Archívum: 2010 (32)

Tevékenységtérkép

2010.12.29. Szerda

Sajnos eljött ennek az ideje is...mikor arról írok hogy többet soha nem mehetek hggvel:(
10évet szolgált nálunk,7évig nénémnél 3évet nálam,de valamennyire mindíg is az enyém volt,én mosogattam,takarítottam mióta a családban volt,rajta tanultam meg vezetni,ő volt az első autóm ami rengeteg dologra tanított meg,sok élményt okozott,rajta tanultam meg vezetni 13évsen,vele voltam az első találkozókon,vele nyerte meg Norbi a gyorsulási versenyt 2008ban,vele töltöttem rengeteg időmet és teljes elszántságból javítottam rajta szinte mindent. Réges régen még úgy gondoltam hogy egy makulátlan kis autót faragok belőle,ami jó és megbízható lesz.Utóbbi összejött sok sok munka.idő, és pénz árán,előbbi pedíg sajnos nem.Azt hittem örökké fog tartani,ezt próbáltam elhitetni magammal sokáig,amit tudtam megcsináltam,pénzt időt és energiát nem kímélve csináltam,kicsit emiatt talán úgy érzem,hogy úgy jártam mint részben KeMa és Grosso. Most készült el szegény nem régen,elvitt Győrbe,Szlovákiába,hordozott napi szinten minden fele,soha nem hagyott cserben de sajnos nincs más lehetőség mennie kell...Januárban műszaki lenne,27ik életévét töltené be de már nem fog mást kapni születésnapjára csak rendszámtalanságot,és örök fogságot a garázsban.
Majd lassacskán ahogy a sors hozza elbontódik,de alkatrészei tovább élnek testvérében.Soha többé nem akarom így látni egyik autómat sem,ő volt az első és az utolsó aki így járt.DLL emiatt még jobban meg lesz takarítva.
utolsó útról videó holnap,meg egy kis összeállítás az elmúlt 2-3évről.

Akkor a check lista,mi az amit cserélni kellett volna:
homlokfal,aku tartó,bal oldali belső hátsó külső-belső doblemez,sárvédők bal oldalt mind2,jobb első külső-belső  doblemez,laprugó tartó híd,tűzfal,belső küszöbök,első házsó szélvédő koszorú javítás. Ezek csak a kasztni elemek,ezen felül teljes fék felújítás várt volna rá,bal oldali lengőkar csere. A 3ik nagyobb probléma hogy reped szét a kasztni a bal hátsó doblemezek összeillesztésénél. Ezen a részen nem a gyári hátulja van mert egyszer már szarrá törték és a hátsó sárvédő,doblemez,saroklemez,lámpatartó másik narancssárga autóé. Belül az utastérben hullámos a hátsó lemez ami az ülés háttámlája mögött van.


http://www.youtube.com/watch?v=OesIrBQWWHE

Ja és B.Ú.É.K minden kedves polskis társnkak és blogosnak.!
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 4 fotó . 20 komment

2010.12.19. Vasárnap

Nem sokat szórakoztam az autókkal mostanában,de azért apránként meg meg történtek a dolgok.
A donor autó motorját szétszedtem hogy meg nézzem mennyire szar...és kiderült hogy eléggé.
A gyűrű hézagok az egyes hengernél: 1.75mm olajlehúzó gyűrűknék, másik kettőnél 0.7-0.9mm...gyönyörű! 2es hengert meg sem néztem mivel az is szar lesz szerintem. Hajtókar csapágyakból az alsó még jó,a felső enyhén kopott. Hengerfej kaka,gátrepedt.

Mivel bejött a hideg próbáltam kicsit segíteni azon hogy a motor be tudjon melegedni,ezért le lett húzva a turbina házról a cső és most nem a kinti levegőt szívja hanem a kipufogó csonk fölötti meleget,így etanollal is képes valamennyire bemelegedni. Ezen felül F8 keverőcső került mind2 gépbe pénteken így már nem annyira gyenge,és nem annyira fullad gázadásra.
 Dec 10én készültem szülinapi bulimra,barátommal kimentünk mamám házába befűteni meg elvinni a cuccokat. Nos ez eléggé furcsára sikeredett :D Polskiba a következő cuccok fértek be: 2hifi,4 hangszóró,1 mélnyomó,számítógép ház+monitor,billentyűzet és a többi kellék,kaja,egy tepsi süti,16üveg alma bor,4L cola,8sör,whisky,5energiaital,vodka,egy üveg likőr,2 hátizsák, 2nagy szatyor ágynemű és lepedő meg pléd :D A piák a csomagtartóban voltak,alíg fértek be,de ha egy rendőr megállított volna és kérte volna az eü dobozt meg a láthatósági mellényt szerintem lesett volna ha kipakoltam volna az út szélén azt a rengeteg piát :D   Az utastér plafonig volt,szépen néztünk ki :D
Az érdekes az volt a dologban hogy 5.84L benzint tankoltam és 3nap alatt kb.120km-t tettem meg vele :D

Szerdán meg kaptam az egyuszimat Takytól,közgyűlésen adta át neki Andrei így végre újra beszerelhettem a gépbe,jelenleg 4 óra tesztüzemen van túl úgy néz ki hogy most bírja. (szekunder kivezetés egyike letestelve,duplatrafó mellé elosztó és rotor. csak most a gyári ellenállás kábelen keresztül kapja a 13Vot kb nem pedíg 14.4et mint múltkor,úgy látszik ez volt a hiba.)
Kösz Taky hogy elhoztad!
Szombaton lehullott egy kis mennyiségű hó (30-40cm között) ezért el kellett menni csapatni :D Szépen sikerült bele csúsznom 2-3nagyobb hóbuckába,még szerencse hogy volt nálam hólapát :D   Első alkalomnál frankón kinyitottam az ajtót..hát nem kellett volna mert dőlt be a hó! Jelenleg nyitott ajtókkal szárad a garázsban,szerencsére nem lett nagyon vizes mert időben ki szedtem a havat.

és most pár szép fotó melóhelyem melletti használtautó kereskedésből:

ja igen és a polski mínusz 10ben elindult etanollal :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 34 fotó . 5 komment

2010.11.20. Szombat

Ma szerelgettem egyet.
Dllre vissza került a nem lyukas kipufogó,most mintha jobb lenne :D Nem fullad gázadásra..kell ennek a motornak ennyi fojtás.
Laprugó csesztetés is volt,azt hittem hogy el van törve,pedíg nincs...levettem nézegettem,nyomogattam lefelé és semmi! Egyik fele kicsit talán hamarabb hajlik mint a másik....1óra alatt vissza szenvedtem jó nagy szopás volt.
Hgg-n ellenőriztem a szelep hézagot de állítani nem kellett rajta,utoljára még Szlovákiában állítottam rajta. Úgy látszik ha 1000km-t megy egy motor összerakás óta akkor már nem kell gyakran állítgatni rajta a hézagot.
Ezen felül találtam 112es főfúvókát,be is raktam a karbiba mert a 125 sok volt már így hogy benzin van benne majdnem tisztán.
Ja még valami...ellenőriztem az olaj szintet :D : o) változatlan még mindíg... (ezért kell gyűrűzni a motort,nem eszi az olajat,és jól is megy :) )

Garázs kapott egy kis hőszigetelést,az ajtón 4 szellőző rács van,abból 3 van most hungaocellel elfedve,dögmeleg a garázsban :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 fotó . 10 komment

2010.11.13. Szombat

Mivel ma piszkosul jó idő volt meglestem hogy mi lelte a gépet mert eléggé szarkán ment mostanság,kivéve tegnap amikor nem kíméltem...
Szóval van benne 267km mióta összeraktam a motort,ideje volt a szelephézagokat beállítani vagy legalább leellenőrizni. Hát gondoltam hogy nem ellenőrzés lesz csak abból ezért vittem is magammal a kocsi hátuljához a 13as,11es villás kulcsot meg a 7es kis krovát hogy a kartergázcsövet le tudjam szedni. hézag egyik szelepnél sem volt,mind kitámasztott már hidegen. Most be vagyon állítva s könnyedén is indul a gép,este kiderülhogy megy,remélem ez vót a nyavajája.
Gyújtás projekt:
múltkor ampervadásszal beszéltem róla hogy mit várhatok én ettől a gyújtástól. Nagyjából mindent meg beszéltünk,gondoltam kipóbálom hátha jó lesz. Hát az is volt amíg az e-gyuszi fel nem adta a harcot. Hidegen is melegen is eltűnt a kis gázadásra fulladás tiszta etanollal,hű mondom azannyát de király! Ellenállás nélküli gyertyakábelek,trafóra 14.2V,rotor+elosztó fedél és a gyertyán lila szikra van...hát csak lestem.
kb 25-30km-t mentem vele. Egyuszit meg próbáltam helyre hozni,Andreiel konzultáltunk róla egy estét hogy mi legyen, hogy legyen. Meg vettem a cuccokat,kiforrasztottam-beforrasztottam aztán mi lett belőle? semmi :D Úgyhogy most postán megy Andreinek a cumó,remélem hétfőn már meg kapod.J és kösz a segélést emesén.

A múltkori alvázvédőzésnél kifolyt váltóolajat pótoltam,aztán láttam hogy megint csak szivárog a bal oldali féltengely gumiharangnál.Tegnap vettem egyet ma kicseréltem,körülötte volt egy kis pucolás is nehogymán a váltóba menjen akármilyen retek.Mielőtt levettem a gumiharangot volt egy kis olaj folyatás is flakonba mert úgyis kifolyt volna,aztán fel raktam nagy nehezen az újat ami annyira passzentosan ment a helyére hogy alíg bírtam fel gyömöszölni. Vissza folyt az a 2-3-4dl olaj amit leengedtem kemény 20perc alatt,aztán kész vége.
Nagyon remélem hogy nem lesz több szopás mostanában már,elég volt a szerelésből egy ideig elég a fiatnál.
Kipufogócskám szépen muzsikál még mindíg,tegnap meg dícsérte egy bácsi mikor sulitól nem messze álltam ki a parkolóból. A rendőröknek is tetszik mivel tegnap autósbolttól elfele megküldem kicsit úgy 2ben 45-50körüli tempóval a zsernyákok meg csak lestek hogy há e meg mi. Fuck tha police :D
http://www.youtube.com/watch?v=6ytHT0RpmsU&translated=1

ja ja ja és kapott a gép 2 új ablaktörlő lapátot,375mmeset ami egész jól töröl,konkrétan majdnem az egész első ablak tiszta ha esik :) karaj,próbálja ki aki nem hiszi!
Találós kérdés:Valaki nem tudja,hogy a Taky mikor akarja vissza adni az indítómocimat?:S

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 9 fotó . 4 komment

2010.10.30. Szombat

AZ úgy vót hogy gondoltam egyet és lealvázvédőzöm a kerékdobokat mielőtt jön a tél.
Aztán gondoltam egy olyat hogy ha már neki állok valaminek akkor az rendesen legyen meg csinálva...aztán vettem 3flakon alvázvédőt és egy body car fekete alapozót.

Borítási művelet:A pakolással és szereléssel több idő tellett el mint azzal hogy szépen lefektessük a gépet az ágyikójába.. Jobb oldali lengéscsillapítók felső csavarjait lecsavarni hogy majd kiszerelhető legyen a csillapító és a hátsó rugó így alatta is lehet tisztítani és alvázvédeni,minden mást ami el tud mozdulni szintén ki kellett szedni mint pl gumi szőnyegek,csomagtér kárpit,pótkerék,kis szerszámos láda,bal hátsó oldal ablak (hogy nehogy betörjön mikor ránehezedik a kocsi súlyának egy része) visszapillantó tükör,oldalindex. Mielőtt fel lett borítva jól kifogyasztottam belőle az üzemanyagot így szerencsére nem sok folyt ki csak kb 1-2dl de nem lett volna baj hogyha az sem jön ki...
Olajfolyást egyenlőre nem láttam remélem nem is fog folyni se a féktartálynál,se a váltóból se a motorból.

Fűtéscsövet hátsó rugót gumiágyastól már kiszedtem este és kicsit drótkefézve is lett az alja mert olyan föld van rajta ami nem jött le gyökérkefés mosással! Nyáron szerintem bele olvadt/ragadt az alvázvédőbe a por aztán máshogy nem is jön le...
Szerencsére 3 helyen találtam kisebb rozsda foltot de azok is csak felületi rozsda foltok úgyhogy nem parázok,ebből 2 helyen valami leverte/lekotorta a festéket és azért harmadik helyen pedig nem fújtak alvázvédőt,ezen felül patyolat az alja :D sehol nincs rohadás,vagy rozsdásodás..
Tervek között szerepel hogy alapos tisztítás után 3rétegben megkapja az alvázvédőt de előtte még pár helyre nyomok karosszéria tömítőt hogy ne folyhasson bele a wasser a résbe...
Képek még lesznek ma délután/este fele.

