Archívum: 2011 (14)

Tevékenységtérkép

2011.12.17. Szombat

No akkor helyzet jelentés az elmúlt 2hónapról nagyjából...
Először is még élek és nem borultam fel a polskival :)

Szóval le lett mosva a polski kb 2szer és ki lett takarítva belülről az előző blog óta,olaj lett rá borítva kb 2.5dl,cserélve lett 2 gyertya mert meg pusztultak az 1 éves ngk,valószínűleg nem bírták annyira a gázolajos üzemmódot mert elég szép lerakódás volt rajtuk.
A garázsba rendrakás volt,össze szedtem sok mindent amit régen még be gyűjtöttem mert úgy véltem hogy szükségem lehet rá...hát nem volt és remélem hogy ez után sem lesz,ha meg igen akkor ott van még szegény hgg :( DLL egész jól bírta amúgy a strapát mert 220-230kg vassal úgy ment mintha nem lett volna benne semmi sem :)
November elején még el bontottuk a donor autót is az is ment a méh telepre.
Szóval most rend van a garázsban is meg öreganyám udvarán is,most csak a hgg  áll ott letakarva ponyvával amit még Csacsával vittünk ki valamikor régen.
DLL teszi a dolgát,megyeget néha napján amikor épp szükség van rá itt a városban pár km-t aztán ennyi,a csóróság jelző folyamatosan világít mert havonta egyszer tankolok akkor is max 1-2E Ftért...szomorú de ez van....mennék vele többet de nem lehet.
A kasztnija ugyan úgy van mint eddíg volt,egy jó darabig úgy is marad viszont az első féket meg csináltam rajta most már csak 7% eltérés van a két oldal között :)
Futóművet is állítottam háát...egy délelőtt rá ment de így sem pontosak az értékek a gép szerint,viszont megy kanyarodik szóval jó csak a gép szerint nem az de azt leszarom :) a balos dőlése viszont tényleg kicsit pozitívba sikerült úgyhogy azt lejjebb kéne még csapnom egy kicsit de csak ha unatkozok majd egy napon és nem tudok mit kezdeni magammal akkor fogom ezt baszogatni.
no és akkor pár kép...
jaa és Boldog Karácsonyt előre is mindenkinek meg B.Ú.É.K meg minden :)

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 10 fotó . 3 komment

2011.10.12. Szerda

Sok dologról el maradt a blog mert nem igazán volt időm írogatni ezért most tőszavakban meg próbálom le írni az elmúlt egy hónapot.

Miután el készültem a kocsi összerakásával úgy volt hogy el viszem zöldkártyára először egy ismerőshöz aztán NKHhoz műszakira.
No ebből az sült ki hogy te figyejjmá haggyad itt azt le műszakiztatjuk mi és akkó nem kell futkosnod. Okés köszi,de bameg,hátul a kopott gumik vannak még fent,első féket se csináltam még meg,műszarfal is össze  vissza áll meg jobb tompítottba se cseréltem még izzót meg a jobbos ülés meg a kárpitok is ááá ...Ne aggódjá,majd úgy fotózzuk hogy ne látszon :D Thx :D
Szóval a műszaki meg volt,utána kerekeket cseréltem és össze raktam a belét véglegesre,aztán egy mosás belső takarítás. Összerakásnál annyi hibát vétettem hogy a bal oldalsó üveg kéderét kicsit meg szaggattam úgyhogy ha esztétikailag zavar egyszer ki cserélem,nem nagyon látszik szerencsére.
Csacsa valamikor a hónap folyamán oda adta az erősítőjét ezért be is vágtam a kocsiba azóta szépen tolja a mélyet :)
Összerakás óta nem sokat mentem,volt egy utunk Pécsre 3 személlyel amit a cég pénzelt merhogy ott van az üzemorvosunk...Az úton semmi gáz nem volt azt leszámítva hogy el felejtettem az ékszíjat kicserélni még itthon mivel már a Velencei talin el kezdett foszlani...hazáig bírta aztán cseréltem is. Borítottam rá még 3dl olajat mert a kis szemétláda megzabálta az utolsó csere óta.
Igazából más gáz nem volt vele,azt nem mondhatom hogy falta a kmeket mert 2-3hétig csak állt a garázsban ezért nem is igazán mehetett tönkre rajta semmi sem :D

Múlt hét pénteken suli után gyorsan GO Pápai tali. Félig hulla fáradtan indultam Bogiért vasútra,ott ő döbbentem rá hogy ő is hulla úgyhogy ez így tök jó buli lesz..mint két kriptaszökevény...Shell kútra gyorsan be,tankóni kéne de közbe Csacsa hív,én meg le emelem a Diesel pisztolyt és bele tolok a polskiba 12L gázolajat. ...faszaa ! Go garázs,fél km valahogy csak kibírja...hát ki bírta csörögve füstölve de a parkolóba beérve meg állt szerencsétlen úgyhogy onnantól vontattunk kemény 10métert ,  Csacsa hoz benzint ejtőtank készítés 2L flakonból,acról benzincső le aztán röffentés. füstfelhő Karki módra
http://www.youtube.com/watch?v=LztQxSKLqqE

aztán fél óra alatt kb ki tolta a 12L-t és végre útnak indulhatunk újból tankolni egyet és mivel Suhi is jött velünk ezért be is ugrottam a Lidlibe 5 sörért. Út közben frankón be is toltam,miattam Csacsáék szerintem totál idegbetegek voltak már mert párszor meg kellett állni brunyálni. Szálláshoz érve fogadott a társaság szépen, Bálint Karcsival ugráltunk pár kört,Kgval is össze futottam és még sok ismerős arccal és egy ismeretlen Adamek Péterrel aki már szép állapotban volt,kb mint én úgyhogy jól szét ordítottuk magunkat rockra is meg metálra is mer vas hiányunk volt aztán el szívtuk a jövő heti cigi adagot is aztán filmszakadás,este valakikkel röhögtünk sokat,valakikkel buliztunk aztán hajnali 5körül ki találtam hogy eszek spagettit,úgyhogy ettem is valami érdekes pozicióban és állítólag a konyha padlójára is jutott belőle kicsit,ezért sorry,ha észre veszem hogy le esik akkor tuti fel nyalom onnan.
Szombat...másnap..szarkedv ...borulás..még szarabb kedv ....fuckoff, egy sör meg egy almabor pár cigi és alvás,éjjel 1 algopirin aztán itthon rádöbbenés hogy nem is egy hanem négy hiányzik a dobozból WTF ?? Kg este még gratulált és azt mondta gecinagy arc vagy Tunyi,én még nem tudtam összehozni ezt :D Na itt kicsit majdnem el röhögtem magam :D
Vasárnap szarkedv,Suhi sofőrösködés fél úton Balatontól én sofőrösködés hazaérés,pihenés.

