűntettem a sarat,hoztam még faágakat,aztán nagy nehezen kijutottam.
Na itt kicsit pihiztem,mert a pulzusom olyan 200környékén volt...Aztán leszedtem a sár nagyját a kezemről,cipőmről és go haza...
Itthon azonnali hatállyal lemostam a polskit,alul felül oldalt kívül belül.
beleül az üléseket letörölgettem,és fura módon rengeteg retek jött le róluk.(nem sár,hanem az évek alatt rárakódott mocsok.
Megfogadtam,hogy többet sárba nem viszem a kisautómat..nem azt érdemli...
Amúgy miután lemostam,és beálltam vele a garázsba nekiállt esni az eső...konkrétan szakadt az eső ahogy bírt :) úgyhogy mázlim volt hogy beraktam időben,így most nem lesz csepp foltos..
bocsi a telefonos képekért,de más nem volt kéznél
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 25 fotó . 3 komment

2009.04.26. Vasárnap

Az úgy kezdődött hogy a zárhenger csere alkalmával nem sikerült múltkor a jobb oldali zárat rendesen megcsinálni. Kulccsal nem volt nyitható/zárható a zárhengeren levő balos karika miatt.Most sikerült jobbos karikát szerezni és ezt fel is raktam az új zárhengerre.Kicseréltem a fekete kilincset krómozottra,konkrétan arra ami a régi záron volt.Sok kalapács ütés után ki is jött az a rúd a kilincsből,és utána be is tehettem a krómosat.Aztán a zárhengerre ráraktam a műanyag pálcikát és ennyi :) Ajtókárpit vissza aztán csókolom. Most már nyitható a jobbos ajtó kulccsal is :) 9év után ez az első hogy ilyent látok ezen a polskin : o) Most csak 1 ici pici elhanyagolható hibája van,az pedíg az,hogy belülről nem mindíg lehet zárni az ajtót a kis fekete pöcökkel...de hát kit izgat :) Nyitni mindíg lehet,kulccsal pedíg nincs olyan hogy ne lehetne zárni vagy nyitni. Szerelés közben párszor leütöttem a kezemet,de ez kicsit se zavart,inkább hallgattam tovább a hétköznaPICSAcsalódásokat :) (ugye szülinaPUNK albumot senkinek se kell bemutatni :D )
Tegnap a balos ajtóval foglalkoztam. (ekkor kivételesen A Legjobb Picsák c. albumot hallgattam :) )  a Lelazítottam a csavarjait,a legalsót kivettem és betettem a kaszni és a zsanér közé 1 alátétet és így csavaroztam vissza.Nagy csavarnyúóval benyúltam a kaszni és a zsanér közé,aztán jól felemeltem. Hát nagyon jó lett :D Eddíg elérte a küszöböt,sárvédőt,szinte fémesre csiszolta,és amikor kinyitottam azt hittem hogy leszakad,mivel kb 2-3cmert zuhant lefele. most ilyen nincs,amikor kinyitom akkor max 3-5mm-t jön lejjebb. Halkan zárható nyitható,és nem kell rávágni,elég egyszerűen becsukni :) Aztán a jobbos tükröt levettem,és meghúztam a 2 belső kis csavart,így nem állítja el a menetszél a tükröt.
Ápdét: (04.27) ma melóhelyen kicseréltem a belső gumit a bal elsőben,mivel defektes volt (4nap alatt leengedett 1bar-t).Pótkerékből kivettem a belső gumit és beraktam a bal első kerékbe.A defektes gumit elraktam,majd egyszer be lesz ragasztva oszt össze lesz rakva az 1ik régi kumho gumival az 1ik jó állapotú felnire.(és az lesz a pótkerék) Az első kerekeket kicentíroztam az új géppel amit a cég vett.Baromi jó és pontos! :)
Update 2: ( 04.28 ) ma megcsináltam 3 kereket :) raktam rá régi gumikból,megragasztottam a tegnap említett lukas gumit, és összeraktam a kerekeket.A meló végeztével lemostam fékpor eltávolító folyadékkal, (nem az amivel a féket tisztítják,hanem amelyik a keréktárcsáról a fékport oldja le).ez a jó kis szer kicsit megmarta a kezem,de kit érdekel :D a lényeg hogy a gumiról és a felniről is leoldotta a zsírt,koszt és még a rozsdát is :) Megvártam amíg a napon megszáradnak a kerekek,és aztán beraktam a polskiba,aztán haza hoztam és beraktam a garázsba hogy legyen tartalék kerék. most jelenleg van 5használható kerekem tartalékba :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 komment