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 13 fotó . 3 komment

2010.10.15. Péntek

Haza tértem Győrből és Szlovákiából végleg! Többé nincs Győrbe mászkálás,meg szlovákiában sem,nem koptatom tovább az ottani suli padjait :D Helyette itthon szépen elvégzem az autószerelő szakot.
Kedden hiperszupergyorsan eljöttem Győrből mer' a f.szom tele volt már. Szlovákiából indultam reggel 8:30kor ködben,hidegben,Győrből 10:30kor indultam haza felé suliból kiiratkozás után.Gyors tankolás,8.5L benzin 8L etanol és a karbiban már 125ös fúvóka volt. 3órára már itthon voltam,pár helyen 100al tepertem egyedül Veszprémnél tévedtem el mert elmentem Márkóig aztán vissza Veszprémbe és a helyes úton jöttem haza a Balaton mellett. Balcsi környékén nincs semmi,kihalt minden. Egy part menti utcán mentem Siófok előtt és senkivel nem találkoztam arra hétköznap délután...egy autó sem és egy ember sem..furcsa volt,csak a sok falevél szállt az úton.
A 8as úton szépen elkaptam egy nagy kátyút csekély 90-95km/h-s sebességgel,ez olyan szintem meg dobta a kocsit hogy a szembe jövő sávban kötöttem ki...
3órára itthon voltam,mivel a 67esen jöttem a Balatontól Somogytúrig amin ugye lehet teperni megint csak 100al mivel autó út és jó minőségű is.
Itthon a parkolóban láttam hogy a jobb első kerék mintha nem olyan lenne mint volt...hát a kátyútól kapott egy nagy pofont így kb 5cmen egyenes a felni nem kerek..el is áll tőle a gumi (még szerencse hogy nem tömlő nélküli gumim van mert eresztett volna az tuti)
Hggre büszke vagyok,szépen jött,gyorsan is meg minden és 4.4-4.8L körül van a fogyasztása így felesben.

DLL projekt:
Alváz védőzés a felénél sem tart:( A 2 bal oldali dob úgy ahogy kész van,de még egy réteg rá fér szerintem a bal elejére.

Motor: Hengerfej síkba köszörülés kész,1.5mm jött le 3500pénzért. Hengerfej tömítést vettem még Győrben,kipufogó tömítések voltak itthon így minden adott volt ahhoz hogy szépen össze tudjam rakni ma.
Ez meg is történt,4 csavart nem tutdtam vissza rakni a helyére ez főleg a termosztát ház és a bal motorburkolat és a hengerfej közötti csavarok voltak.
Röviden és tömören a folyamat úgy nézett ki hogy Légszűrő ház felső része le,karbi,szelepfedél himbatengely le,termosztátház és kipufogó le,elosztó ki,olaj le,olajteknő le,hajtókar csavarok kihajt,dugattyú kihúz,gyűrű csiszolás most pontos méretekkel nem úgy mint nyáron :D ,dugattyú horony és tető tisztítás,dugattyú vissza a hengerbe henger+dugattyú páros vissza a blokkba,hajtókar csavarok meghúz,olajteknő vissza,hengerfej fel többször óvatosan lehúzni (28-35,48-56Nmel) ,szelephimba tengely fel,motor körbe forgat,szelephézag állítás,motor körbeforgat,burkolatok vissza,karbi,szelepfedél vissza,elosztó be gyújtás állítás és indítás!
2ikra röffent az öreg és kevés etanollal ami nyár óta benne poshad. 5perc járatás aztán el is mentem tankolni mert már nagyon kevés lehetett a tankban. Konkrétan tankoltam 8L-t és félig sincs a tank :D (előtte egy vonallal jelez a szintjelző)

A kútig elég furcsán ment az autó,az eleje olyan volt mint a hullám vasút...mire haza értem rá is jöttem hogy miért: a lengés csillapítók és a gumi bakok az ülés alatt voltak mert kivettem őket egy hónapja hogy alváz védőzés közben jusson ezek alá is anyag,valamint ne legyenek össze kenyve....hát élmény így autózni csak nem éppen biztonságos.
Ja és a sport kipumat nem tudtam feldobni mert nem volt hozzá bilincsem:( fuck...majd egyszer az is meg lesz aztán hadd hőbölgjön a vén banya a garázs ajtó előtt :D durrantok egyet és 5percig garantáltan nem fog hallani semmit sem...)

egyébként információ:
a hengerfejből 1.5mmnél nem szabad sokkal többet leszedetni mert nem lehet majd pontos szelep hézagot állítani mivel az állító csavar nálam már most a végén van majdnem teljesen...egy jó tanács annak aki csináltatni fogja és nem tudta ezt még.

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 27 fotó . 13 komment

2010.09.16. Csütörtök

Kaposvár-Győr-Szlovákia avagy hogyan tűnjünk el mindenhonnan pár nap alatt...

Mivel felvételt nyertem a győri egyetemre ezért elhúztam igen gyorsan szeptember első napján. Az cél Győr volt aztán beiratkozás után Szlovákiába mentünk rokon látogatóba.
Hát Győr...oda találni nem volt nehéz de a városban megtalálni az egyetemet...na igen az volt ám a szívás!!! Egész úton esőben,hidegben,rengeteg csomaggal nagy szélben jöttünk ráadásul néha nyomtam is a gáz pedált padlóig (kb 20kmen keresztül) és ezért az etanol szintjelzőm már közeledett a 0 felé,de sebaj még nem villog ezzel még elmegyek bőven 100km-t mondtam én naív a Győr táblánál...Nos a Baross hídig el jutottam onnantól a egy egy irányú utcán kellett volna elmennem,egy körforgalom,egy rakpartra levezető kis utcácska,egy másik hídon át és onnantól tulajdon képpen ott is lettem volna az egyetemnél...na DE ! ez nem így sikerült. A térképemen 1 utcával arrébb volt bejelölve az az utca ahol be kellett volna kanyarodnom...hát ezt nem tudtam meg tenni mivel a 6 sávos úton nem volt balra kanyarodó sáv...szívás menjünk tovább majd valaki útba igazít...természetesen nem jó irányba így ki keveredek a városból újabb útba igazítás...ők meg a város másik felébe irányítottak el...a végén még egy segítség kérés és térkép nézés...kb 20perc gondolkozás hogy hát hogy is jutunk el az egyetemig....és végre volt olyan ember aki tudta is hogy mit beszél :D így sikerült eljutni a célpontig 56km városban kóvájágás után....fasza mert meg volt az az napi szívrom,agyvérzés és városnézés is egyben polski gyilkolással egybe kötve ugyanis ott kapott mindent olyant amire nem lett volna szüksége: kátyú,nagy fékezések,gyors kanyarodások padló gázzal,50nél vissza kettő...szóval minden amit egy idegbeteg ember tud csinálni egy autóval.
Suliban fejtágítás,beiratkozás holnap..fasza...no mindegy húzzunk már el Szlovákiába leszarom hogy üres a tank...szerencsére elértünk még 50km-re levő rokonokhoz aztán másnap hoztunk kannába 20L etanolt a Győri Agip kútról unokatesómmal.
Lényegében az nap mentem a polskival majdnem 300km-t.
3ik nap megint Győrbe mentem majd vissza Szlovákiába és ez kb még 5ször volt meg ismételve amíg nem lett szállásom ugyanis a  kolesz nem jött össze mert be raktak elém még 2 embert...k.annyukat...Az elmúlt 2 és fél hétben 940km-t mentem a polskival hiba mentesen 5.7es átlag fogyasztással és természetesen nem benzinnel hanem E85el :D hihetetlen de ez van szerencsére.
Egy szelephézag ellenőrzés,olaj szint ellenőrzés és karbi basztatás volt de ezek is csak azért mert szerettem volna ha eltűnne a gázadásra fulladás de ez nem jött össze...mind1 ez van már meg szoktam csak nagy városban elég gáz ha kereszteződés közepén nem akar meglódulni a gép gázadásra...na meg a legnagyobb baj ami ma reggel is fent állt hogy 14fokban már nem igaz akar bemelegedni a motor 5km városi használat után sem mondhatni hogy langyos a szelepfedő és a termosztát ház...emiatt nem megy viszont többet fogyaszt.Reggel full szivatóval indítás 3szorra elindul úgy hogy nem áll le,alacsony fordulaton pöfög majd 1kis idő után el lehet indulni felhúzott szivatóval gázadás nélkül mert akkor tuti hogy megáll mintha levegőt szívna...2utcát megy így az ember 3ban 20al...majd nagy nehezen reagál gázadásra és kicsit ki hagyogatva de kezd menni szivató nélkül és talán gyorsul is...
Na ezzel tököm tele van már valamit ki kell majd találni rá hogy oldhatnám meg ezt a problémát. Albérlő társamnak van egy üveggyertyája és mi után meg néztük a  kadettjét rá lestünk a polskimra is hogy mégis mi a szitu. tökig húzott szivatóval langyos motornál fehéres kék a láng,a gyertya amit kivettem az pedig fehér,alapjáraton langyos motornál kék a láng,gázadásra is kék marad de gázadásra  kis fordulatszámon kialszik ilyenkor ugyebár nincs robbanás a hengerben és emiatt van a dadogás és fulladás is...
Aztán volt még olyan is hogy Raverrel szereltünk egyet ezt ő már le írta http://garageblog.net/blog/raver/7648 itt.Ehhez csak annyit fűznék hozzá hogy köszi a termosztátot a bottal támasztgatós már eléggé unalmas volt :D A babettát pedig egyszer szeretném kipróbálni majd :)
Egyébként Szlovákiában összesen 2 polskit láttam egy rendszámos pirosat és egyet a kert mélyében a fa alatt 10cmes rohadó levél takaró alatt...furcsa hogy ott csak skodákat lát az ember minden felé amerre néz :D már ha régebbi autókról van szó. Az etanol náluk ismeretlen fogalom,néznek az emberre bután amikor megemlíti...fingjuk nincs róla mi az és sehol nem lehet kapni....

A venturi átalakítással kapcsolatban várnék ötleteket,valamit alkottam erről töltök fel képeket de ha valaki jobbat tud kérem ossza meg velem ugyanis ettől várom a gázadásra fulladás,dadogás megszűnését. A jelenlegi átalakítás: 2mm-t vágtam a felső részből ahol a szám is található rajta,utána még 1 mm-t reszeltem belőle hogy sík legyen és tölcséresre alakítottam úgy hogy csiszoltam a belső feléből. Penge éles azért nem lett de jól el lett vékonyítva a tetején az anyag.

Egyébként holnap elmegyek meg nézni a másik polskit 3 hét után először,kíváncsi vagyok hogy indul majd el :D meg hogy hány pók szőtt hálót a garázs sarkába :D

ja és egy pozitív dolog :) Szlovákiában nincsenek dombok,és Győrben sincs sok ennek kifejezetten örülök :D bejön a sík vidék még a polskinak is tetszik :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 23 fotó . 26 komment

2010.08.20. Péntek

egy nem sok dologról szóló bejegyzés...
Donor autó tető kárpitja berakva,megtisztítva szép állapotban egy hiba van csak..régi antennának vágott luk.Előnye hogy a mintázata szép,és nem hullik belőle a szösz mint a régiből.
Jobb ajtóhoz kapcsoló beszerelve,hozzá való kábellel együtt így a jobbos ajtó nyitásra is működik a belső tér világítása.
Vissza alakítva benzinesre ideiglenesen szerintem. 100as fő fúvókával és 190es levegő fúvókával végsebesség 75,vagy 60 vagy emelkedőn 30-40...
Haza úton már 225 levegő és 125 fő fúvókával barátságosan jöttünk kis gázon alacsony fordulaton mocskosul nyomatékos tetszik! csak a fogyasztás is legyen tetszetős...
Aztán kapott még egy alapos takarítást a gép belülről is meg kívülről is múlt héten most szép,most tiszta,most jó (vagyis majdnem :D )
jah igen a fűtéscső kimaradt...szóval raktam rá hőszigetelést  mivel gyárilag ezt elfelejtették és véleményem szerint ez nagyon nagy hiba volt mert azon a fél méteres fém csövön igencsak le tud hűlni a meleg levegő...azt ami a hátsó ülés mögött található csak a gumis részét letéptem róla és kivágtam ahol kellett,aztán kapott nejlon is hogy ne ázzon át az a szövet valami..remélem télen kazán lesz benne :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 7 fotó . 2 komment

2010.08.16. Hétfő

Mégsem megyünk lakatos bácsihoz:(
A bal oldali sárvédőkön el lettek takarva a hibák,kapott egy csomó gittet.Ezt nem részletezném,undorító egy meló és még ráadásul a fél autót szét is kell bombázni hozzá,meg kiragasztgatni ott ahova nem kéne hogy jusson a festékből vagy festék porból.A bal hátsó sárvédő peremét csak a szent lélek tartja egyben a lyuk és a félig átrohad lemez aránya egyenlő.
Kevertettem festéket,2 flakonnal fogyott el azaz össz 1l a bal első,bal hátsó,jobb hátsó sárvédőkre és a küszöbökre,meg az ajtókon a kisebb javításokra.
Jobb oldala szerencsére egyben van a gépnek,ott nem volt törve meg is látszik az állapotán egyedül a bal hátsó sárvédő alsó részén van 3-4pici lukacska. Bal oldalt pedig félig egy narancs sárga sárvédő. Ez az egész csak azért történt hogy végre nagyjából egy színű legyen az autó és ne a rozsdát és a puklikat kelljen látnom ha ránézek,tudom hogy mit kellene tennem csak a pénz hiány akadályoz meg benne:(
Beszereltem a fűthető hátsó ablakot is,és a donorból át lett rakva a kábel hozzá + a kapcsoló (ez elég hülyén mutat kis műszerfalon).