Ma kocsi takarítás kívül belül és garázsba be rakás úgy hogy mutterom észre ne vegye a jobb oldalát mer akkor ihajcsuhaj.....

A borulásról pedíg:

Először is sajnálom hogy ez történt meg hogy kicsit el szállt az agyam és Ravernek is bocsi még egyszer itt is hogy el baszcsiztam a talit ezzel.
A történet röviden annyi hogy szembejövőbe át mentem láttam hogy jön szembe az a Nissan terepjáró,satufék,elkezdett keresztbe csúszni aztán fékből vissza vettem egyenesbe hoztam de csak közeledett a Nissan,még egy fék megint elindult keresztbe de akkor már nem akartam visszahozni mert inkább árokba rakom minthogy mást össze törjek,lehúztam ott a jobb első el kezdte beásni magát a földbe és amikor épp megálltunk volna át borult mert megakadt a küszöbbe meg a merevítőbe. A tető sérült 3 sarkon jobb ajtó,jobb hátsó sárvédő. Hazafele lábon jöttünk nem kellett szerelni. Bajom nem lett bár inkább nekem lett volna bajom mint a kocsinak,a nyakamat meg húzta az öv meg a Suhiét is meg a mellkhasát is kicsit. Ja és Suhi tőled is bocsesz hogy ezt kellett át élned.


tunyi1986 @ . Fiat 126p . 14 fotó . 7 komment

2011.09.04-05

No akkó videó a Tunyinak ! Kinyitjuk a motorháztetőt,belenézünk de nem látszik semmi mert sötét van,nem baj....ja ez nem az :D
http://www.youtube.com/watch?v=uORMWJGx22g
Szóval a teljes fényezés meg történt kívülről...belülről sajna majd csak később kerül rá sor de egyszer el készül az is :) Egyik osztálytársammal vittük a Polskit 15kmrel arrébb fekvő faluba. Az oda út elég érdekes volt mert ablakok nélkül mentünk és bukósisak sem volt így kb 50km/h tempót bírt a szemem aztán el kezdett folyni belőle a könny és mondjuk úgy hogy kicsit össze mosódott a világ :D Mivel nem volt műszaki a Polskin és ennyire szét is volt szedve úgy döntöttünk hogy csináljuk úgy mintha vontatnánk,de én azért be röffentem a Polskit aztán nyomom neki a gázt hogy a Fiesta azért ne szakadjon meg. Városon belül mentünk szépen 50el,aztán ki értünk és egyre kevesebbet láttam no meg picit jobban kellett nyomnom a gázpedált,aztán el kezdtem kalimpálni hogy álljunk meg mer valami nem okés,meg változott a szél irány vagy nagyobb lett a szél vagy mi a tököm van gyorsabban mész ? Ja hát 70el mentünk mondom óó fuck 50 tesókám 50 nem 70 :D Kb ez a rövidke beszélgetés lezajlott onnantól nem volt gond,csak annyi hogy az egyik faluban út építés volt és meg kellett állni,aztán én kicsit később indultam mint a Fiesta és a kötél meg azt mondta hogy ő most el szakad...onnantól nem köteleztünk csak mentünk egymás után.
Visszaút ugyan így,csak annyi különbséggel hogy a jobbos ajtó és a csomagtérfedél meg a motorházfedél is hiányzott az autóról mivel azok még nem voltak készen,rendőrbácsi meg elég érdekesen nézett mikor meg látta a polskit így :D .Fényezésről csak annyit hogy a jobbos ajtó és a bal eleje a lámpa keretnél kapott rendesen gittet,a többi részével nem volt gond sehol sem bújt elő rozsda. A belső térre nem jutott festék úgyhogy az majd valamikor lesz fújva.

Kedden hoztam haza,azóta ahogy volt időm csinálgattam és most mondhatni 95%ban kész,ablakok bent,tetőkárpit bent,meg a kábelköteg is. A trafóra menő + szálat ki kellett cserélnem mert kicsit égett volt most viszont HGG sértetlen narancssárga kábele ékesíti ezt az autót is,továbbá át került a két oldalsó hátsó műanyag is HGGből a 2 pioneer hangszóróval együtt mert azok nem szólnak rosszul és kaptak körbe szivacsot is ugyan úgy mint a doblemez takarója. A műszerfal is nagyjából kész,még egyszer a hátsó ablak fűtés kábelét kell be húznom mert az el felejtettem,no meg a km órát kell rögzíteni és a rádió kábeleit meg hosszabbítani mert kicsit messzebb került az eredeti helyétől. Ha a kábeleket meg hosszabbítom mehet be a jobbos ülés és a kesztyű tartó is,bár az még nem biztos hogy vissza kerül mert lehet hogy hülyén fog kinézni kis fűtéskonzol mellett...aztán ajtókat kell még beállítani hogy könnyen csukódjanak és kéész :)
Lassan el készül és akkor már csak egy bazinagy takarítás hiányzik és egy műszaki vizsga amin remélem nem lesz váratlan probléma.