2009.04.18. Szombat

Dolgok amikről elfeledkeztem...
Mindezek valamikor történtek :)   A régi félig meddig rossz ac pumpát teljes mértékben kipucoltam,és össze szereltem,aztán a 2 rossz karburátorból varázsoltam 1 alapos tisztogatás után 1 használható tartalék karbit. A műszerfal kapcsoló keretét 3 csavarral igényesen felrögzítettem,jól kitakarítottam kívül belül az autót és bal oldali ajtó kárpitot kicseréltem 1 szebb állapotúra.A decemberben szerzett cuccokat pedig jól átmostam,le takarítottam(kárpitok,ablakok,régi gumikat,felniket meg stb...) Nem rég szereltem a tartalék generátort is,amiben hátsó csapágyat és szénkeféket cseréltem+csúszó gyűrűket tisztítottam meg a szénkefe nyomától.Ezt a gencsit amikor elkészült,akkor beraktam 1 komplett burkolatba jó ventivel (mert ami volt hozzá az görbe volt de nagyon)
Amúgy Kispóckim még mindig nagyon jól tartja magát,csak szaladnak bele a kmek :) Fogyasztása jóval csekélyebb mióta ez a karburátor van benne,és sokkal jobban is gurul.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 1 komment

2009.03.27. Péntek

Ajtó zár csere.rohadt nagy szopás!!! finoman fogalmazva.
Szerencsére ma még csak 1 hulladék ajtón próbáltam ki a zár leszerelését.
Amit tudni kell róla: Első lépés: a műanyag pálca leakasztása,és kivétele.Ami esetemben töréssel végződött... Ezután jön a kilincset és a műanyag keretet az ajtóhoz rögzítő 2 csavar levétele.Ebből az egyik csavarhoz könnyen hozzá lehet férni,ma másikhoz viszont kicsit nehezen. Nem is tudom,hogy ablak kivétele nélkül menni fog-e holnap...A belső csavar,amelyik jobban el van dugva,na az jól el tud rozsdásodni (persze a másik is,de azt akkor is le lehet szedni)
és miután elrozsdásodott,nem akar majd lejönni.Ilyenkor jön az erőlködés a krovával,aztán jön az,hogy csavarlazító,aztán pedíg elnyalódik a műanyag házban a csavar másik végének kialakított "foglalat",és ilyenkor a csavar csak elforog.Na és ilyenkor mit lehet tenni? Vagy kifúrni a műanyag keretet,vagy eltörni a csavart.Utóbbi jobb dolog :)
Na miután kint van a kilincs a zárral ezután jön az,hogy,ki kell ütni azt a kis tüskét a zár végén levő kis biszbaszról(amire a műanyagot kell akasztani). Ez nem túl nagy feladat,de emiatt én össze törtem 1 zárat :D (mondjuk mindegy,úgysem volt hozzá kulcsom) Először azt hittem,hogy imbusz kulcsal ki lehet csavarni ezt a kis tüskét,de a széttörés után kiderült,hogy egyszerűen ki kell ütni a helyéről :)
Na miután ez is meg van,más nincs hátra,minthogy kihúzni a régi zárat a helyéről,újat bedugni, kis biszbaszt visszarakni (persze ügyelni hogy a tüske helye egybe essen a zárbetéten levő bevágással),tüske vissza ütése,zárat műanyag kerettel vissza rakni a helyére,csavarokat vissza,műanyag pálca vissza,ajtókárpit fel és KÉSZ :D
remélem hogy holnap mindezt meg tudom ejteni az autón levő zárakkal is,anélkül hogy barmolni kelljen. Holnap folyt köv...