Ma ki lett cserélve a morgó bal hátsó kerék csapágy.A csere darab a donorból érkezett (66E km-t futott és még sárgás volt a zsír benne) és most legalább már nem hallatszik a morgása.
ja meg a lökös tartó vasa is cserére szorult,pontosabban a 2 tartó közötti  talán merevítőnek nevezhető vas darab is mert állítás közben kitört belőle a tőcsavar...ó jessz! Egy hátsó lökös középső része ment a helyére (ami eltört első volt),szerencsére ugyan olyan hosszú.(természetesen csiszolás és festés után)


rossz kerék csapággyal:
http://www.youtube.com/watch?v=Y9TJuQo9Cuo

jóval:
http://www.youtube.com/watch?v=PF94o4-xgeo
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 22 fotó . 9 komment

2010.08.07. Szombat

Csak a szopás meg a rozsda és a rozsda és a rozsda....
Valamelyik nap a héten kivettem a hátsó ablakot hogy kicseréljem fűthetősre és kivételkor persze nem annyi volt a dolog hogy ablak ki,másik be mint ahogy én azt előtte elképzeltem hanem pár órás meló követte az ablak kiszedést ugyanis a kéder alatt el kezdett rozsdálni a szélvédő koszorú.
Ablak nélkül gyorsan haza,baráttól gitt kérés aztán garázsba vissza drókorongozás,rozsdamarózás smirglizés a sarkokban mert oda nem ért be a drót korong.A bal oldali lefolyót az a köcsög aki a kocsit lakatolta amikor összetört valamikor nagyon régen behegesztette...emiatt is rohadt el a balos sárvédő mivel oda folyt a víz gondolom.Ezt a lukat felülről is be gitteltem úgyhogy most már csak egy jobb oldali lefolyó van ami el volt tömődve egyébként a sok kosztól ami a kéder gumi alatt volt.
Gittelés után festéket kapott,szép kéket mert az volt kéznél,de gumi alatt úgysem látszik,rozsdálni pedig nem fog alatta.
Mivel nálam volt a gitt gondoltam begittelem azt a lukat a sárvédő aljában egy kis tisztogatás rozsdátlanítás után. na a kis lukból lett egy jó nagy luk:( mivel ezt már nem lehet begittelni lakatolni kell és mivel pénzem nem sok van ezért a donorról vágom le a sárvédőt és az lesz felhegesztve. A vágásnak nekiálltam ma és nagyjából végeztem is vele de a neheze még csak most jön : a doblemezt is egyben le kell vágni a donor autóról mert azon nem rozsdás,vagy ahol igen ott csak felületi volt rajta amíg le nem csiszoltam.A külső sárvédő alja viszont nem örvend ilyen szép állapotnak:( ezzel nem tudom mi lesz majd a lakatossal kitalálunk valamit.

volt még ma ablak törlő motor és mehanika csere mivel a donorban jó volt és precízen működött hggben pedig kattogott már egy ideje és eléggé lityi lötyi volt az ez egész,el volt kopva benne minden alkatrész.Ezt kicseréltem és gondoltam rá hogy átrakom az ütem szabályozót is kormány kapcsolóstól csak akkor jött a bökkenő: a nagy műszerfalasok kormány kapcsolójának a csatija 2-2 csatlakozással többet tartalmaz mint a kis műszer falasoké.Emiatt hanyagoltam a dolgot de később még meg fogom oldani úgy hogy a kis műszerfalas csatijába átrakom amit kell és a maradék 2szálat pedig külön vezetéken viszem el az ütem szabályozóig.
Kiszerelésre kerültek még a donor autóból a hátsó ablak fűtéshez szükséges kábelek is ezek még beszerelésre várnak és ablakot is kell cserélnem mert ezen van pár mély karc de a donor autóén semmi szerencsére,a tömítést pedig frankón elszakítottam egy kis helyen amikor húztam be az ablakot:(
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 20 fotó . 8 komment

2010.08.05. Csütörtök

Újabb elmaradt bejegyzés.
Még a velencei tali előtt felújítottam hgg motorját,volt hátsó főtengely szimering csere,gyűrűzés kis hézagokat hagyva (0.3-0.25-0.25mm).A régi gyűrűkkel kb akkor hézagok voltak mint a másik autó motorjánál,vagy kicsit nagyobbak is (0.7-0.9mm) Motor szétszedésekor láttam hogy a hengerfej jó,nem gátrepedt,tömítenek a szelepek,nincs vele probléma azon kívül hogy tele volt kokszal és olaj sárral a szelepfedél alatt ugyan úgy mint a blokk többi része. Már jó pár olaj cserén átesett a gép mióta nálam van,egyszer került bele olajos benzin is mert az ac elfosta magát és ennek eléggé tisztító hatásúnak kellett volna hogy legyen,valószínűleg az is volt de még így is benzinnel mostam ki az olaj sarat a blokk belső részéből.Szomorú hogy ilyen volt de milyen is lenne ha 8évig nincs benne olaj cserélve,néném nem költött rá szinte egy fillért sem. Hátsó főtengely csapágy beszerelésekor az egyik alsó csavar megszakította a menetet a blokkban pedíg az előírt nyomatékkal húztam meg...pech...szerencsére nem ereszti az olajat úgyhogy minden frankó. Hengerfej alá réz gyűrűs hengerfej tömítés került állítólag az aluval reakcióba lép hő hatására és tömít igen szépen.Miután össze állt a blokk és bekerült a helyére feltöltöttem a régi olajjal ami nem sok km-t futott és ezzel mentem kb 100km-t amolyan motor mosást tartottam :) Ez után kapott castrol magnatec 5W40et amivel azóta is szépen ketyeg és több száz km után sem fogyott belőle az olaj :) (na jó a nívón 1-2mm-el lejjebb van a szint mint amire feltöltöttem hűdenyagy olaj fogyasztás :D ) Miután megjártam a velencei talit büszkélkedem ezzel a motorral hogy ilyen jól sikerült,olaj fogyasztás szinte 0ml  Öröm és bódottá,ja és kompresszió is lakozik benne biztosan elég sok. A velencei talin kiderült hogy rossz az elosztóm ezért dadog a gép össze vissza nem a rossz keverék képzés miatt. Ma átraktam a másik autó elosztóját ami jobb állapotú és a próba körön majdnem eldobtam a gépet mert a szokásos gázadásra nekiállt úgy gyorsulni hogy nem tudtam megfogni rendesen emiatt a 4 sávosra úgy kanyarodtam hogy rögtön 2 sávot váltottam :D Kis gázadáson a dadogás még mindig meg van sajnos de remélhetőleg lesz már valahonnan egy jó elosztó..itt felén sehol nincs Lada bolt,2 polski alkatrésszel foglalkozó boltban sem:(
Velencei tali előtt még volt egy fékdob csere is,a donor autóét felraktam a bal oldalra mert nagyon szakaszosan fogott a fék az ovális dob miatt ezt meg gyógyítottam így már nem kell bólogatni fékezés közben :D
Hirtelen ennyi jutott eszembe,mosást takarítást nem emlegetem már...
Egyébként érdekesség: az egyes henger alsó hajtókar csapágyába 1es helyett 4es van írva :D
Csacsa kösz a nyomaték kulcsot :)
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 22 fotó . 12 komment

2010.07.30. Péntek

VI. Nemzetközi Fiat 126 találkozó.
Idén sem hagytam ki ezt a találkozót és remélem hogy a jövőben sem fogom soha,mert annyira jó hogy leírni sem lehet :)
Július 23án pénteken indultunk útnak Eszterrel (Almesco) 2 autóval reggel 9óra fele.Elmentünk még Eszter barátjáért mert ő is jött a talira.Eszter még lemosatta az autóját,én benne maradtam mosás közben mivel polskiban sosem ültem úgy hogy mossák. Ez után indultunk el a tali helyszínére szép óvatos 70-80as tempót tartottunk. Siófokig semmi probléma nem volt,egyszer álltunk meg kicsit pihizni.Siófokon aztán Almescoék lemaradtak mert egy lámpánál pirosat kaptak de sikerült újra megtalálnunk egymást.Siófok után néhány dombos szakasz megtétele után láttam hogy minden emelkedőn lemaradnak ezért megálltunk újból,kiderült hogy nem bírja a gép az emelkedőket.Néztem a gyújtást és fhp után pár fokkal kattant a trafó.Próbáltam volna állítani rajta a megszokott módszeremmel (egyes henger gyertyakábel lehúz,rá egy másik gyertyára aztán blokkhoz fogni és amikor csattanik a szikra a gyertyán akkor oké) de nem tudtam lehúzni a gyertya kábelt mert vagy ráégett vagy a rosseb tudja mi lelte ezért inkább úgy hagytuk és még lassabban mentünk tovább.Ez után már csak egy benzin kúton álltunk meg pihenni és tájékozódni mert elfelejtettem merre is kellene menni :) megnéztem térképen és folytattuk utunkat.Felmetnünk az autópálya ingyenes szakaszára és döngettünk rajta kemény 80al :D Azért csak ennyivel mert mázlink volt hogy 2 kamion közé értünk be felhajtáskor így nem kellett tartanunk attól hogy ledudálnak minket. (pedíg rá voltam készülve hogy ha már pálya akkor tapossuk neki 110el :) )
Pár perc múlva ott is voltunk,és találkoztunk Fantomeeékkal akik éppen boltból jöttek vissza fele. Gyors duda,megfordulás és irány a kemping. Regisztráció gyorsan ment,megkaptam a karszalagot és a csomagot aztán irány darány..izé befele!!! ez kb délután 1óra fele történt.Ez után kicsit körbe néztem majd Sztancsik Viktorral elmentünk kaja után nézni.És itt jött az első nagy csodálkozás...az ő autója is tiszta E85el megy mint az enyém és az övé ugyan úgy jár mint benzinnel. Mikor mesélte hogy van beállítva a karbija akkor még jobban csodálkoztam ugyanis az én autómnak jóval több anyagot kell hogy adjak mert különben csak szarakszik és még így több anyaggal sem jár olyan szépen mint az övé...na mind1..Mire vissza értünk boltolásból már megérkeztek Andreiék.Gyors picsi-pacsi,kicsi duma,fürdés a tóban aztán elmentünk a székesfehérvári tescoba. Én szépen beültem a hátsó ülésre a kis vadászommal a kezemben és hallgattam hogy jár az ő autójában a motor...és nem olyan szarul mint az enyém....Mire a tescohoz értünk én már kicsit jól éreztem magam a Csabitól kapott bortól és ráadásul trikó sem volt rajtam így kint maradtam a parkolóban amíg Andreiék vásároltak. Addig legalább át tudtam nézni kicsit az autóját hogy milyen is,elvégre egy évben egyszer látom csak.Kempingbe vissza érve Találkoztunk Tibeevel és Lajoskával és én velük beszélgettem kicsit aztán neki álltunk szalonnát sütni Laceee sütőkéjén :) Itt volt egy kis gixer,ugyanis a hűtőtáskám amiben a szalonka volt meg a vadász az Almesco autójában volt...ő pedíg sehol :) Nagy nehezen megtaláltam és kivettem a cuccaimat aztán megkajáltunk Tibivel.Laceee itt is nagyon köszi a lehetőséget hogy finom vacsit csinálhattam magamnak :)
Ez után mentünk a találkozó megnyitójára majd a versenyekre. A megnyitón nem tudtuk meg mit szeretett volna Marczin Robi mert nem hagyták elmondani neki, :D   de remélem egyszer leírja majd valahova.Miután ennek vége lett jöttek a versenyek.Itt kicsit már bódult állapotban voltam mert már fél vagy 1L vadász bennem volt.A képek nagyon gyorsan pörögtek előttem tán jobban is mint más előtt,és írni sem tudtam valami szépen a sötétben :)
Innentől fogva csak ittunk és ittunk :D Andreiékkel,és mindenki mással aki a környéken volt.(Pety@ is ott volt,meg Gaben,meg...) Éjjel megnéztem Bálint Karcsi és Gaben autóját aztán már nem tom mi volt...
Szombaton reggel elmentünk szerintem megint kajáért Sztancsik Viktorral az ő autójával :D ....itt jegyezném meg hogy szombat reggel senki se akarjon az ottani sparba menni mert úgy járnak mint mi...20perc sorban állás..A reggelim után szereltünk kicsit amíg az ügyességi versenyek zajlottak.Andreitől megkaptam a e-gyuszimat és beszereltük ez után próbáltunk gyújtást állítani de nem sikerült mert a jel össze vissza ugrált...én is csak néztem enyhén másnapos fejemmel hogy hol a csában van a jel? Ez után szétkaptuk az elosztót és a pót elosztóból meg ebből meg próbltunk össze rakni egy jót.Természetesen ez nem sikerült mivel egyik sem volt jó.Egyikből átraktuk a bütykös tengelyt a másikba,mert az egyiknek kotyogott a tengelye fel-le irányban,röpsúlyok is szutykok voltak,meg a rugók is...nem lehetett vele mint kezdeni.Laceee,Tibee,Petya köszi hogy ott voltatok :)
Ez után volt egy fürdés megint a tóban Csacsával Kocsis Zolival meg Levivel. Olyan hullámok voltak hogy ihaj csuhaj...másnaposan eléggé szar volt úszni,de legalább felfrissített kicsit.Dél után szépségverseny helyszínére vonultunk és szavaztunk.Idén nem nyertem meg a legszakadtabb autó díjat pedíg felraktam egy-egy sötétített lámpa búrát és még be is törtem csavar húzóval :D és a jobbos ajtót sem higízóztam teljesen fehérre...no meg a felemás dísztárcsák és Csacsa autójának a csomitér fedele sem volt éppen szép az autón..Szépség verseny alatt Tibivel karbit csesztettünk,raktunk bele 130as fő fúvókát amit Viktortól kaptam és mindent átnéztünk a karbin.épphogy ott voltunk egy kicsit máris indultunk a felvonulásra.
Felvonulás szupi volt,végig durrogtattam és dudáltam.A körforgalom utáni pacsizgatás nagyon jó ötlet volt :) . Este az eredmény hírdetésen kaptam 2 oklevelet,egy üveg bort,egy érmet és egy gravírozott poharat.Ezekenek nagyon örültem.(alkatrész felismerő és club126ismereti versenyen kaptam díjat).Este ittunk megint,megnéztük Szilágyi Anita autóját és azt hogy milyen motornak nem nevezhető valami jött ki belőle...Az indítási kísérletet is végig néztük majd amikor Grosso is elkezdte nézegetni a gyújtást akkor tántorogtam oda és néztem hogy a megszakítóról a trafóra menő kábel és a kondi vezetékének a saruja letestelődik a kondenzárot házon keresztül...meg piszkáltam egy csavar húzóval ez után Grosso csinált még valamit és indult is a gép.Grosso szépen megforgatta a gépet és elhagyta róla az olaj beöntő sapkát amin kacagtam egy jót : o) Chris autóján elnyomtam egy cigit és meg kívnáltam egy kupak vadásszal hadd élvezze ő is a talit.Andreiel és Tibeevel megint szereltünk egyet,pontosabban csak üveg gyertyázásnak indult a dolog hogy megnézzük milyen keveréket kap az én motorom hogy nem akar menni...hát szegényet kiderült. Arra nem jötünk rá hogy miért olyan amilyen de én gyanítom hogy a rossz elosztóm miatt cseszekszik...alapjáraton jó gázadásra felborul a rend és szegényedik a keverék.Fel raktuk azt a karbit is amit a szépség versenyen raktunk össze és azzal még rosszabb volt...Miután befejeztük a szerelést bmentünk még az egyik házba és beszélgettünk valami hülye paradoxonról.Reggel Csacsa ébresztett hogy igen tunyi én vagyok,és igen esik az eső...hát tényleg esett és hideg isvolt...és kiderült hogy elmaradnak a vasárnapi programok :( na itt lettem nagyon szomorú.És még karbit is kellett cserélnem mert amit este felraktunk azzal nem igazán ment a gép..Karbi csere közben szét áztam és szerszámaim is...aztán elindulnk haza fele.Megálltunk még a tesconál tankolni és Almesconak kereket cserélni.Ez után folytattuk utunkat haza fele esőben,hidegben másnaposan.Az út eseménytelenül telt,néha könnybe lábadt a szemem mert vége a talinak és csak egy év múlva lesz újra de a gép tartotta benne az életet.Néha megküldtem 100-110el és jobban is éreztem magam kicsit.Dombóváron bandáztunk még kicsit és CSabival,Almescoékkal gurultunk Kaposvár felé.
A találkozóért köszönet jár a szervezőknek nagyon jól sikerült,Andrei kösz az e-gyuszit ( a fesz szab dobozt vigyem jövőre? :D ) Viktor kösz a fúvókát,Tibee kösz az üveg gyertyázást és hogy segítettél szerelni,Laceee kösz a parazsat :D ,képekért pedíg azoknak akik készítették :)
jah megtett km 383km amivel csabai jött 408km. Ez alatt az első futómű mindegyikben elkezdett kopogni,ropogni..hiába kerülgettem a kátyúkat. leszarom mer laza vagyok :D műszaki előtt kapnak új függő csapszegeket addíg nem mert fél év alatt úgyis fog kopogni ezeken a jó utakon.