Update: Ajtók be állítva Csacsa segítségével.köszcsi Csacsa,meg a képeket is,meg a Simozást is :D

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 30 fotó . 7 komment

2011.07.31. Vasárnap,hétő,kedd,szerda...

nem is tudom mit írjak ide,vagy kell-e egyáltalán valamit írnom....talán csak annyit hogy a régi autóm,az első,az igazi ! nem sokára újra élni fog és hggzhetek újra :)
Holnap folyt köv.

Nah....
Hgg motorháztető lecsupaszítva,ahol rozsda volt fel csiszolva, a bontott csomagtér fedél nem áll valami szépen,de ennél jobb úgyse lesz,azon is felcsiszolva a rozsdás rész. A bal lámpa keret fel csiszolva alapozva,homlokfal belső részén javítva a felületi rozsda foltok,alapozva az is,kis műszerfalhoz fúrt,vágott részek alapozva.
Kasznin még kell kalapálni kicsit,a tetőn van két horpadás,a bal ajtót meg kell feszegetni kanállal mert a horpadást nem tudtam jobban kikalapálni. Lassan készen áll a fényezésre,már csak az a baj hogy kurvára nem emlékszek hogy mit hova tettem :D

Találtam egy ilyen zenét...

ttp://www.youtube.com/watch?v=7Ew757-JGHU
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 30 fotó . 9 komment

2011.07.26. Kedd

7. Nemzetközi Fiat 126 találkozó (hoz illő zene... http://www.youtube.com/watch?v=Oa5KiIYcdrM)

Annyira jó volt hogy azt képtelenség leírni,kibaszottú jó volt! Pénteken reggel 7kor indultunk Csacsával és unokatestvérével Kaposvárról,találkoztunk Fantomeeval de ő csak a Balatonszemesi körforgalom után csatlakozott hozzánk. Siófokon még meg vártuk a többieket akik csatlakoztak hozzánk és el mentünk tescozni kicsit. Nagy meglepetésemre Chris is meg tisztelt minket a jelenlétével,kicsit beszélgettünk vele aztán útnak indultunk. 10-11óra között értünk a regisztrációs pulthoz,viszonylag hamar be is jutottunk és kezdetét vette a várva várt találkozó.
Estig el voltam egész jól,meg ittam-ittunk pár sört,Andreiékkel is dumálhattam 1 év után,aztán sütöttünk szalonnát szokás szerint Laceee tüzénél
( ezért örök hála neki megint csak)
aztán a képfelismerős játékokon próbáltam részt venni,de itt már a sörök 6ása alatt álltam így nem igazán volt kiemelkedő ateljesítményem. Este meg kezdem a fincsi házi meggyborunkat,Csacsának felét ki borítottam egy flakonba hogy fogyassza egészséggel,a többit pedíg el szürcsöltük. A karaoke partin ordítottuk egy kicsit Patrikkal aztán Gaben autójában tomboltunk a coros meg  pól kalkrbránere zenékre
http://www.youtube.com/watch?v=YfexKxoiTGQhttp://www.youtube.com/watch?v=XGxvFwYmTZM