ÁPDÉT:
ma kicseréltem a zárakat,és sajnos a kilincseket is kerettel,mert el volt törve a bal oldali,a jobb oldali pedíg bele szakadtak a csavarok...szóval ennyi volt a krómos kilincsekből:( (ha valaki tudja,hogy hogyan lehet kiszerelni a kilincset,és átrakni 1 másik keretbe,az ne tartsa magában :) )
Eredmény: bal oldali tökéltesen működik,a jobb oldali..na igen ott van a gebasz nevű jelenség.
Ez a zár amúgy sem volt,még szétszerelés előtt sem,és feltűnt hogy nincs benne kis műanyag pálcika.Ezt pótoltam a hulladék ajtóból. Ezután összeraktam...nem volt jó,szétszedtem,megint összeraktam másképp.Így sem volt jó,megint szét,megint össze,megint szét megint össze....Sehogy sem jó,nem tudom hogy miért... A pálca hossza lehet különböző??? Az a kis karika,amire ez a pálca megy rá,az nem egyforma???(jobb-bal) Segítsetek mert ez így nem okés...már tököm tele van vele,4órán át küzködtem vele,de akkor sem jó...

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 19 fotó . 3 komment

2009.03.22. Vasárnap

Nos az elmúlt héten kipucoltam a motor teret,és magát a motort is,brigéciollal aztán slaggal.Aztán ma kiporszívóztam a belsejét,le  mostam a kívülről,és nekiálltam kutatni,hogy mi kattog kormány mozdításakor. Sokat hallgatóztam,de mégsem sikerült kideríteni pontosan honnan is jön a kattogós hang. Megpróbálom pontosan leírni,hogy mik is a tünetek:

1/ Ha a felemelt kereket megrántom hirtelen felfele,akkor hallatszik 1 koppanás.
2/ Kormányt megmozdítom,akkor is hallatszik a koppanás
3/hirtelen fékezéskor is hallatszik a koppanás

Amúgy kormány tekerésekor a bal oldali csonkállvány kicsit elmozdul a laprugóhoz viszonyítva...ezt próbáltam orvosolni a csavar tovább húzásával,de meg sem moccant,tehát a csavar jól meg van húzva.. ez akkor arra utal,hogy a laprugóban levő szilent elkopott???

Szerintem a függő csapszeg koppanik,bár ezt nem mondom 100%ra,mert még a kormány mű is lehet.
Holnap vagy holnap után várhatóan kiderül hogy mégis mi kopog...És valószínűleg lesz 1 függő csapszeg zsírzás is.
Ja és a karburátor még jól üzemel :D


Ápdét:
Ma szagemberek is rája néztek a kicsi kocsim első futóművére,meg kormányzási rendszerére. Segéd irányító  igen csak rossz állapotban van,úgyhogy azt majd egyszer ki kell cserélni.
És újra van szervo a polskimban :) Függőcsapszegeknek adtam jócskán zsírt,így most a kopogás is megszűnt,és minden stimmel.
Amúgy nem tudom,hogy miért vagytok oda annyira a laprugóval..csak annyit változik a normálishoz képest az autó viselkedése,hogy keményebb lesz a rugózás..semmi más jelentősége nincs,hogyha a futómű többi alkatrésze megfelelő állapotú,és jól be van állítva.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 15 fotó . 44 komment