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 46 fotó . 4 komment

2010.07.12. Hétfő

Mondtam már hogy utálom a kátyúkat? NAGYON!!! Állandóan kerülgetem,úgy megyek az úton mint aki részeg még a legkisebb gödröt is kikerültem de ez tegnap nem jött össze mert egy meg bolondult galamb az út közepéről felszállva nem tudta eldönteni hogy az én szélvédőmet vagy a szembe jövő autóét törje be...félre húzódtam satufék 50-55ről,szembe jövő autós is le az út szélére.Az én oldalamon volt egy jó nagy kátyú amibe állóra fékezett kerékkel bele csúsztam...ez volt pénteken.Ez után folytattam az utam,mintha semmi nem történt volna. Kimentem mamámhoz,meg haza jöttem este. Rázott a kormány 65km/htól kezdte,75nél már rendesen járt a kormány jobbra balra. Szombaton még ki kellett mennem,hirtelen nem foglalkoztam a dologgal óvatosan vezettem,azt hittem hogy csak egy centír súly röpült le a felniről azért teszi ezt. Szombat éjjel még találkoztam az út közepén 1 fekete szőrű pulival aki szépen lógatta a nyelvét és nézte ahogy közeledek felé. Kanyarból kiérve mikor vissza kapcsoltam a refit akkor láttam meg a kutyust.Óvatos fék,kikerülés...volt 5-6 balance mire egyenesbe tudtam hozni a kocsit...
Ma le vettem a jobb elsőt,gondoltam kiviszem volt gyakorlati helyre kicentrírozzuk és minden rendben lesz...aha..gondoltam én...a fotókon látszik hogy mit okozott az a rohadt kátyú...Felraktam helyettük 2db debica passiot előre hogy ne különböző gumik legyenek fent.
Tegnap kitakarítottam a hgg-t kívül-belül,elég szép lett.Kapott vizes rongyos át törölgetést belülről,műanyag ápolózás,ablak puzten,bódé kívülről alapos mosás,brigéciollal olajos ujjlenyomatok eltávolítása.
Ma pedig a másik polski motor alatti burkolatát akartam újra festeni,lecsiszoltam frankón,fújtam és egyszer csak elfogyott a festék...ma ilyen napom van...Voltam a Desedán is fürdeni egyet,én szerencsére nem hagytam el a kulcsomat mint Andrei,és nem is törték fel a gépet pedig nem lett volna nehéz dolga aki megpróbálkozik vele...a jobbos ablakot kézzel lazán le lehet nyomni mert le van szakadva a sín.
Velencéig még hátra levő dolgok:
-mind 2 autó hengerfejének újra húzása
-HGG jobbos ajtó higítózás,ablak ragasztás (palmatex jó ide?),ajtókárpit felrakás
-DLL külső belső takarítás

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 11 fotó . 23 komment

2010.07.09. Péntek

Fospunpa megkapta a szokásos karban tartást. Olaj,olajszűrő,légszűrő,pollen szűrő csere.
Légszűrőből Alco-t kapott,pollenből Wix-et,olajból pedig a jó márkát: Mann-filter,olajból pedig ugyan azt amit tavaly Castrol Magnatec 5W40. 2óra alatt megvolt a művelet,csak az olaj szűrőt húzták rá legutóbb a szervízben és anyáztam is nagyon azt aki így megtépte. Árban sem jöttünk ki rosszul így hogy már én csinálhattam (eddig azért nem mert garancia ugrott volna) a szűrők meg voltak 4000 párszáz Ftból volt kollegám kedvezményével vásárolva és az olaj is 11-12E helyett 8000Ftér.
HGGbe szépen le cseréltem az olajat arra amit a fospunpából leengedtem mivel még bőven jó olaj 4000km-t futott csak.Hidegen van olaj nyomás rendesen ahogy 15ös olajjal is és szép halk tőle :) A összerakás óta 170km-t mentem vele és a régi olajat töltöttem vissza a felújítás után amolyan mosó olaj szerepét töltötte be,most végre ásványi helyett full szintetikus került bele :) szerintem ilyen jó olaj még sosem volt benne.

2010.06.29. Kedd

Megint sok dolog történt,de nem blogoltam róla így most megpróbálom röviden leírni az összes dolgot egyben.
HGG jobb ajtaját leveszem,többet nem kell az nekem így döntöttem mert a tököm ki van vele hogy már 3ablak emelő szerkezetet és 4 ablakot baszott el mert szorult a sínben az ablak akár mit is csináltam vele,és az alja rozsdásodik is már jó pár éve. A donor ató jobb ajtaja úgy látszik hibátlan ezért az kerül majd fel rá,ugyan azt játszuk el vele mint a bal ajtóval is tehát 1 flakon nitro higító,jó pár rongy aztán mosás és újra fehér színben fog tündökölni úgy kerül majd fel a kocsira.
DLL csomagtér zára megadta magát,nem lehet becsukni a csomit úgyhogy a donor zárát átrakom majd erre.
Ma átpakoltunk jó pár cuccot a Csabi Picurából HáGciba mert azzal jön a velencei talira mivel az övéről lejár addígra a műszaki.
Átkerültek az ülések,a hang technika és még át fog a kormány is. Múlt hét végén gáz bovdent és bovden házat kiszereltem,megcsiszoltam a bovdent mert be volt rohadva akadt is miatta a pedál rendesen. Kapott egy kis fáradt olajat injekciós tűvel fecskendezve úgyhogy most már nem akad. A kardán alagút borításai kissé rozsdásak ezért azokat majd kicserélem a donoréra mert azok hibátlanok.
DLL-re át került a donorról 2 jó öreg stomil gumi felnistől mert azokat is el kell használni valamikor,no meg élvezem ha kicsit kúszik kanyarban a gép (meglepődtem mert nem is csúszott furcsa volt..lehet esőben csúszna.) Tegnap felraktam rá és elmentünk bandázni egyet a Csabival.
Ma reggel furcsa volt hogy nehéz tekerni a kormányt,és mikor kiálltam a garázsból Csabi szólt hogy lapos gumim álljak meg...mondom jóvan akkor vissza kerülnek a jó Debicak elölre és majd csütörtökön vissza viszem ezt a sz@rt a donorra aztán hozok egy másik kereket róla.
A reggelli kerék csere után el látogattunk az unixo kamionhoz mivel ott van a garázsomtól kb 200méterre.A mérési eredmények után kicsit elszomorodtam...DLL hátsó lengés csillapítóira nem érvényesek az értékek mivel a hátsó gumik 2.4bar-ra vannak fújva.

összehasonlításként: http://garageblog.net/blog/Tunyi1986/6793
tunyi1986 @ . 9 fotó . 9 komment

2010.06.16. Szerda-Csütörtök

Motor gyűrűzése.
Vettem 77.2mmes gyűrűket mert úgy gondoltam hogy az a 10 és 8 bar nem eléggé kielégítő számomra amit mértünk,ráadásul nem is húzott úgy a gép ahogy én azt szerettem volna. A gyűrűket becsiszoltam szinte mindegyik hézag jó lett kivéve az egyes henger olaj lehúzó gyűrűjét mert ott a 0.25mm helyett 0.4mm lett a hézag...kicsit túl csiszoltam.
A szétszedés után alapos tisztítás következett egy kis benzin segítségével. Gyönyörűen leoldotta az ezer éves retket is,mostantól csak benzinnel tisztítok olajos cuccokat :) sokkal hatékonyabb mint a brigéciol.
A hengerfejet nem kellett bántanom szerencsére a tisztításon kívül más dolgom nem volt vele,tökéletes :) Éjjel töltöttem az égés térbe egy kis higítót és reggel ugyan úgy benne volt,nem eresztették el a szelepek.
A balos motorburkolatot is szépen lepucoltam majd kapott egy kis csiszolást és festéket,az alsó csavart ami a generátort tartja eltörött még tavaly így most raktam a helyére sima 6os csavart+rugós alátétet és rá egy anyát. A ventilátort is szépen elpucoltam és amikor a helyére raktam akkor hallottam hogy eléri a csavart amit előtte raktam bele..így kapott még egy hézagoló gumit hogy távolabb essen az első burkolattól. Jobbos motor burkolat is kapott egy alapos pucolást,festést,ugyan ezt az olajteknő is.
Ez után következett a lényeg,ami miatt szétszedtem a motort. Megmértem a gyűrű hézagokat és jól el is csodálkoztam....felső gyűrű hézagának 0.3mmnek kéne lenni de legrosszabb esetben is 0.5 így írja a könyv. Én mértem 0.75mm hézagot! az alatta levő gyűrű hézagának kéne 0.25mmnek lenni,itt mértem 0.65-0.7mmt..borzalmas.
Amúgy meg amikor leszedtem a hengerfejet és megláttam hogy kiszáradt a dugattyú majdnem dobtam egy hátast.... :D
Volt amúgy baki is mert leejtettem a 2es hengert és letörött egy darab a felső hűtő bordából..de ennyi baja legyen :D Kapott új hengertalp tömítést és új hajtókar csapágyat is kapott volna hogyha a boltos nem  túl méreteset adott volna...
Hengerfejet lehúztam 56-60Nmel majd 3-400km múlva újra húzom. (27313km)
Szelepfedél és olajteknő tömítéseket is cseréltem sikerült végre jóféle kingelit tömítést vásárolni :)
furulya gumikból pedíg feketét kapott,és mellette még 2 sötét narancs sárgát és 1 világosabb vaj színűt. A szín váltásra azért volt szükség mert 3db mintha gyári hibás lett volna a feketék közül... amúgy ezek jó pár éves furulya gumik,még volt kolegámtól kaptam kb 2éve,úgyhogy remélem is hogy sokáig bírja majd olaj folyás nélkül.
Ma dél előtt már csak a kipufogó felrakása volt hátra. Fel próbáltam azt amit a Csabi adott nekem,de a tartóknak ez nem tetszett,nem értettem hogy miért pedíg ugyan olyan mint amit előtte levettem róla csak újabb és nem rozsdás.
Ha már nem tudtam ezt felrakni akkor felrakom a sport kipufogómat (vagyis a kirohadt kipufogót,aminek pont olyan hangja van mint a Dávid kipujának,meg a Fantomeeénak összeadva :) )
Felraktam,pikk pakk fel is ugrott a helyére nem volt semmi probléma vele..addíg amíg a motort a helyére nem raktam...most ugyan is eléri a hátfalat,és a motor nem tud rugózni,rázza a kasznit...Sajnálnám levenni mert nagyon szép öblös hangja van és most nem tudom mit tegyek?  Próbálkozzak azzal hogy jó erősen megnyomom befelé leszerelt bilincsekkel és hátha behajlik a leömlő annyira hogy nem éri el a dob a hátfalat,vagy felesleges ilyenekkel próbálkozni? (eltörni szeret inkább vagy hajlani az itt a nagy kérdés)
Esetleg rakjak fel egy másik hátfalat? vagy egy olyant aminek ezt a részét kivágom flexel?