aztán Gabent meg Nikit fotóztam miközben a polski tetjén titanicoznak, innentől filmszakadás következett,vagy nem is mert arra emlékszem hogy rókáztam egyet a polsim mellé.A következő emlékem az volt hogy a síneken el estem és a vonat meg jött aztán majdnem el baszott (na jó annyira közel azért nem volt :) ) aztán meg hogy árkot próbáltam át ugrani és sikeresen bele csúsztam. Nem tudom mikor értem vissza meg hogy kerültem a kocsimba de reggel ott ébredtem és pár karcoláson meg sár folton meg egy két kisebb lila folton kívül nem találtam magamon semmi egyebet. Szombati napot úgy kezdtem hogy ettem két jó kis kenyeret ami nagyon finom volt,és a hagyma szag legalább el vitte a sör szagot az orromból, délelőtt pedíg az ügyességi versenyeken vettünk részt Tibeevel. Egy kis problémám volt csak a másnaposságon kívül,mégpedíg az hogy a kuplungom nem akart annyira csúszni amennyire én szerettem volna,úgy hogy a lassúsági versenyen nem sok esélyem volt.
A vízhordós feladatot Tibeevel ketten csináltuk,egyszer ő is ment a géppel meg kétszer én,itt annyit jegyeznék meg hogy a rosseb csesssze meg a váltómat hogy sokszor nem vette a hátramentet és helyette 4be csúszott be,így ezen a versenyen 3ik helyezést sikerült elérni,aminek örülök mert így legalább kaptam egy szép oklevelet és egy érmét.A következő volt a golyós szlalom,itt is Tibeevel mentünk ketten és itt is 3ik helyezést sikerült elérni,Tibike kösz hogy jöttél golyózni :D   Valamelyik verseny közben össze akadtak az ablaktörlő lapátok és el törött a bal oldali lapát rögzítője de szerencsére volt nálam még egy így azt pillanatok alatt orvosolni tudtam,aztán Tibivel el indultunk vissza a kempingbe és a balos ablaktörlő egyszer csak ki törölt a kocsi mellé és meg állt,itt röhögtünk a Tibivel egy hatalmasat,így nem csak azért nem láttam az utat mert vizes volt a szélvédő hanem azért is mert folytak a könnyeim is.
Ablaktörlőt Tibikével kezelésbe vettük és egy darab kerítés dróttal meg javítottuk,köszönjük a kempingnek hogy biztosított a számunka kb 3-4mm hosszú rozsdás kerítés drótot :D
Ezek után a szépségverseny következett,az U betűbe sikerült be kerülnöm aminek örülök is,jó érzés volt ott hagyni a gépet egy légi fotó erejéig :)
A felvonulás megint baromi jóra sikerült,Tibee és Patrik jöttek velem,szegény Tibikének a seggét szerintem szét törte a csupasz lemez mert a hátsó ülés helyett csak egy polifomot kapott maga alá.A vonulás közben HÁÁLL
ÓÓztunk meg WÁZZÁPPoztunk torkunk szakadtából,durrogtattunk KÁÁNÁÁztunk és a hátsó ablak feletti gumi csíkkal integettünk,meg sört spricceltünk a polski oldalára és az útra,mert ki lyukadt Tibike söre és úgy gondoltunk hogy elég lesz fél dl sör is a kocsiban :D Tehát így néztünk ki a felvonuláson,a röhögőgörcs el kapott minket párszor de szerintem mást is mert elég szép látvány lehettünk :D A felvonulás után mentünk még Bótba venni sört,én vettem 2-t,és meg fogadtam hogy csak ennyit iszok aznap mert vasárnap versenyek meg haza út lesz. Meg ittam,ura voltam a helyzetnek,egy darabig amíg a kezembe nem nyomtak még kettőt meg még Pac egyik sörét is meg ittam tévedésből mert a polskimban hagyta.Szóval szombat este vót valami,egy szál szalonnámat meg sütöttem meg ettem,a díjkiosztón kaptam két oklevelet és két érmét aztán őőő...vége a filmnek.
Vasárnap reggel megint ettem egy kis zsíros kenyeret aztán mentünk a versenyekre. A gyorsulási versenyen mentem sokszor,nem kíméltem a gépet de elég szépen ment meg voltam elégedve vele. Egyedüli probléma az volt hogy az egyik gyertyakábel ki csúszott a trafóból és ezt nem vettem észre úgyhogy elosztót cseréltem,Csacsa tartalék elosztóját be raktam aztán indítok és semmi...jött Fantomee és csak úgy meg mozgatta a gyertya kábeleket aztán be indult szépen,és én meg csak lestem hogy mi van :D Na most az volt hogy pont az lett volna a leg utolsó amit meg nézek mert nem rég raktam rá a sarut és nem gondoltam volna rá hogy ki csúszik :D hát így jártam,ciki :D
Gyorsulási versenyen a lengyelek buggyja nagyon durván ment,4szer mentünk de ebből csak kb 2szer lett nagyjából döntetlen és 2szer lealázott mint a szart :D Durva lehet abban ülni,de még inkább az lehet a Kg,Marczin Robi meg Baz és Tölli imi gépében :)
A szlalom versenyen mentem kétszer...előszörör kapásból el is csesztem mert annyirán másnapos voltam hogy azt nem bírtam meg jegyezni hogy kell menni a pályán :D Második nekifutásra azért valami össze jött,de itt is hibáztam egyet,majdnem rossz irányból kerültem meg egy bólyát és emiatt ott elég csúnyán le lassítottam a tempóból így lett 48mp körüli az időm ami hát valljuk be elég szar :D Plósz Gyuszi mellé ültem mikor ment szlalomon és egész jól tolta neki,élmény volt mellette ülni :D Köszi!
Délután a díjkiosztón meg kaptam a gyorsulási verseny első helyezettéért járó díjat,mellé egy üveg bort és egy oklevelet.Hát baromira örültem neki,csak lehet ez nem látszott rajtam,de az érzés nagyon jó volt attól függetlenül :) Díjátadó után el köszöntünk és Dév,Csacsa,Fantomee meg Taky meg Vadmacs meg én el indultunk Kaposvár felé. Székesfehérváron meg álltunk az Omv kútnál,aludtam kicsit,meg Pac is aztán röhögtünk azon hogy a kúton mit balfaszkodtak az emberek..az egyik robogóval majdnem el esik a padkán,a másik meg gyalogosan,a harmadik meg fél óráig nézi hogy melyik a benzin meg a gázolaj és azt se tudja mi való az autójába :D áh haláli volt,kandi kamera kellett volna.
Vissza útról nem sok maradt meg,kb nyitott szemmel aludtam,néha meg fogtam a Patrikot hogy ne fejelje ki az ablakot kanyarban.Siófokon meg álltunk kicsit,aztán én Vadmaccsal jöttem tovább egy körforgalomig ahol Szólád felé fordultam le,aztán meg vissza mert ez nem Kaposvár felé van :D Szemesi körforgalom előtt még össze futottunk a többiekkel,aztán onnan már csak Fantomeeval jöttünk haza felé két autóval szakadó esőben (még jó hogy meg csináltuk az ablaktörlő Tibike :D ) . Somogyaszalóba érve láttam hogy virít a trafi a Skodából. Fantomeetól el búcsúzva vissza fordultam meg kérdezni hogy bemértek-e és szerencsére azt mondta a szép rendőr néni, hogy nem :D Haza dobtam Patrikot aztán zúztam haza fele.
Köszönöm a találkozót a szervezőknek,polskis társaimnak hogy ennyien össze gyűltek,Tibikének a sok röhögést meg az ablaktörlő javítást,Gabinak a reggeli zsíros kenyeret ami életmentő volt,Sztancsik Vikinek hogy zenéltünk egyet az autójában valamelyik este,Gabennek hogy az ő autójában is zenéltünk egyet ,Lajoskának Bocsi hogy rá estem meg a sátorára valamelyik éjszaka,meg hogy a másik éjszaka a sátor egyik rögzítő madzagát ki rúgtam a földből,Takynak hogy vitáztam vagy balhéztam vele,a bokroknak hogy telibe pisáltam őket,a polskimnak meg azt hogy széjjel nyúztam a száját a versenyeken,a májamnak meg azt hogy ennyi alkoholt kellett meg emésztenie. De egy biztos,most nőttem ki abból a korszakból hogy  ""na kit tud többet inni nálam ""....

erről ennyit...
http://www.youtube.com/watch?v=ss8MZAKaLiw&feature=related
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 44 fotó . 17 komment