2009.03.10. Kedd

Nos ma voltunk zöldkártyázni.ismerőshöz vittem,mert számítottam rá hogy valami nem lesz rendben. Hát nem is volt:( Pillangó tengely lóg 1-1.5mm-ert,pontosabban kotyog fel-le. Emiatt a kotyogás miatt dadogott alapjáraton is.Zöldkártyakor leégettünk 1 gumi véget a mérőműszerről,és brutális eredmények jöttek ki. Kb. 40percen át pöfögött a gép,mire eljutottunk odáig,hogy a kipuffból kihúzva mértük a káros anyag kibocsátást :)
Amikor bent volt a kipuffban a műszer ,akkor ilyen értékek jöttek ki,hogy : CO: 6.06,és 4.26
CH: 400-1600 között változott.Ezek az értékek körülbelül olyanok szerintem ,mintha a szivató rajta lett volna :D No sebaj,hazaértem munkából,neki is fogtam a javítgatásnak.
Régi karbit levettem,majd rájöttem,hogy az szar,nem kicsit,NAGYON!!!
Majd lefotózom,hogy hogy is néz ki. Elővettem még 1 karbit,ami szintén nem volt valami jó állapotban. Aztán még 1 karbit,ami már 1szer felhúzta az agyam.Ez a karbi került felhasználásra most.(amelyik benne volt az egyik blog bejegyzésben,januárban asszem)
Na annak a karbinak a tengelye szinte tökéletes! Sőt,az nem is mocorog,abszolut nincs megkopva. Így felraktam azt.Hát elég durva dolgokat művelt megint,de rájöttem hogy mi is van vele. A co csavarra nagyon érzékeny,sokkal jobban,mint az eddíg fent levő karbi. Ennek a co csavarját 3.5öt kell kitekerni,és úgy lesz jó,és akkor nem fullad.Alapjáratjával volt 1 kis gond,ez a gond még mindíg fent áll amúgy,de remélhetőleg holnap,vagy holnap után megoldom majd.
Ezzel a karbival szinte repül a gép :D
Probléma: az alapjárat olyan 2000 körül van. Ez nem tudom pontosan mi maitt lehet,de én arra tippelek,hogy a pillangó tengely vissza rakásakor valamit elcsesztem,vagy az úszó szint állításkor annó.
Jah még valami! talán fontos lehet...ha 3.5 fordulatnál picit is beljebb van tekerve a co csavar,akkor csak szivatóval hajlandó járni,félig kihúzott szivatóval kb. Ha menet közben vissza tolom a szivatót,akkor elkezd lassulni,és hiába nyomom a gázt nem megy. Na most ez a probléma elvileg megoldódott akkor amikor 3ban kihuzattam 80ig,és hagytam motorfékkel lelassulni 40ig :D
Tehát akkor a magas alapjáratra várnék tippeket.


És még  1 talán fontosank számító infó: annak a karbinak,amit feltettem annak vastagabb a tegelye,mint a másik 2nek.Ez hogy lehet?

Amúgy a harmadik karbiról is teszek fel képek..kicsit brutál módon nézett ki.Ezt kitisztítottam,elmostam 2szer is,úgyhogy most már talán használható.
Az a fehéres izé,amit csiszoló papírral tudtam csak lecsiszolni,az szerintetek mi lehetett???
03.11.
Update: Ma leszámoltam a karbikkal :D
Átraktam a fúvókat az eddíg használt karburátorból arra,amit eztán fogok használni.Az úszót,és a tűszelepet is átcseréltem. És rájöttem,hogy miért is volt olyan rossz az akarbi,amit feltettem. Nos a megoldás tök egyszerű volt,MEG KELLETT FORDÍTANI A TŰSZELEPET :D :D :D : o) ugyanis fordítva volt benne,és én a hülye fejetmel nem vettem észre,hogy fordítva van.JA és a pillangó szelepet is sikerült fordítva vissza tenni tegnap :D
Most iszonyatosan jók lettek a menet teljesítmények,olyan mintha 1 motor generál lett volna :D A büdös kipufogó szag is eltűnt,most nincs is szinte semmi szaga.Nagyon remélem,hogy a fogyasztás azért csökkeni fog valamelyest,mert az utóbbi időkben eléggé magas volt.
ENNYÍÍ vége