ja amúgy Unix olajat kapott a gép, 10W40es félszintetikus API SL besorolású (tehát elvileg tök jó..gyakorlatilag senki sem tudta hogy létezik,és tapasztalatokat sem hallottam róla...most majd kiderül.) Egyébként 8000Ft lenne 4L de én azért jóval olcsóbbért hozzá tudtam jutni.


http://www.youtube.com/watch?v=gP5_27XfTkw
videó az második indításról (mert az első kudarcba fulladt a lemerült aksi miatt)
itt nagyjából hallatszik a kipufogó hangja,igazi szép mély öblös hang :) (szutyok telós videó,tudom)


UPDATE: Ma kibeleztük a gépet,ki lett porszívózva és mosva a belső rész,rengeteg mocsok kijött belőle,kb 4vödör habos víz kellett hozzá.
A kárpitokat haza hoztam,kiváncsi vagyok mit szól hozzá mutter ha bele dobom a mosógépbe :D (amúgy tavaly már egyszer ki lett porszívózva belőle a retek...akkor kezdésnek egy kis seprővel kellett neki állni mert valószínűleg 2 porzsák meg telett volna)

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 43 fotó . 19 komment

2010.06.10. Csütörtök

Gyors blog mert holnap vizsga.
DLL294 frsz. gépjármű gyári motorjának a szétkapása...
Úgy döntöttem hogy mivel már ki van kapva a moci a helyéről,akkor miért ne szereljem szét,és pucoljam el még jobban? és miért ne gyűrűzzem meg hátha jobb lesz...no meg kiváncsi voltam hogy miért mértünk télen 8baros kompressziót a belső (2es ) hengerben,és a külsőben (1es) 10bar-t..
A hiba oka kiderült most: a gyűrű hézag mérésekor kezdtem a 0.3mmes hézagmérővel ami lazán bele esett a résbe,aztán jött a 0.4 aztán 0.5 aztán...és végül a 0.75 ment bele kissé szorosan...tehát a gyűrű hézag a belső hengernél 0.75 és 0.8mm közötti...ami szerintem rohadtul nem frankó..pontos értéket nem tudok még de veszek túlméretes gyűrűket és bereszelem őket,én úgy saccolom hogy 0.3-0.4mm között kell lennie a gyűrű hézagnak de majd utána nézek.
És most jöjjön az hogy az etanol kiszárítja a dugyattyút...hát ahogy ránéztem tényleg vannak rajta apró repedések,és olyan a széle mintha az egér rágta volna meg...a hengerfej is mintha kis pisztollyal meg lőtték volna pár helyen...úgyhogy most nem tudom mi lesz többet nem tankolok etanolt... : o)
Természetesen ez csak vicc volt,semmi rendellenesset nem találtam,kivéve hogy az égett olaj bekormolta a belső kipufogó csonkot és nem olyan szép volt mint a külső hengeré (az a szép fehéres szürke).
A beruházás a következőkből fog állni: 1L brigéciol,1 drótkefe,furulya gumik is lehet,olajteknő és szelepfedél tömítés. Henger talp,hengerfej tömítésem van és furulya gumik is akadnak valahol..no meg a karbi tömítések is meg vannak még úgyhogy nagy probléma nem lehet. Ha összeraktam megint kap friss Shell Helixet. Tavaly mikor levettem az olajteknőt tisztítás és tömítés csere miatt akkor kipucoltam belül is...hát most is ráfér majd hogy kitöröljem belőle a retket mert most a Helix oldotta fel belőle az évtizedes retket és megint tele volt kis olajsár darabkákkal,vagy mikkel.
másik polskin cseréltem első fékdobot(jobb első) most nem oválisan fog.Tegnap amúgy kipucoltam az olajszűrőt is,kis retek volt abban is,kb 1mm vastagságban.

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 18 fotó . 15 komment

2010.05.22. Szombat-Vasárnap UPDATE

Donor autó motorja és váltója kiszerelésre került az autóból tisztítás és további felhasználás céljára.
A motorban 66E km van de nagyon olyan képet festett mint egy szaros gatya,a váltó is teljesítette a szintet.
Munkamenet folyamata a következő volt:
-olajat megpróbálni leereszteni,aztán rájönni hogy a leeresztő csavar nem fog kijönni mert a krova kiálló pöcke amire a fej megy félbe repedt mert akkora erővel próbáltam lelazítani a csavart. Mindegy úgyis le lesz véve a teknő,akkor majd lecserélődik
-kábelek,bovdenek kikötése,benzincsövek le,motor felkötözése,alá téglázása
-váltó tartó és a alakú lemez ki,km óra spirál ki,tolató lámpa kapcsolóról vezetékek le,előtte váltó alá tégla pakolása
-motor váltó helyben hagyása,és a kaszni letolása róluk aztán csodálkozni hogy miért mennének mégis a kocsi után...
-féltengelyek lekötése a menesztő felől
most már lejött a váltó és motor egyben
-ez után motor váltó külön választása,motor erőteljes szétkapása ami nem volt gáz egyedül a generátor és blokk közötti csavart volt nehéz lelazítani abból is a felső-belsőt. (nem férni hozzá rendesen)
burkolatok le,kádba kútból vizet hozni,birgéciollal elpucolni mindent amit vizezni szabad.
-blokk pucolása úgy hogy a hengerfej,hengerek,karbi,ac pumpa és a szelep fedél,kipuffi a helyén volt
-olajteknő leszenvedése,és csodálkozni hogy milyen trutyi jön le a motorból...valami 50w 800000res olaj lehetett benne,nem tudom mint a szurok...olaj dekni alján olajsár!!! majdnem fél mmes
-olajszűrő pucolás múltkor megvolt,nagyon profin
-olaj tenkő elmosása,csavar lazító a leeresztő csavarra,haver ráültetése és próbálni kifeszegetni,krova végleges megsemmisítése,eltört ahol megrepedt...
csavar természetesen még benne...legközelebb nyomaték kulccsal szedem le vagy nem tom mivel,de ez idegesített..
blokk azon részét felcsiszoltam ahol a tömítés felfekszik és a tiszta olajtenkőt tiszta csavarokkal felraktam a helyére.
A motorburkolatok még nincsenek fent,de jövő hét végén ha minden jól megy felkerülnek és talán szép fekete festékkel is megáldom őket alapos előkészítés után..
mára ennyi jutott+ a váltóról le lett drótkefézve a rengeteg dzsuva
ja és hgg--726 ajtaja kifehéredett nitro higító és 6fogkefe és 4rongy elfogyasztása után :) de azt majd máskor kitárgyalom
képek!
UPDATE:
Ma összeállt a motor,fel került a balos motorburkolat a generátor és az összes csavar elpucolása után. Gencsiben csapágyakat kell majd cserélni.A burkolatot összefogattam a csavarokkal,de csak lazán kézzel húztam meg a csavarokat hogy felrakás után be tudjon illeszkedni minden a helyére,és pontosan úgy legyen fent a helyén minden hogy ne feszüljön.Ez sikerült is mivel indítás után nem ért bele a venti semelyik burkolatba,nem zörgött semmi csak az olajbeöntő sapka szutyok és az adja a hülye hangját.Sikerült kicsavarni az olajleeresztő csavart is,hatott a csavar lazító :D .Ezután feltöltöttem egy kevésbé fos olajjal és elindítottam. Járt 10-15percet alapjáraton aztán leengedtem belőle az olajat,így kimosva belőle a régi szar maradványait.Új tömítést kapott az ac pumpa és az olajteknő is. Amúgy 75etanol 25% benzin keverékkel lett elindítva.
Ma haza hoztam a mocit,a burkolatok le lesznek festve mivel nem eresztette az olajat sehol sem a próba alatt.

http://www.youtube.com/watch?v=PForBocSGtc

http://www.youtube.com/watch?v=3zTWoCPhjrQ
tunyi1986 @ . 40 fotó . 4 komment

2010.05.09. Vasárnap Update 2

Mohácsi találkozó
Reggel 6:15kor találkozunk Csabival egy város széli benzinkúton és mentünk Dombóvárra a többiekhez mivel az volt az indulási pont (mint ezt Csabi blogjában is olvashatjátok http://garageblog.net/blog/csaba_es_niki/7360)
6:55re ide is értünk és ez után még Fantomeeera (ő mondta nekünk hogy nehogy elkéssünk...) és Dávidra kellett várni és kb fél 8 körül indultunk útnak Mohács felé.
8autóval vonultunk én a 3ik helyen voltam általában és Tomi-Dávid vezette a sort felváltva. Néhány helyen meg kellett állni bevárni a többieket mivel Tomiék küldték neki mint állat emelkedőnek is. Az út első felében nekem semmi problémám nem volt ezzel a tempóval élveztem hogy lendületesen haladunk és alig fogyott valamicske az etanolból a szintjelző még 3/4 felett volt kicsivel. Pécs felé haladva egyre több lett a nagyobb domb és Tomiék természetesen nem szórakoztak hanem tolták neki ahogy illik,és ilyenkor mit lehet tenni? hát természetesen padlózni...aztán visszaváltani és padlózni. Na most itt ezeken az emelkedőkön a többiek nagyon lemaradtak tőlünk így utólag bele gondolva én sem tudom miért mentem utánuk.... Valamelyik nagy dombon dávid autóján kellett gy.elosztót cserélni megszakító probléma miatt itt Csabi segített neki mi egy ideig vártuk őket aztán folytattuk az utat Mohács felé.
Mohácsra épp időben értünk,kapásból pénz beszedés és a gólyás előadás várt minket.Itt előadást hallottunk a gólyákról,hogy hány évig élnek,meg  hogy mit esznek,merre mennek,hol laknak,meg baromi nehéz tud lenni a fészkük meg ilyenek...és itt vettem észre hogy az előadó csajszi bimbói állnak :) ennek nagyon örültünk haverommal : o) (sunáznád? :D )
Itt megtanultam valamilyen módon gólyalábakkal mászkálni mert erre is volt lehetőség ezt nagyon élveztem/élveztük.Előadás közben volt pár jó beszólás is :) Ez után még kocsikáztunk kicsit és Busó járásról is hallhattunk volna valamit ha nem megyünk el tescozni és bandázni kicsit a tesco parkolóban.Megkajáltunk,elszívtuk a ciginket és pont időben értünk vissza a parkolóba mert a többiek már indulni készültek :D
Innen pedíg a Mohácsi csata emlékhelyéhez mentünk ahova szintén nem mentünk be mert inkább kint maradtuk KeMa-val és még jó néhány polskissal polskizni :D Itt meghengerfejeztük DLL-t a generátor ékszíjtárcsáján keresztül :) na jó nem így volt csak lazítottunk az ékszíjon mert túl feszesen raktam fel valamikor ez KeMa-nak tűnt fel :) Itt kaptam dícséretet arra hogy "milyen szép tiszta a motortered". Ez köszönhető annak hogy tegnap előtt mostuk ki barátommal :) Innen az ott alvósok szálláshelyére mentünk.Az út borzalmas volt,sajnáltam a gépet szinte minden kátyút nagyjából kikerültem de így is siralmas volt az út minősége...és az egyik nagyobb kanyarban kicsit kicsúszott az eleje mert pont akkor szemerkélt az eső és a por ami rajta volt az takony szerű csúszós réteget képez...na itt a jobb első kicsit lecsúszott az útról és kapásból bele 1 jó nagy gödörbe az út szélén...
Az szállásnál sütöttünk szalonnát,állítottam előgyújtást is mert a tank már csak negyedig volt E85el és hátha nagyobb előgyújtással kicsit jobban megy nem kell annyira nyomni és kevesebb anyag fogy.(napi km számláló majdnem 190km-t mutatott asszem)
Haza fele Pécs előtt álltunk meg mikor feltűnt hogy a többiek eltűntek :) mint kiderült ők másik útvonalon mentek el..sásdi benzin kúton találkoztunk velük és nekem ott  már igen csak pirított a check lámpa miszerint fogy az anyag a tankból...Innen Kaposvártól még 47kmre voltunk.Csabival jöttünk 2en és úgy számoltam hogy Kaposvár előtt 20-25kmel jó eséllyel el fog fogyni az anyag...benzint nem tankolhatok mert bezárnak a kutak és különben is annyit kapna belőle hogy feketén kormolna..úgy egyeztünk meg hogy vontatás lesz belőle ha kifogy.
Jöttünk haza szép nyugodt 60-70es tempóval nagyobb emelkedőkön 30-40el kisebbeken 50-60al.A lejtőkön ahol lehetett leállítottam a motort hogy addig sem fogyjon az anyag,itt már ment a para részemről hogy na vajon melyik pillanatban mondja azt hogy állj..Szentbalázs előtti nagy lejtőn szintén üres,motor leállít gurulás..rátapadtam Csabira mert ő fékezett kicsit a kanyargós úton én pedig hagytam felgyorsulni minél jobban és kanyar közepén egyszer csak azt látom hogy a Csabi átment valami vaj színű izén..aztán én is a 2 bal oldali kerékkel..(valszeg nyest vagy macska volt az áldozat).
Na tehát jöttünk,Szentbalázs után Sántos következett és még mindíi jöttünk önerőből,aztán innen a város tábla kb 10km volt onnantól pedig már haza vitt minket a garázsig :D Itt elköszöntem Csabiéktól,és szerencsére megúsztunk 1 vontatást.
Garázsba beálláskor hallottam valami furcsa hangot az első futómű felől..leállítottam a motort és úgy még jobban hallatszott hogy kormány tekerésére valaminek igen csúnya hangja van...vagy kormánymű vagy függőcsapszeg..valaminek nem tetszettek a mai szar utak...:( Ja még valami: a töltésen a szállás felé haladva leszakadt a balos ajtó alsó zsanérja valószínűleg amikor bele mentem a nagy gödörbe...pedig teljesen be volt zárva..:(
Na és a sok probléma mellett azért akadt pár jó dolog is..újra találkoztam polskis arcokkal,láttam szép és jó polskikat és autózhattam egyet a Dombóvári-Kaposvári Team-el és újra megtanultam nagyon takarékosan vezetni mert tulajdon képpen az utolsó 100km-n baszott nagy emelkedőknek is csak maximum 6L átlagfogyasztással jöttünk úgy hogy a főfúvókám az ismeretlen méretű de 130-140-150 körüli lehet szemmel ránézve... (amúgy a teljes átlag fogyasztás kereken 6L mivel 300km alatt 18L etanol fogyott el)
Büszke vagyok a kisgépre,a karbihoz nem fogok nyúlni ez így lett jó :)
Köszönet a szervezőknek a taliért még így egy napban is egészen jó volt :) (és Csabinak még egyszer hogy elkísért :) )