2011.07.03. Vasárnap

Páran mondták már hogy HGG lesz DLLből,de ez valahogy kezd is így lenni :) Már ez is több színben pompázik,volt hegesztve is meg egyéb dolgok.
Kedden vittem karosszériás ismerősömhöz a gépet hogy javítsa ki az elején a horpadást és hegessze be a díszlécek lyukait mer minek az rá. Itthon szét szedtem a belét neki,csak a lámpák indexek és a lökös maradt a csomagtartóban meg egy aku.
Ma szólt hogy kész a gép mehetek érte,fent a másik csomagtartó is csak kicsit csálén áll a bal fele szerencsétlennek. Oda mentem nekiálltam össze rakni ,látom hogy bordó alapozóval van meg fújkodva pedíg direkt vittem fekete fasza minőségű alapozót hogy azzal kenyje le amit kell.A bal lámpa nem igazán akart passzolni a helyére,kis kalapácsolgatás és mindjárt jobb lett,ennek még ki kell cserélni a patentjeit meg be kell hogy állítsam meg a keret is cserés lesz.Aztán észre vettem hogy a jobb index nem igazán akar pislogni,gyors izzó csere,itt is el törtem egy műanyag fejű csavart,aztán az első sárvédőben a 2 kis patent helye sem lett behegesztve ez majd pótolva lesz melóhelyen ha be viszem a gépet,mert azokat meg el felejtette behegeszteni. Itthon kicsit ki törölgettem a csomagtartóból a sok retket aztán neki álltam le higítózni azt a bordó szart és lekenytem fekete alapozóval hogy addíg se roadjon amíg nem kap rendes festést meg üregvédelmet. Az ajtó belső részén természetesen nem volt le fújva de jobb is mert így legalább csak a régi üregvédőt kellett le tisztítani ami nem kozmált oda hegesztés közben .
A hátsó sárvédő belső részén nem tudom hogy fogom le festeni a friss lemezt de ha valakinek van rá ötlete szívesen várom :) Gondoltam rá hogy be borítok 1 flakon festéket és akkor tuti kap belőle eleget,meg egy flakon higítóval le pucolom róla a sok port de ez nem hiszem hogy járható út lenne,mert egy évig festék és higító szag lenne a kocsiban :)
Egyenlőre ennyi,majd jelentkezek még hogy alakul a gépezet,augusztus 4én lejár a műszaki,utána pedíg lehet hogy csak tavasszal lesz rajta újra.....még ki derül...

DE A LÉNYEG HOGY VÉGRE ALAKUL AHOGY KELL :)

tunyi1986 @ . Fiat 126 . 25 fotó . 27 komment

2011.05.23. Hétfő

Unalom volt gyakorlati helyen,alíg volt meló így el ütöttem az időt ha már ott volt a polski is.
2 első kereket le kaptam,mivel rázta a kormányt a bal oldali rendben volt a jobbos viszont borzalmas...rosszul volt ki centrírozva,lehet hogy a régi súlyokat hagytam rajta a nagy sietségben még régebben mikor fel dobtam rá a szar gummát,a lényeg hogy 50G súly hiányzott a két oldalról összesen,és ami fent volt 30 az is rossz helyen volt,hát csoda hogy rázta a kormányt szerencsétlen :) . Most jó,de a felninek vannak bajai,8as is van benne meg tojás is egy kicsi szóval ha elfogy róla a gumi akkor többet valszeg nem lesz használva.
Ha már lent volt a 2 első kerék gyorsan rá néztem a fékekre is,ki pucoltam őket mert tele voltak fékporral,jól ki fúvattam őket levegővel aztán nézegettem hogy a felfutó fékpofák mind2 oldalon kezdenek elkopni,van még rajtuk kb. 3-5mm de lassan cserések lesznek azok is. Mostanában eléggé agresszívan fékeztem,meg is látszik,máskor 2év alatt nem koptak ennyit a pofák.
Dél után mértem kompressziót is csak úgy unalom űzésből és kíváncsiságból.Szerencsére minden a rendjén van :) 5ös olajjal hidegen 12bar mind2 henger,üzem melegen szintén 12bar szóval totál rendben van minden aminek nagyon örülök :)

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 7 fotó . Szólj hozzá!

2011.05.17. Kedd

Olaj csere: 29700km
Tegnap sikerült szerválnom nagyon olcsón jó olajat, Total Quartz 9000 került a gépe,most bátran töltöttem bele a jó olajat mert tudom hogy úgysem fogja meg zabálni,nem úgy mint régen,gyűrűzés előtt.A kevés olajfogyasztás miatt mertem 3L-t venni,ez elég lesz a következő olajcseréig. 10W40es olajat vettem volna,de 5ös jött helyette de ez sem baj,igaz léghűtéses motor viszonylag nagy illesztési hézagok de a fene ott egye,szerintem szeretni fogja ugyan úgy mint hgg.
Olaj szűrőt is pucoltam természetesen,bár nem nagyon volt mit,mivel kb. 2500km-t ment az összerakás óta a motor ezzel az olajjal. Miután ezekkel végeztem függőcsapszeget zsíroztam mind a 4 zsírzógombnál nyomta be és szerencsére mindegyiknél be is ment a zsír és ki is jött.
Tatabányai taliról haza jövet elég koszos lett a gép ezért le is mostam ma minden részét,alvázat,kasznit,motort jó erős samponnal. Miután meg tisztult fel ragasztottam a hátsó ablak jobb felső sarkába a találkozós matricát,nagyon jól áll,szép ez a kék fehér matrica.
Karosszéria lakatos ismerőssel is meg néztük a gépet gyakorlati helyen és szerencsére nem mondott magas árat a polski elejének a rendbetételére 10-15E körül lesz,és szerencsére a gyári sárvédő és homlokfal is meg maradhat :) Jövő hónapban ha minden rendben megy meg is csináltatom és ősszel lesz egy teljes fényezés.

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 2 fotó . Szólj hozzá!