03.14
mégse ennyi és mégse vége:( ma megint elkezdte az alapjáraton dadogást...hát má tököm tele van...megint falsot szív valahol.holnap kicserélem a karburátor csepptálcát,hátha azzal van valami probléma,ugyanis elég öreg és repedezett,remélem megoldja a problémát.Ja és ma 1 jó nagyot szereltünk FanTomee és Dave07,Suhi Csabi jelenlétével..motort cseréltünk Csabige gépében :D

03.15 végre megint vége :D csepptálca kicserélve 1 jobb állapotúra,de nem újra,mivel az újat sikerült rosszul legyártani a gyártónak... És a hiba oka konkrétan az volt,hogy az 50es alapjárati fúvóka helyett 45ös volt a karbiban,Most kicseréltem 50re és jó lett :D Még annyi változás,hogy most felkerült a tömítés a szivató házhoz,így most megint minden ok,húz a gép,nem dadog,gyönyörűen jár,könnyen indul.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 fotó . 15 komment

2009.01.22. Csütörtök

Ma műszaki vizsgán vett részt a polski. És meg is kapta 2 évre! és fel lett nyalva a rendszámra a kék plakett meg a forgalmiba is be lett írva a 2011.01.22es dátum :) Öröm és Bódottá!
Minden érték jó lett,tehát csak a duda nem működését kellett elnézni.16510Ftból megúsztam a műszakiztatást :)
Kedden vettem 4db új Debica Passio gumit 7000Ft/db áron,és fel is szereltem őket.Hát a 8éves Kumho gumik igen csak nehezen jöttek le a felnikről,szinte rá kövesedtek.(de a vazelin segített :) ) Az 1ik felnimet sajnos le kellett cserélnem,mert olyan rozsdás volt a szelep körül hogy csak na,úgyhogy most 1gyári és 3fekete színű felnin gurul a polák.
Update: (01.24) ma reggel nem indult el a Polski.Keresgéltem hogy mi lehet a baja,aztán végül arra jutottam a gyertyák kicsavarása után,hogy szar a fél éves alig használt Champion gyertya,amit jó drágáért vettem.Kicsit megilyedtem amikor a hátsó gyertya kicsavarása után gőz jött ki a hengerből(de flegalább fél percen át!,ami ugye benzin gőz volt) Ennek a gyertyának is ugyan az lett a baja,mint a Marelliknek,a porcelánból ahogy kiér az elektróda már szikrázik is.Úgyhogy most a régi champion gyertyát tettem bele,ami már isten tudja hány éves,de ezzel legalább megy.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 fotó . 18 komment

2009.01.18. Vasárnap

Tegnap óta 4szer cseréltem karburátort,és 1szer ac pumpát. Az történt,hogy kiálltam a parkolóból,félreálltam 1 kis emelkedőn,leállítottam a motort,és nem sokára újra akartam indítani.De nem indult. Betoltam a garázsba a gépet,karburátor keverő torkába nyomattam 1 kis benzint injekciós tűvel. Elindult,aztán rögtön le is állt. Keverék állító csavaron variáltam,de nem használt. Elhatároztam,hogy kicserélem a karbit 1 másikra,amit az előző blog bejegyzésben láthattatok.Fel is raktam,indítottam,fujkodtam bele a benzin,de azzal sem volt jó.Feltűnt,hogy a benzin cső por száraz,majd konstatáltam,hogy az ac nem nyom benzint,ezért azt is kicseréltem. Ac csere után volt már benzin nyomás,viszont az "új" karbi nem igazán volt jó. Szivatóval ment csak,sima gázzal nem túl sok ideig. Alapjárata is kicsit fura volt,olyan dadogós. nem szórakoztam a beállításával,visszaraktam a régit.Azzal ment,meg minden csak közbe kiderült hogy a benzin cső nem szereti azt hogyha sokszor van ráhúzva meg levéve róla a bilincs és úgy döntött hogy elreped.Raktam bele másik benzin csövet és happy end :) Megy,nem folyatja a benzint,és még emelkedőnek is elindul :) (amúgy még visszaraktam az "új" karbit 1szer,de akkor sem volt jó,nem tudom mi baja lehet...)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 6 komment