UPDATE:
ma megnéztem mi baja van az első futóműnek és kiderült hogy segédirányítót kell cserélnem mert kiszakadt a felső szilent..Ezek után megnéztem a kormánymű olaj szintjét is ami teli volt még mivel ősszel töltöttem fel.Ez után a váltó olaj szint ellenőrzése következett.Itt célszerszám egy nagykrova 12es fej és egy nagy imbusz kulcs volt ami bele passzolt+erőkarnak 1 hosszú cső.A nívó csavar annyira bele volt húzva hogy az imbusz kulcs hajlott amikor lazítottam...Mikor kint volt bele dugtam 1 csavarhúzót és amikor kivettem belőle csont száraz volt...aztán próbálkoztam 1 drótból hajlított ellenőrző eszközzel is és az is szárazon jött ki a váltóból...
Fél literes flakonból és gumi csőből csináltam eszközt amivel bele tudtuk nyomni az olajat és 0.5L bele is ment ennyi hiányzott belőle...Most nem reccsen az egyes és a hármast is könnyebben veszi.

UPDATE 2:
ma jobb oldali féltengely gumiharangot kellett cserélnem mert reggelre elfolyt az a fél L olaj a váltóból amit tegnap bele töltöttem:( Ma suli után mentem és vettem váltóba való olajat aztán a garázsban leengedtem a maradék olajat ami elég szutykos volt,és a mágneses csavaron is elég sok fém darabka gyűlt össze.A csavar elpucolódott ugyan úgy mint az összes többi és a féltengely is kapott egy kis drótkefés kezelést.A régi harangon akkora repedés volt hogy a nagy csavarhúzó átment rajta...Az összes alkatrész el lett pucolva és passzentossan ment minden a helyére kivéve az új gumiharang belső felét mert azt a régiből kellett átraknom mert az új az nem ment fel a tengely  belső vastagított részére...érdekes..A féltengely vége is kapott egy kis zsírt majd feltöltöttem a váltót az új olajjal (1L) és maradék egy decit pedíg nem kellett bel tölteni mert olyan ferdén állt az autó hogy egy deci minden képpen maradt benne a régiből.
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 22 fotó . 8 komment

2010.05.07. Péntek

Ma átalakítottam DLL-t is etanolosra és szuper lett :) Csabi jött reggel garázshoz bicóval hihetetlen élmény volt így látni :) még sosem láttam biciklizni :D
Bepakoltuk a cuccokat amikre szükség volt és elmentünk a kútra tankolni kannába 5L etanolt.Ez után elmentünk a másik garázshoz ahol a fospumpa pihen és kinyomattuk a tankból a maradék 12-13L benzint amit áttankoltam a fordba.
Az átpumpálás úgy történt hogy az úszó házban levő benzinnel járattuk és közben az ac nyomó csövét kannába lógattam aztán abba pumpálta a benzint. Amikor kifogyott az úszó házból a benzin akkor vissza dugtam rá a csövet indítózás és amikor jár pár másodpercet akkor leállítás cső újra a kannába. Mikor ezzel megvoltunk akkor levettem a karbi fedelét és kb 15perc próbálgatás után rájöttem hogy az a 130as fúvóka amit múltkor vettem az nem passzol ebbe a karbiba. Levettem a karbicseket hátha úgy jobban bele tudom tenni,de nem a menete nagyobb és a menetemelkedés sem stimmel. Polskit betoltuk a garázsba aztán fospumpával elmentünk fúvókáért.boltban találtam 100asat és 2 olyant amin nem volt szám de szemmel nézve kb akkor volt mint a 130as. A boltnál még találkoztunk egy elvetemült motorossal akit majdnem elütöttem mikor a bolt parkolójába mentem be.Nem sokára visszajött a motoros és bemutatott egyet nekünk aztán lehúzta a sisakot és kiderült hogy FanTomee az :D
Itthon beraktam az egyik ismeretlen méretű fúvókát amivel csuda jól megy a gép nem rángat és hidegen sem fullad tőle gázadásra (vagy csak nagyon picit). Ez után elmentünk a kútra nyomtam bele még 14 és fél L etanolt úgyhogy most majdnem teli van a tank kiváncsi leszek hogy holnap mekkora fogyasztás lesz 3 személlyel és ezzel a fúvókával..

Tegnap pedíg lemostuk Picurt és és DLL-t hogy tisztán vehessenek részt a találkozón.
Ja és húztam a hengerfejen is mert kicsit jött az olaj a lukas csavaron most 56 vagy 60Nmel van lehúzva de így is motormosás után 4-5km táv megtétele után megjelent az olajcsepp a lukas csavaron:(
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 10 fotó . 8 komment

2010.05.04. Kedd

Nem rég cseréltem gyertyát mind2 polosban eredeti NGK került a hengerfejekbe.Ezen kívül még sok mindent csináltam mint pl:
-HGG tetejének a polírozása és alapos mosása (azért csak a tetőt políroztam mert elfogyott a paszta)
-kicseréltem a kárpitokat Hágciban szép feketékre :) már csak a középső részről hiányzik a kárpit oda most a gyári szürke került vissza.Egyébként a kárpitok alatt is rendesen kipucoltam most,ronggyal ecsettel fel lett szedve a letapadt mocsok és utána az egészet kiporszívóztam.A  hangszigetelők is ki lett porszívózva és szerencsére mind teljesen száraz tehát nem ázik be a gép sehun sem.
-másik póckin ki lett javítva az aksi alatti kis rozsdásodás,szerencsére csak fel kellett csiszolni és már fém tiszta is lett.Az aksi tartó is fel lett csiszolva és le lett fújva. A rozsdásodás egyébként a kifolyt aksi sav miatt kezdődött el még régebben mert az az aksi amivel megvettem tavaly az el volt repedve és néha szivárgott belőle az elektrolit.
-ma sikerült vásárolnom 2db fúvókát amelyeket majd DLL karbijába fogok bele rakni mivel ő is etanolos lesz. A boltban elém raktak 1 dobozt amiben minden féle fúvóka volt és legalább 100db :) nagyon sok 100as 110es volt aztán 130asok és 1 azaz 1db nyomorul 125ös :D kemény 100Ftért el is hoztam a 125öst és egy 130asat. Mellesleg kb 15perc volt mire midet végig néztem és a végére már jojózott a szemem :D
-hgg kapott új benzin izé nem is benzin hanem etanol szűrőt mert a másik amit ráraktam az kicsit nagyobb méretű volt mint a benzincső és elrepítette
- valamikor a suliban beállítottam az első futóművet és ki is cseréltem egy gömbfejet. Most jó a bal első kerék dőlés asszem 15 hézagolót tettem alá összesen...szép kis szám :) jobb oldalt még kicsit negatívban van a dőlés de majd kihézagolom azt is.
-DLLen megpróbáltam kihúzni a jobb oldali benyomódást a homlokfalon de nem jött össze...felraktam 1 lökös tartó vasat baromi nagy alátétettem aztán hggvel próbáltam húzni óvatosan,aztán durvábban de nem jött össze meg sem moccant csak a tartó hajlott ki...ez van így marad.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 20 fotó . 2 komment

2010.05.02. Vasárnap

Megjártuk a Kaposvár-Miskolctapolca távot 400km oda 300 valamennyi vissza.Oda fele tettünk kis kitérőt mert a bolond Gps elvitt másfele. M7-M3 és 3as utakon mentünk és M30-M3-M7 jöttünk vissza. Pályán most mentem először hosszabb távon és nagyon bejön :D amikor csak tehetem ezen túl csak ott fogok menni. Pénteken sok kamionos volt,főleg Bp után a 3ason a sok bolond román kamionos... de lényeg az hogy toltam neki és "aláztam" 130-140el :)   Úgy érzem hogy kellett ez a táv a gépnek így legalább kiégett a katalizátor rendesen.Fogyasztás 6.25-6.5 között alakult.
Pesten majdnem csináltam 1 Ford találkozót amikor gyorsan sávot akartam váltani a hungárián és 1 fókát majdnem telibe toltam de időben visszarántottam a kómányt.
Tibeeenek:
A POLSKI az én szememben még mindíg jobb.Ebben 4óra folyamatos vezetés után úgy beállt a bal lábom hogy 2napig görcsben volt a vádlim....polskival ilyen még sosem fordult elő hiába volt 4-5 vagy 6órás út :)
Fospumpa most tiszta bogár és poshad a garázsban.
Ui.:
valamit csináljanak az utakkal mert nagyon szarok főleg Pesten és Miskolcon meg a környékén.

Csabi kösz a Gps-t miután átállítottam a leggyorsabb útvonalra máris jó útra terelt minket :)
ami kimaradt :D : bal első sárvédő dob betét kiszakadt a lökhárítóból nem tudom hogyan lehet hogy a menetszél,lehet hogy a jó pesti utak voltak a hibásak most majd ragasztgathatom...

2010.04.17. Szombat

Kézifék javítgatás befejezése :)
Ma átszereltem a donor autóból a jobbos kézifék mechanikát is és a fékpofákat is aztán beállítottam a kéziféket már amennyire lehetett.Most a bal fék tökéletes a jobbos is fog szépen bár nem húzza a csíkot a száraz aszfalton csak akkor ha lábféket használok.
Most 3kattanástól fog a fék ez elég enyhe lejtőn 4ik kattanás pedíg bármilyen körülmények között megfogja az autót még akkor is 13%os lejtőn állunk és 3an ülünk az autóban tele cuccokkal :) Ez hiányzott eddig a polos életéből most megkapta végre :)
A jobbos biztonsági öv csatja is át lett rakva mert annak nincs eltörve a műanyag része amivel ki lehet kapcsolni a bizti övet.
Etanolról: lassan fogyogat a majdnem tiszta etanol a tankból fél alá süllyedt a mutató ma és eddíg nem volt probléma vele gyújtást csesztettem még kicsit így már nem rángat és fullad kis gázon de emelkedőnek kicsit szarabbul megy. Az egyik gyertyát kivettem és furcsa színt találtam rajta :) fehéres égésnyom a szélén és rózsaszín középső rész bár ez képen nem igazán látható.

A donor autó pedíg elég szar állapotban van mutatok is róla képeket.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 16 fotó . 13 komment

2010.04.10. Szombat UPDATE

A wc kefe sok mindenre jó!
Például: fékpor eltávolítására,a sárvédő dobokba tapadt sár kiszedésére és egyéb dolgokra.
Bal hátsó fék javítgatás:
A donor gépből kiszedtem a kézifék mechanizmust ami a fékalaplapnál van és átraktam hgg-re mivel az nagyon el volt kopva és rengeteget lötyögött emiatt nem akart fogni a kézifék.A kézifék karjáról le akartam szedni a fékbovdent de ez nagy problémákat jelentett ugyanis a kézifék kötél és a kar közötti csap az nagyobb méretű mint ami a gyári valaki ezt is átmókolta már előttem...Mikor levettem a dobot láttam hogy üvegesek a fékpofák,meg vannak égve így a donor autó jó állapotú fékpofáit átraktam mert azok is szinte újak.Ez után jött az hogy a fékbovden végéből ki kéne ütni azt a csapot..amit nem lehet sehogy sem mivel azt olyan mintha bele olvasztották volna...emiatt választottam azt a lehetőséget hogy a donor gépről leszerelem a kézifék bovdent és átrakom.Bal oldalt simán ment minden a jobb oldalon viszont a lengőkaron levő állítóra rárohadtak az anyák és amikor le akartam lazítani őket akkor ketté törött:( Jövő héten kicserélem a jobb oldalon a fékalaplapnál levő kézifék mechanikát és megpróbálom kiütni a bal oldaliból azt a szart és remélem össze tudom rakni rendesen úgy hogy fogjon is rendesen.
Ezen kívül átalakítottam a karbit is kicsit raktam bele 125ös főfúvókát és nagyobb előgyújtási szöget adtam a motornak így a mai tisztán E85 tankolása után szépen ment a gép igaz még stroboszkóppal be kell álíltani mert ez így nem pontos de mondhatom hogy egészen jó :D most csak kis gázadásnál dadog be amikor éppen érintem a gázpedált és alapjáratról való indulásnál is szintén ugyan így de ha kicsit nagyobb gázt adok máris veszi a fordulatot és teszi a dolgát.A gyújtás állításon kívül és a benzin szűrő cserén kívül szerintem mást nem fogok csinálni ez nekem így bőven jó és valószínűleg gazdaságos is. A motor is szereti mivel nem melegszik kellemes hőmérsékletű így az olaj sem forrhat és melegedhet nagyon.