2011.05.09. Hétfő

Tavaszi találkozó:
Slayer Csabinak köszike hogy csinált egy ilyen jó talit,és Ravernek hogy fizette a szállásomat,nagyon rendes gesztus volt tőle :) 1000 hála,és még +1 !
Szombaton délben keltem fel aztán meg kajáltam,össze pakoltam pár ruhát,kaját,piát el mentem tankóni a gépbe egy kis E85öt,meg a kannába a csomitartóba aztán indultam is Tatára. Egészen Polgárdiig mentem megállás nélkül,sok motorossal találkoztam út közben a Balaton környékén,élveztem a jó időt és a polskizást. Polgárdiánál tartottam egy pihenőt,ettem egy sajtos pogit és be kapcsolta ma gps-t aztán gurultam is Székesfehérvár felé,pontosabban az azt elkerülő ingyenes autópálya szakaszra. Innen egész jó utakon keresztül jutottam el Tatára,szép hegyes völgyes utak voltak,és legjobban az tetszett hogy nem volt rajtuk kátyú :) no meg a szép táj,itt egy fehér A6os Audi idegesített fel mikor a kanyarok előtt lefékezett 60ra majd egyenesben ment 80al....gondoltam megelőzöm,audit úgysem előzök sűrűen. Át néztem és egy 60-és a halál közötti öreg néni vezette az Audit.. (minek neki olyan banyeg,úgysem megy 80fölé ! ) Na szóval innentől nem volt aki le lassítson és szépen krúzoltam a szép vidéken mikor oda értem Tatára. 4-5óra körül járt az idő,a többiek pont mentek valahova,de mivel én akkor értem oda és még az éjszakai műszak fáradalmait sem pihentem ki,ezért ott maradtam Pety@val és Vastamarával meg Tölli Imivel a kempingben.Jól el beszélgettük az időt,meg néztem Imi gépét,elég érdekes és elég jó :) Pety@val nekiálltunk piálni,meg szelephézagot állítani este aztán bebaszcsiztam és nem nagyon tudom mit csináltam,csak arra emlékszem hogy szallonát sütök,meg hogy néha keresgetem a cd-ket meg hogy az autómban vagyok amit akkor nem is biztos hogy tudtam,meg hogy el szívok még egy cigit,egy utolsót amiből nem tudom hány szál lett a végén. Szegény póckiba bele borult egy kis fehér bor is,ezért lehet ki mosom megint a kárpitot,végülis egy éve sem volt még kimosva utoljára nagyon rég volt és nagyon be is koszolódhatott ennyi idő alatt :D Főleg hogy minden hónapban legalább 2szer ki van porszívózva .
Hajnali nem tudom meddíg fent voltam,és mikor mindenki aludt akkor józanodtam ki és mentem be Csacsáékhoz alukálni,de ez nem igazán ment hiszen sokszor ki mentem meg vissza mentem Anita szerint,biztos örültek neki az éjszaka..bocsika.
Másnap másnaposan keltünk fel Csacsával 9 óra körül,vagyis Anita ébresztett minket hogy nem sokára indulunk . Fel tápászkodtam és az a látvány fogadott hogy az eső szét verte a madárszart a csomagtartó fedélen és hogy esik az eső...vagyis esik mint minden vasárnap amikor találkozóra megyek. Valamikor el indultunk haza fele Csabival,Laceeevel és Bálint Karcsival,Piszkor Petiékkel meg Buszos Píttel .Fehérvár előtt el köszöntünk tőlük és Csabival mentünk Balatonszentgyörgyre haza vinni Anitát. Úgy döntöttem hogy meg mérem mennyi a fogyasztása a gépnek és addíg nem tankolok kannából amíg meg nem áll alattam . Hát Balatonlellén megállt,ekkor 357km-t mutatott a napi számláló. Ez egész jó 6L fogyasztás úgy hogy toltam neki 85-90el oda fele vissza fele megint néhol ennyivel jöttünk és még a kempingben is járatta egy csomót a gépet Pety@ is meg én is amíg még józan vótam. Na és vissza fele elég ramaty idő volt,fújt a szél is nem is kicsit. Az út eseménytelenül telt,azt leszámítva hogy kb 30szor majdnem el aludtam,és hogy egyszer az autópályáról lejövet a kanyarba be döngettem 60 körüli tempóval aztán kicsit sodródott a gép kifele és kézivel kellett besegíteni a kanyarba mert csak tolta az elejét kifele egyenesen na meg Csabi BUkján néha el ment az olajnyomás néha..de ez már csak aprócska probléma volt.
Röviden tömören baromi jó volt a tali szombati ezen rövid része amin ott voltam és amire emlékszem is,na meg a péntek sem lehetett rossz mivel Raver fel hívott fél 12kor meló közben hogy menjek bulizni,mer k.va jó a buli :D   még egyszer Köszi Slayer Csabinak és Ravernek !!!,Laceeenek a jó fröccsöt na és kisautómnak hogy gond nélkül ment 450km-t.

Képek később,még válogatnom kell őket :)
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 26 fotó . 16 komment

2011.04.21. Csütörtök

EZAZZ !!! Többé nem fullad gázadásra E85el a polski! Meg van a megoldás,ezt pedíg úgy hívják 28IMB 5/250 számú karburátor :) Ma fel raktam ezt mert a 10/250essel rossz volt az alapjárat,néha lefulladt magától aztán ezzel az 5/250essel olyan szépen jár mint tisztán benzinnel ! Sőt még talán jobb is :D Valószínűleg azért jobb mert az 5ös karbiban csak 140es az alapjárati levegő fúvóka és így dúsabb az alapjárati keverék és akkor sem szegényedik el túlságosan a keverék amikor még a fő rendszer nem működik teljesen + kapott elosztóhoz való papír tömítést a szivató ház és karburátor ház közé.
Karbi szerelés előtt a tavaszi nagy takarítást csináltam,ki lett mosva a csomagtartó,csináltam benne kacsa úsztatót mert a pótkerék tartó úgy meg tellett vízzel hogy az indexeknél folyt kifele a víz :D ,ezen felül volt még külső mosás,sárvédő dobokat is ki mostam és a belső rész is ki lett porszívózva,törölgetve,ablakok is lettek pucolva úgyhogy most mindenhol patyolat tiszta.
Császtok ! Kellemes nyulat és sok locsolót !
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 21 komment