2009.01.09. Péntek

naszóval...Megint csak önindító bütykölés. Tegnap sikerült vennem 2db új bronzkefét,ami 600Ftomba került.Csodálkoztam is amikor bementem a boltba és azt mondta az eladó hogy van bronzkeféjük,mivel kb. 10boltot is bejártam előtte,és sehol sem volt, rendelni sem lehetett. Keddi napon opelos melóhelyemen szétkaptam az önindítót és az alaktrész mosóban szépen elmostam minden részét,és adtam neki 1 kis gépzsírt,majd összeraktam,és a kapcsolót leragasztottam tömítő pasztával,hogy ne tudjon bekoszolódni,és víz se tudjon bele menni.Ma már csak a 2új bronzkefét kellett bele rakni és mehetett is a helyére. Mielőtt felraktam volna kipróbáltam 1 félig halott akuról.Ekkor csodálkoztam hogy meg sem forgatta,csak kattant 1et. Csabi aksijával viszont simán megindult és forgott mint állat. Kicsit szorult szerintem benne a 2új kefe,..még be kell kopniuk.
Aztán mai nap még Csabinak raktam fel sport kipufogót,és örültünk neki :) hogy milyen jól szól. Amúgy Csabi autója egyre jobb! tök jól néz ki rajta a 2új fehér lökös :) nekem is bejön ez a style.
Ja és majdnem elfelejtettem:a beszerzett alkatrészek közül 1 karburátort gyönyörű szépre tisztítottam,pucoltam,mostam.(brigéciol,szétszedés,forró víz,száírtés,precíz összerakás,úszó szint állítás és új tömítés)

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 3 fotó . 8 komment

2009.01.02. Péntek

Naszóvalazúgyvót :) ,hogy december 30án, elmentünk Csabával Érdre 1 csomó polskis cuccért,amiket ingyen el lehetett hozni. Mivel nagyon sok volt,ezért úgy döntöttünk,hogy nem zargatunk fel érdre 2 polskival,henem inkább a Fordunkal megyünk. Én vezettem oda fele is és vissza fele is.Hát kicsit vicces időtartam alatt értünk fel :) majdhogynem 4óra alatt,mert én betartottam a kreszt(nagyjából) és mert jeges volt az út Siófoktól ezért ott csak 70-90el mentem(mert ugye téli gumi minek :) ) Azán jól bepakoltunk...hát mit ne mondjak,úgy néztünk ki mint a cigányok :) Félig megült a Ford hátulja,és plafonig volt pakolva. Hoztunk magunkal 1 metál bordó csomitartó fedelet,2 hátfalat ezek közül az 1iken van lökös is ködlámpával!!!(tehát már van ködlámpás lökösöm és rohadásmentes hátfalam :) ),fűthető hátsó szélvédőt,laprugót,2ajtót(ablakkal és az 1ikben még ablakemelő szerkezet is van,ez majd beépítésre vár,mert ami bent van az rossz),Csabinak belső kárpitokat,hangszigetelőket mindkettőnknek,2felnit,2kereket,karbikat,ac pumpát,motorháztetőt,kuplungot,meg még sok minden mást ami most nem jut eszembe :) Vissza út kicsit gyorsabb volt,mert 2óra alatt itthon voltunk,mivel itt már elegem lett a kresz szabályaiból :) (csak ne küldjenek csekket...)
tunyi1986 @ . 7 fotó . 13 komment