04.14 Szerda
Kicseréltük a jobb hátulsó kerék csapágyat Csabival és Roli barátaimmal.A régi csapágynak már volt 1 kis hangja ezért történt a csere. A kézifék mechanikáját is kiszereltem mivel az is szét volt kopva ugyan úgy mint a túl oldali...hétvégén majd a donor autót átszerelem és mind 2 oldalt lesz príma kézifékem :)
A kerék csapágy és agy cseréje nem volt túl bonyolult a csavarok is aránylag könnyen megindultak csak sokat kellett tologatni az autót előre-hátra mert különben nem férek hozzá a menesztő csavarjaihoz,nincs akna a garázsban sajnos.:(
A menesztős és hardi leszerelése után ki tudtam húzni a kerék agyat a rövid féltengellyel együtt és a fékalaplapról is a kerékcsapágy csavarjait. A másik csapágy egy a garázsomban tétlenkedő lengőkarról került át alapos tisztítás és zsírozás után. A féltengely végéből hiányzott a rugó így azt pótoltam nem tudom ki volt az állat aki kihagyta belőle. A kerék csapágyat először fordítva tettem a helyére de sikerült észrevenni így utána újabb szét és összeszerelés után minden rendesen a helyén volt. Miután végeztünk elmentünk 1 próba útra a városba és megszűnt a morgó hang jobb oldalról így most hallatszik a bal oldal morgása :) (még halkan de szerintem nem várom meg hogy hangos legyen)
Csabi,Roli kösz a segítséget!
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 34 fotó . 9 komment

2010.04.04. Vasárnap

Fospunpa beszart : o)
Múlt 7 szombaton este jöttünk haza mamámtól röpke 18km és a városba vezető úton az utolsó nagy lejtőn szóltam nénémnek hogy dobja már üresbe hadd guruljunk lendületből erre megállt ez a fospunpa :D Sebesség-fordulatszám-hűtőfolyadék hőfokjelző mind lezöttyent alap helyzetre azaz 0ra közben mentünk 70el de mindegy :) indítani nem lehetett mert az imo visszajelző is csak villogott >>>jól van akkor gyorsan buszmegállóba be. Lekaptam az aksi sarut 10perc pihi után újra elindult. Haza értünk aztán suliban megnéztem van-e hibakód benne és milyen meglepő volt is :D 12db. Lényegében buziságok voltak ajtó zárkapcsolókkal,féklámpával és ilyen apróságokkal kapcsolatos hibakódok azonban volt 2 ami talán lényeges is lehetett volna de nem volt az mivel utána jól működött (amúgy sebesség jel hiánya és fordulatszám hiánya).
Mivel úgy gondoltam hogy 3év garancia van a fospunpára ezért bevittem a szervízbe hogy csináljatok mán vele valami jót mert ez így nem kafa.Szerencsére ismerős szerelőhöz került az autó aztán meg dumáltuk hogy mi legyen vele mert értelmes dolgot nem lehet csinálni vele a hibakód törlésen kívül mivel ez a hiba csak a szokásos can-busz buzisága mint az opeleken is amiket javítunk gyakorlaton. Végül 1 motorvezérlő újraprogramozással segítettünk a gépen mert hidegindítás után be szokott dadogni annyira hogy majdnem megáll. (igaz azóta is csinálja szóval tök mindegy volt :D )
Lényeg a lényeg hogy hülye voltam bevinni a szervízbe és hülye voltam anyámra hallgatni mert így ott kellett hagyni 3600pénzt mivel a 3éves garancia az az extra garancia ami nekünk természetesen nincs :D Indén már én csinálom az olaj,olajszűrő,pollenszűrő és légszűrő cserét :D

(ne vegyetek Fiestát maradjatok a polskinál az nem dob ki hiba kódot :D )

2010.03.13. Szombat,Vasárnap UPDATE

Megint sok minden történt.Csabi póckiján cseréltünk gáz bovdent házzal együtt mert be volt rohadva aztán elszakadt..Itt részemről nem volt nagy munka,mert Csabit küldtem a gép alá,fagyjon meg ő :D (én felajánlottam hogy menjünk a garázsomba...) Oszt volt még olyan hogy tankoltam etanolt 6L-t meg mellé 3L benzint a tankban kb volt még 1-2L benzin aztán kicsit befosott tőle a gép.Csak szivatóval lehetett gyorsítani vagy padló gázzal de akkor is úgy hogy 5mp volt mire reagált a gázadásra.Alapjáratról gázadásra megállt néha és tök mindegy volt neki hogy a gázpedál negyed részig van benyomva vagy 3/4ig. És a legszarabb ezen felül hogy ha mondjuk 50et tartom akkor is rángat folyamatosan aprókat piciket....ennek hatására lekaptam a karbit mondom ránézek hogy mi van vele,előtte igaz állítottam dúsabb alapjárati keveréket de nem számított szinte semmit sem és gyújtás is lett növelve picit az sem hozott sok jót.. Ja igen azt elfelejtettem leírni hogy DLL-ről van szó :) tehát karbi le. Levétel után rögtön 2 meglepetéssel is szembesültem: a karbi és a csepptálca és a csepptálca és hnegerfej között olyan tömítés volt mint ami a generátor/dinamó hátsó csavarja alá kell vagyis a venti és a rászorító nag alátét közé.Igen az a zöl gumis szar valami fos tömítő pasztával megkenyve...ááá ekkora gányolást!! valamikor régen a buzi geci szerelő nem bírt venni hozzá új tömítést.Rohadjon le a keze szára. Nos karbi: tök alap F101es keverő cső,115ös tüzelő anyag fúvóka és 190es levegő. gondolkoztam rajta hogy kipróbálom úgy hogy 125ösre cserélem a tüzelő anyag fúvókát de aztán mégsem,helyette összeraktam egy "sport" karbit :D Tanácsok alapján F8 keverő cső és 125ös tüzelő anyag és 225ös levegő fúvóka került bele. Próbálva még nem volt de valószínűsítem hogy menne tőle etanollal is.
Múlt hét végén elpucoltam a cuccokat amiket hoztam a donor autóból:hangszigetelők, hátsó sárvédő oldalára való gumi,szívás zaj csökkentő.Utóbbi kettő DLLbe került a zajszigetelők pedíg HGGbe.
Vettem jóféle kábeleket amivel bekötöttem végre rendesen a hangszórókat,mélyládát összesen csak 7.5m 1.5ös vezeték kellett a 3 sima hangszórónak (igaz 8 jobb lett volna) és 3m a mélyládikának.Most szebben szólnak mint valaha,tényleg sokat számítanak a kábelek :)
DLL kapott új gyertyákat is NGK típusút bárdiéktól.Kollegám megvette nekem kedvezménnyel így csak 1020Ft volt a 2 :D és az olcsóság mellett eredeti :)
Ma délelőtt kikaptam HGGből a pillangó ablakot mert nem úgy állt ahogy szerettem volna és ezt ki szerettem volna cserélni a donor autó ablakára,mivel délután mentünk mamámhoz így pont jó is lett volna mert ugye ott nyugszik a donor gép.Elmentünk...aztán jöhettem is haza mert itthon hagytam a szerszámokat,melós ruhát és a kocsi kulcsát....Hazajöttem,gyorsan bepakolás,kulcs zúzás. Odaérek nyitnám az ajtaját de nem nyílik...basszameg DLL pót kulcsait hoztam el...kéletbE!!!!! úgyhogy ezzel rábasztam :D 3szor nem jöttem haza.Többet nem rakom egymás mellé ezt a két kulcsot...Most egy hétig valószínűleg ablakok nélkül szészedett ajtóval fog állni hgg.Aztán délelőtt szerelés közben felhívott FanTomee és így zajlott a beszélgetés kb.
Én:Haló!
Tomi:.....
Én:Ki az?
Tomi: A regrosszabb rémálmod...
Én: nemá!! Tomi te vagy az?
Tomi: Én hát...
Na most ez így semmi,de én tegnap éjjel mit álmodtam...Tomival szereltünk 1 mezőn és a csavaros dobozba kerestünk csavart de a csavarok között voltak levágott ujjal,alkarok,és fél alkar csuklóval meg tenyérrel és mind ilyen lilás.Erre a Tomi felkapott egyet és elkezdte enni,és azt mondta hogy :Mivan finom...
Na ezek után levertem a kezem úgyhogy eggyel több seb van rajtam :D
Ja igen még annyit hogy HGGre még nem került fel a tesztautó felirat,majd máskor :)
UPDATE: ma nem hagytam otthon semmilyen kulcsot sem :)
dLLen cseréltem feszültség szabályozót mert az ami a donoron volt az mégiscsak gyáribb átraktam és a 14.4es terhelés nélküli magas fordulatos töltés lejjebb ment 14.3ra máris jobb :) világítással pedíg 13.7re úgyhogy ezzel má tuti nem lesz aksi túltöltődés (igaz eddíg sem volt de jobb a békesség).Aztán hoztam hggbe abalkokat pontosabban balos elefántfüleset és jobbos lehúzhatót meg jobbos zárra karikát és műanyag pálcát. DLL megkapta a donor gép csomi zárát mert az nincs elgörbülve így szépen nyitódik és záródik a csomi fedél.A donor gépen viszont nem lehet becsukni de az kit izgat :D
tunyi1986 @ . 12 fotó . 4 komment

2010.02.28. Vasárnap

Tegnap elmentem a donor autóhoz aztán lebontottam róla pár apróságot. Bal oldali index elöl,oldalt ezeket alapos tisztítás után itthon felraktam hggre ugyan úgy mint a bal oldali ajtót is :D Fordunkal mentünk ki,így abba elfért egy rossz bal ajtó amit felraktam rá.Átszereltem a kilincset és a rudat ami összeköti a zár szerkezettel és raktam bele 1 ablakot amit feldrótoztam aztán csá. Természetesen ezt az ajtót is előtte elpucoltam mert annyira még nem szar hogy hagyjam megrohadni a mocsoktól.
A donor autó ajtaja nagyon jó állapotú tisztítás után sem találtam benne rozsda foltot és gyanítom hogy én volt az első aki levette az ajtó kárpitját. Gyári patentek,szivacsok meg voltak és most is benne vannak. HGG eredeti ajtajáról át lett szerelve rá a kilincset és azt a kettébaszott pillangó ablakot vagy elefántfüleset kinek hogy tetszik.
Azt nagy szopás volt kicserélni...és még most sem tökéletes. A régi ajtón tök frankón működött de most alíg lehet becsukni mert a felső éle elakad az ablak vezető sínben...
Amúgy az ajtó jól össze lett rakva vagyis egyenlőre úgy tűnik az ablak emelő szerkezetét lehet nem jól raktam össze de azt legfeljebb átnézem még egyszer,de amúgy az ablak fel le húzódik meg minden ami kell csak lehet hogy a bovdent keresztben vezettem el :)
Csabi és Roli barátom segítettek felrakni az ajtót a helyére és most már 5színű a polskim :D mondhatni rá hogy sokszínű :D
Amúgy az ajtó csere oka a lógó csapszeg volt,most végre jól csukódik az ajtó hihetetlen.(nem veri le a festéket a küszöbről ehee :D )
Amúgy lehet szavazni 2 dologra!
1/ felrakjam-e a díszlécet az ajtóra vagy ne?
2/ leveressem-e az ajtóról 160bar-al a barna festéket vagy maradjon ilyen?
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 3 fotó . 17 komment