2011.04.14. Csütörtök

Futómű állítás:
Suliban meg próbáltam be állítani a futóművet de 4óra szenvedés után sem lett tökéletes a műszer hibájának és a beállítási lehetőségek miatt. A dőlés nagyjából jó bal oldalt az optimális 1.4 fok körüli a jobb oldal kicsit több 1.6 körülire sikerült kihézagolni,az utánfutás pedíg elég szar még mindíg pedíg bal oldalt 5gyári alátétet kivágtam és csak 2 maradt benne de így is 6.56 az 9 helyett jobb oldalt pedíg 7.06 ide még kellett is be rakni alátétet mert 10fok felett volt az állítás előtt. A jobb oldali kerék dőlés is eléggé mínuszban volt állítás előtt érdekes módon a bal oldali jó volt majdnem. Az összetartás hát az igen csúnyán el volt menve mind a 2 oldalon de most be lett állítva -0.07re és szépen megy egyenesen a gép,szépen kanyarodik csak most annyit változott a reakciója kanyarban hogy nem sodródni akar hanem borulni :D (a pozitív kerék dőlés miatt) és könnyű vissza tekerni egyenesbe a kormányt. A hátsó futóművet nem bántottam ott jó volt az összetartás +0.28 és 0.25.
Futóművezés után még mértünk gyorsan károsanyag kibocsájtást tisztán E85el és meg lepődtünk hogy még jár a motor ! mert olyan szegény a keverék. a Co nagyon kevés alapjáraton is és fordulaton is 0.5 alatti szivatóval 2 felé megy kicsit,a HC sem sok 200-400ppm között van és szivatóval sem megy 800 fölé (mint egy katalizátoros lambda szabályzású gép :) ) Lambdáról jut eszembe hogy a műszer 1.8 lambda értéket írt,és kis fojtószelep állásnál alapjárat felett picivel ki is akadt a műszer olyan szegény volt a keverék,igaz itt égés kimaradás is van és most már legalább tudom hogy miért dadog kis gázon alapjáratról indulásnál. Még próbálkozom egy nagyobb fő fúvókával mert úgy tűnik hogy ez a 140es kicsit kicsi,de sokkal nagyobbat nem akarok bele rakni mert akkor meg a fogyasztás megy az egekbe. Amúgy az 1.8as lambda érték még lehet szerintem attól is hogy az etanol égése közben oxigén is keletkezik,ezért érzékelte úgy a gép hogy sok a levegő a kipu gázban....
Fel kerültek a régi kumho gummák amik már majdnem  kopásjelzőig vannak kopva ezért ,úgy döntöttem idén elhasználom aztán kuka ha már slick gumivá válik.
És egy kis kultúra :D
http://www.youtube.com/watch?v=nWj37PmFah4&feature=related

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 3 fotó . 4 komment

2011.03.13. Vasárnap

Nos a helyzet az hogy kicsi kocsikáim állnak a magas benzin árak miatt,de lassan kitavaszodik és megy az E85 a tankba aztán karbi fúvókázás,gyújtás állítás és meg látom hogy lesz-e pénzem tankóni vagy nem.

Ma voltunk mamám házánál,meglestem hogy meg van-e még az a panda motor amit tavaly kaptam az egyik opeles szerelőtől ingyé,mer Dani jó lesz az neked.
A karbija itthon volt már rég óta azt frankón el is mostam alkatrész mosóban,kifújattam minden...
Csináltam pár fotót a panda motorról,majdnem beszartam a látványtól. A donor kocsi motorja is beindult a friss benyától amit vittem literes flakonban.
Eddíg lista ami kéne de nincs rá lóvé :
-szelepfedél tömítés
-olajteknő tömítés
-olaj
-szűrő
-légszűrő
-kipufogó sor tömítés
-+ még kukázni elosztót leszorító lapocskát vagy mi van ezeken a motorokon,légszűrő házat,valamilyen autó hűtőjét,víz csöveket,közdarabot csináltatni váltó motor közé,mk1 fiesta féltengely csuklókat szerezni meg még ami panda motor beszereléshez kő fúrni faragni hátfalat stb..meg még ami kiderül hogy szar a szétszedéskor pl főtengely csapágy,hajtókar csapágy,gyűrűk ilyen """apróságok""".
A terv röviden: motor szétszedése annyira amennyire muszáj,tehát olajszűrő,olajteknő,himbasor le és mosás benzinnel aztán összerakni új tömítésekkel de a hengerfejet nem szeretném bántani.
Egyenlőre ennyi,nyári gyakorlaton majd meg próbálok összehozni valamit ebből az olajsáros koszos fémkupacból.
tunyi1986 @ . Fiat 126 . 18 fotó . 10 komment

2011.02.13. Vasárnap

Kipuffi csinálgatás.
Még ősszel kibeleztettem egy gyári kipufogót egyik lakatos ismerősömmel,szét lett vágva majd összehegesztve és kapott még egy rozsdaálló lemezt kívülre meg egy 50es véget. A probléma annyi volt a kipufogóval hogy túl halk volt,és nem is volt meg az öblös mély hangja amit szerettem volna hallani + bele ért a hátfalba a nagy cső ráadásul bilincsem sem volt új fajta kipufogóhoz.
Csabikától kaptam 2pár bilincset és láss csodát,az sem megy rá mert kicsit nagyobb lett a dob és nem is teljesen úgy van döntve mint gyárilag volt....ehh Volt itt bilincs furkálás hogy a blokkra fel lehessen fogatni de mivel nem az igazi így hát gyártottam magam egy felső bilincset és maradt alul a gyári. Lapos lemezből vágtam,fúrtam rá 3 lukat ráhajlítottam és kész is :) A kipufogó cső végét levágtam hogy ne érjen bele a hátfalba és itt lestem nagyot,ugyanis a gyári kis cső meg volt és csak köré lett hegesztve a nagy :D Hát én szépen lefúrtam onnan azt hogy tényleg 50mmen jöjjön kifele a hang meg a kipugáz is,nem kell ide semmi csillapítás :) Most szépecske hangja van és elég erős is (konkrétan annyira hogy ha mögötte állok és megpöcögtetem akkor a betonon keresztül érzem a lábamban hogy dübörög :D ) Remélem a rendőrbácsik szeretni fogják,puszikálom őket előre is :D
Ja és az elmúlt hónapban mentem vele kemény 50km-t!! csúcsteljesítmény.
Végezetül pár partyfotó garázspariból :D
http://www.youtube.com/watch?v=_nQdBPfSaF4

ja igen és a gázelvéltelre visszadurrogás menet közben nem ilyen kis picsafingnyi pattogás hanem igazi mély öblös wrc hang :) (itt még hideg volt a gépezet azért nem csinálta) csocsi
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 12 fotó . 6 komment

2011.02.01. Kedd

Nos erről az autóról elég rég született poszt mivel nem is nagyon történt vele semmi sem. Pénzem nincs tankolni ezért nem is megyek vele,vagy csak nagyon nagyon keveset.
Az új évet vele kezdtem mert akkor már hgg-n nem volt rendszám és természetesen mivel ő még nem szivatott meg ezért meg tette újév első napján. Mielőtt el indultam a szilveszteri buli helyszínére átraktam hgg aksiját mert az tuti jó,a régi startmax pedíg kezdett gyönge lenni. Aksi átrakása után elfelejtettem feltenni az előlapot és emiatt valószínűleg állandóan 0.4A-t vett fel a rádió és szépen leszívta az akut másnap délre. Fuck..kérhettem meg a többi enyhén másnapos társaimat hogy segítsenek betolni a gépet. A másik csoda az volt hogy akkor még majdnem tisztán etanol volt a gépben és mínusz 7fok körüli hidegben nem igazán akart elindulni a gyári szivató fúvókával...fél falun át kellett hogy toljanak mire nagy nehezen elindult egy henger,aztán fél perc múlva kb a második henger is.
Egy hete kb volt egy házibuli amit én szerveztem oda is polskival mentem ugyanis ő vitte a fél szobámat,hifi,mélnyomó,számítógép,monitor,egyéb kellékek,piák. Idegességemben jól meghajtottam a bejáratós motort amiben akkor kb 470km volt,de olyannyira hogy út közben elhagytam az olajbeöntő sapkát mert lelőtte magáról,természetesen kicsit össze taknyolta a motorteret is, nagyon örültem neki.Valószínű hogy azért lőtte le magáról egyébként mert a kartergázcső ki van vezetve egy fél L-es műanyag flakonba és sok pici lukat csináltam rá hogy ott tudjon eltávozni a kartergáz,valószínű hogy a sok kis luk nem volt elég a gáz távozásához és talált magának más utat. (mivel a nívó pálca elég szorosan van a helyén ezért itt volt könnyebb a szabadba jutnia)  Donor autóról át raktam a beöntősapkát amin a nyomásszelep elég gatya és össze vissza szuszog miatta,nagyon ronda hangja van most ezért.
Másnap szintén meghajtottam a gépet lejtőnek 125el,ezt sem kellett volna de hát...már mindegy szerencsére nem lett tőle semmi problémája.
Egyébként már tisztán benzin van benne,vagy javarészt csak az van a nagyon kevés etanol mellett gyári karbi fúvókázással olyan szépen megy hogy csuda,és elég erős is.
A jobbos sárvédő gumit is a helyére raktam,az alvázvédés előtt bele törött csavart kifúrtam és most egy másik nem szakadt gumit tettem a régi helyére.
Ma újra elővettem a gépet,elmentem vele dolgozni és átcseréltem a gumit azon a keréken ami így járt mint ahogy a képen látható. Fel raktam rá a régi kumhot aztán kicentríroztam lemostam és kész,meg van a nyári szett gumim :)
A startmaxos aksit is bevittem rátöltöttem kicsit,majd kis pihi után aksi vizsgálóval rámértem és a DIN szerinti 210A indítóáram helyett tud 72A-t!!! áázegg kicsit megdöglött szegény aku,de hát már 5éves úgyhogy várható volt. Mindegy,nyáron még jó lesz az.
Ma kapott még egy nagy mosást a gép,aktívhabbal,sterimóval,szárazratörléssel,belül porszívózás+műanyag ápolózás és olyan mintha új lenne :)
Ja és kaptam szép új bosch trafót,valami régebbi opelé 1.2ohm ellenállású és olajos úgyhogy frankón bele próbálom majd a polskiba hátha erősebb szikrát ad majd mint a gyári 2kivezetéses trafó :)
ja és igen...szégyen szemre kihagytam a 126os napot:(

Chrisékek pedíg gratulálok hogy végig mentek a Bamako rallyn! Nem kis dolgot vittetek véghez skacok,respect. (egyedül azt sajnálom hogy Sperctus nem jön haza többet :(  )


UPDATE:
na most jövök a garázsból,beraktam az új trafót egyenlőre tesztüzemre. Kötöttem rá 14,2Vot de csak alacsony fordulaton volt hajlandó normálisan üzemelni,magasabb fordulaton kihagyott a gyújtás. Először a használt trafóval próbáltam,majd az újabbikkal de mind2nél csinálta,úgyhogy rá raktam az ellenállás kábelt és így tökéletesen üzemel :)   Ez valószínűleg egy örök életű trafó lesz mivel dupla akkora fordulatszámhoz lett tervezve mint amivel a polski üzemel ezért legfeljebb fele teljesítménnyel üzemelhet,de normál körülmények között negyedével kb.
Felraktam a kék olajbetöltő sapkát is mert elegem lett a szuszogó hangból,most végre elcsendesedett.Királyság :) !
tunyi1986 @ . Fiat 126p . 27 fotó . 7 komment