2010.02.21. Vasárnap

Ma kicsit jobb idő volt és rá is értem így megragadtam a lehetőséget hogy foglalkozzak kicsit a donor autóval mivel úgyis régen láttam (konkrétan akkor amikor elvittük).
Szétkaptuk egyik barátommal mint foxi a lábtörlőt :) Kárpitokat kiszedtük kiporszívóztuk alatta és magát a kárpitot is ami nyáron jó időben ki is lesz mosva mivel szép állapotú.Aztán az ülések is le lettek mosva és a bal oldali be is került HGGbe mivel nagyon szép és kényelmes ezen felül még a bal oldali ajtó kéderek is helyet cseréltek alapos tiszítás után és a bal oldali díszléc is ami a küszöbön van rajta.Ezt végre fel tudtam rakni gyári csavarokkal mivel a donor autóban még meg voltak. Érdekesség képpen leírom hogy a donor autó kárpitjai még sosem voltak kiszedve mert a gyári takaró nejlonok meg voltak a műanyag díszlécek alatt és a biztonsági öv csatjai alatt is.
A hangszigetelők is szép állapotúak nem foszlanak így azok miután megszáradnak bemennek HGGbe mert abban a hátsókon kívül nincs egy darab sem és a bal oldali ajtó is lefehéredik majd valahogy aztán azt is átdobom mert ami most fent van abban rossz a csapszeg és lóg aztán még a jobbos ajtó ablaka is átkerül majd és még pár apróság.
A szelep hézagokat is beállítottam rajta mert múltkor 1percnyi indítózás után volt hajlandó elindulni és nagyon gyetrén is ment. A hiba okait felleltem:
-szelep hézag 0.4 és 0.7mm között volt mindegyik szelepnél (csoda hogy egyáltalán elindult abban a hidegben)
-gyertya kábel végéről hiányzik a saru :D ezt sem értem hogy adott szikrát a gyertya majd kicseréltem egy használt jobb állapotúra
-a levegő szűrő az valami mocskos izévé alakult át de légszűrőre biztos nem hasonlít ezt kicseréltem másikra ami tiszta
Mentem is vele a faluban 1-2kört és megtáltosodott nagyon jól megy tetszik :D
Egyetlen hibája van hogy a karbi pillangó tengelye az lötyög de nagyon:(

Tegnap Csabi autóján (nem autóján) suzukiján cseréltünk olajat és szűrőt na meg aksit.
Az olajszűrő az be volt horpadva és valószínű hogy még gyári volt na meg az olajsár is annak tűnt benne :D
Aztán aksi csere után ránéztem a nívóra és nem volt olajos nem ért bele az olajba.Később kiderült hogy nem kell bele hosszabb pálca csak olaj kéne bele :D
46096km volt az óra állása olaj csere előtt
A kipufogóról nem is irok semmit sem Csabi : o) inkább...
Arról sem írnék sokat hogy összetörték a drágaszágot:hátulrú bele ment 1 kék f astra kombi de úgy hogy a ködlámpa és a lökös felső része összetört.Csabi kiakadt mert a Fasztrás elhajtott amikor ő kiszállt az autóból.

oh az kimaradt hogy ínyencség ként találtunk a donor autó blaos kárpitján fagyott aszalt szárított picike meztelen csigát ...fura minden polskiban más undormány található meg...

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 13 fotó . 6 komment

2010.02.07. Vasárnap

Tegnap Csabival és FanTomeeval elhoztuk a donor autómat. Szerdán néztem meg először hogy mégis milyen állapotban van és első ránézésre úgy tűnt hogy 1 hulladék de amikor kipróbáltam más véleményt kellett hogy alkossak. Futóműve nagyon jó a fék szintén kormánymű is és a motor is a maga módján..és a legjobb amit még sosem tapasztaltam 1polskin sem: ha 1ujjal meglököm az ajtót rendesen becsukódik :D tehát a zár szerkezetek is jók meg az ablak emelők is.
Hidegben kicsit nehezen indult be mind 2 alkalommal de valószínű hogy 1év állás után így indul minden polski ami kint áll a szabadban és egyszer sincs elindítva. (ha szelephézagot állítok akkor biztos sokkal jobb lesz). Az autót mamám házához vittük elácsorog ott az udvaron ha kell valami belőle csak kimegyek és kiszedem.
Ja igen és érdekesség képpen ez az autó eredetileg fehér volt csak az előző tulaj lefújta kerítés festékkel barnára mert az ő autója is barna volt aztán átrakta a rendszámot rá és úgy használta. Szerencsére nem készítette elő a felületet semmivel sem csak ráfújta a festéket és úgy pereg le mintha vízfesték lenne :D   Még lemosom 2-3szor és az egész autó fehér lesz :D Ha már mosásnál tartunk tegnap alaposan megdörgöltem nem számított hogy hideg van meg hó nem bírtam elnézni hogy milyen mocskos...

tunyi1986 @ . 15 fotó . 15 komment

2010.01.24. Vasárnap

Megtörtént a laprugó csere nevű akció és nagyon jó lett a végeredmény :)
tegnap nekiálltam lebontani a régi laprugót és fura módon de nagyon könnyen jött le. (csavarlazító csodákra képes) Az "új" laprugó felszerelése viszont sokkal nehezebb volt mert alsó lapja kicsit meghajlott,elcsavarodott a szilent cserénél amikor a prés alatt volt. Megpróbáltam összerakni vele de nem ment ezért a régi laprugó legalsó lapját átraktam az újra. Előtte természetesen kapott 1 kis tisztítás flex és drótkorong segítségével aztán meg lett zsírozva és össze lett rakva a laprugó köteg. Ezek után még mindíg nem tudtam felrakni a helyére hiába engedtem rá az autó súlyát a laprugóra akkor sem ment a a helyére ezért lekötöttem a lengőkarról a függőcsapszeget és a lengés csillapítót is lecsavaroztam felülről így sokkal jobban mozgathatóvá vált a tengelycsonk és így sikerült felrakni a laprugó szilentjére.Átnyomtam a csavart a trapézra vissza lett erőltetve a függőcsapszeg de ehhez a művelethez le kellett szerelni a gumibakot. Miután  felhúztam a lengés csillapítót is nagy nehezen akkor vissza került a gumibak aztán túl oldalt ugyan ez és a végén amikor leengedtem nem hittem a szememnek mert kb ugyan olyan magas volt mint amikor még a levegőben volt :D most a térdem felett a combom közepénél van sárvédő pereme :D Tettünk 1 próba utat Csabiék fele visszavittem neki a kölcsön szerszámokat (köszi csacsa) és nagyon jó volt mert sokkal finomabban lágyabban rugózik ha valami kis gödörbe megyek és jobban viselkedik kanyarban is és fékezéskor is. Ja igen a legjobb az hogy megjavult a fék :D Eddíg a bal első nem akart fogni rendesen és a jobb első pedíg állandóan blokkolt most pedíg nagyjából jó mivel nem húz semelyik irányba :D (lehet hogy az új laprugó miatt más a súlypont) Lényeg hogy minden frankó és hogy a régi laprugó 2 helyen is el volt törve : a legfelső lap középen a mag csavarnál volt eltörve és alulról a 3ik lap bal oldalt kb 25cmes rész pottyant ki belőle.
Aztán volt még szelephézag állítás mind2 gépen és HGG jobb oldali ajtóját végre össze lehetett rakni mert az ablak sem feszül-szorul,és a szivató bovden is vissza lett akasztva a helyére és meg lett oldva hogy többet ne akarjon kiakadni onnét már úgyhogy minden frankó most már csak a tető kárpit és a jobbos napellenző hullik szét de az a legkevesebb :D
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 2 fotó . 5 komment

2010.01.13. Szerda HGG generátoros lett

Ismét töltés probléma,de leszarom :D
Generátorosítás nem jött össze,gerjesztés bajok voltak: eltört az egyik szénkefe és én barom ezt néztem meg utoljára.Tesztelgetés közben sikerült elküldeni a néhány napos gerjesztő diódákat valószínűleg de sebaj :D leszarom :D
Ma vettem 400Ftért 2új kefét,330Ftért 6 diódát ebből először a BY297eset fogom beépíteni mivel a gyári is BYos volt csak a számára nem emlékszem már...
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/eic/BY297.pdf
íme az új diódák tulajdonságai remélem hogy jó lesz mostmánaztán.

DLLen ma mértünk kompressziót suliban külső (1es henger) 10bar 2es henger 8bar (belső henger utastér felöli) mindezt langyos motoron.

UPDATE:
Ma megjavult a  generátor csak úgy magától :D   mert azt mondtam neki hogy MÚKÖGGY :D http://www.youtube.com/watch?v=Zsq1UrlSOsU

(nem is igaz,nem hazudok,én csináltam meg :D )
A hiba az volt hogy 2 egyenirányító diódát fordítva forrasztottam be. Nem is értem hogy miért vannak azok gyárilag ellentétes irányban de most jó. 14.2- 14.3V a töltés igen kicsit fordulatszámtól egészen magas fordulatszámig. Világítással 13.6 13-7V ez is frankó (tudom kicsit kevés de én a dinamóhoz viszonyítok ahhoz viszonyítva pedíg bőven elég) Ez valószínűleg az öreg töltő kábelnek köszönhető de egyenlőre nem zavar majd egyszer ki lesz cserélve (generátor és önindító közötti vezeték)
Most hivatalosan is kijelenthetem hogy HGG generátoros lett :D
Készítek 1 """rajzot" arról hogy is kell gyakorlatilag beforrsztani a gerjesztő diódákat ha netán valaki dióda híd javításba fogna.
tunyi1986 @ . 6 fotó . 9 komment

2010.01.09. Szombat

Vissza került HGGbe a gyári motor :) Ezt még tavaly csináltuk FanTomeeeval,Csabival és Dáviddal. Akkor Dávid gépén váltó olajjal való feltöltése történt mert sírt a váltója az olaj után szó szerint úgy visított mint 1 disznó amikor ölik. Aztán önindítót szereltek Tomival,mert az sem volt valami jó Dávid polosán (CeBesen). Én csak annyit tettem hogy motort cseréltem és tök jó volt hogy nem kellett egyedül cipelnem mert volt segítség :) Beszerelésnél nem történt semmi különös csak annyi hogy a kuplungot és a szerkezetét átettem mert az a frankó,aztán ac pumpa és karburátor is átköltöztek és mehetett is a helyére (ami már rutni feladat nálunk :D ) . Mikor kint volt a moci akkor a töltő kábelt saruztam újra,mert el volt oxidálódva és le is kellett vágni a vezetékből kb. 15cm-t és a gerjesztő vezetéket is kicseréltem újra,így megoldódni látszott a töltés probléma. világítással közepes fordulaton volt 13.8Vos töltés,örültem is mint majom a farkának. December 22én Takács Véder Úr polskiján cseréltünk főtengely szimeringet FanTomeeval,meg az ő autóját is szereltük és toltuk 1 kicsit :D (mellesleg tolás közben hagytam el a telefonom) de amúgy tök gyorsak voltunk,mert óra szerint 30al toltuk EzNagyTamás polskiját :D   A főtengely szimering cserével kapcsolatban annyit,hogy nem is kellett volna kicserélnünk,mert ne mis volt rossz az olaj nem onnan jött hanem a főtengely csapágyat leszorító lemez alól mivel nem voltak meghúzva a csavarjai.
Osztán történt még olyan hogy hgg jobb ablakja leszakadt ezt próbáltam orvosolni 1 alapos ultradermes forró vizes csavarhúzóvalkapirgálós sín és ablak ragasztással megoldani de nem jött össze mert 3lehúzás után megint leválott (hogy rohadna meg) Ez még jelenleg is javításra vár de legközelebbb vagy würtös szélvédő ragasztóval vagy palatexel ragasztom meg (mert állítólag az kell oda bár nem tom). Volt még polos mosás is melóhelyen szebbé tettem az alvázat és a felső részét is. (meglepő milyen sok só tud megragadni a sárvédő doboknak,ajánlott mindenkinek magasnyomásúval kiveretni alaposan) Történ még karburátor felújítás is Kocsis Zoltán segítségével mivel ő fúrta meg a pillangó tengely furatát :) köszi Zolka. 
Ezt a karburátort fel is szereltem de még nem az igazi mert gázadásra fullad kicsit egy átfúvókázás szerintem megoldja vagy még 1szer átfújatom magas nyomásúval.
És végre felújítódott a generátorom :) új csapágyakkal és általam javított dióda híddal került ma beszerelésre makulátlan állípotban. A dióda hídban 3 gerjesztő diódát cseréltem,pont ugyan olyant nem volt boltban ezért méretben és áramerősségben azonosat vettem ami csak abban különbözik hogy a nyitó feszültsége nem 5.4V hanem 4.5 ami gyakorlatban semmit sem jelent.  A generátorosítás során szerencsére minden rendben ment kiszedtem a blokkból a 4 tőcsavart amiket le cseréltem sima csavarra mert így könnyebb a szerelés.A gerjesztő szálat újra saruztam és ment is a kefe tartóra. Ezt a kábelt és a töltő kábelt ki kell még cserélni és  akkor mondom azt hogy a töltő hálózat tökéletes.Jelenleg még a generátor hátulsó csavarát kell pótolni mert az eltűnt és indíthatom is a gépet. Ma gyújtás ráadásánál világított a töltés visszajelző úgyhogy elméletileg gerjesztés ügyileg rendben van a dolog.A dinamófeszültség szabályozóját és a kábeleit bent hagytam mert ha netán úgy alakul hogy dinamósítás lesz akkor ne kelljen azt is szerelni.
Ja és a lényeg: kitéptem a légterelő lemezt a turbina házból mert a hengerfej túl meleg a hengerek viszont túlhűtöttek úgyhogy ennyi most majd kiderül mi várható,valószínűleg egyenletesebb lesz a hőmérséklet eloszlás a motorban
Tegnap votl függőcsapszeg zsírzás és észre vettem hogy a laprugó középső lapja el van törve :D úgyis cserélni akartam most legalább van rá ok.
És még 1infó vagyis kérdés felétek. Amikor voltam diódát vásárolni a bolt tulaja 1 öreg papi 1órát mesélt a polsolról és hogy olaszban milyen tuning alkatrészeket gyártott meg hasonlók és olyan infóval látott el hogy a parafa tömítést ki kell főzni forró vízben és ott megdagad aztán ha megszárad beszerelhető és olyankor nem fogja ereszteni az olajat a gép (meg grafitos zsírral meg kell kenni szerinte) Szerintetek ?


tunyi1986 @ . Fiat 126 . 5 fotó . 13 komment