Archívum: 2012 (5)

Tevékenységtérkép

Olaj csere-olajszűrő pucolás....stb 346

Nah szóval nem sűrűen írok mert szerencsére nincs is miről írni használom a gépet szinte minden nap városi autókázás napi 7km kb vagy kicsit több melóba járáshoz. Takarítást meg kapja 1-2-3hetente és ennyi :)
Valamelyik nap kerestem bele egy másik elosztót mert mintha hülyéskedett volna a gyújtás, a két henger között nagy volt az előgyújtás különbség a bütykös tengely kopása miatt.
Olaj legutóbb a velencei tali előtt lett után töltve de akkor is csak kb fél vagy 3/4 nívóig tudtam feltölteni mert el fogyott az 5W40 Total olajam. Most 15W40et kapott valami gagyi unixosat óccsóért ( jó lessz az alapon ) de szerintem ez vagy fos GM olaj vagy valami Ford olaj lehet csak a matrica más meg a flakon.
Múltkorában mértem még féket-lengéscsillapítót a cégnél a polskin és meg vagyok elégedve a kicsivel :) Fék nagyon jó eltérés alíg pár százalék ingadozás sem túl vészes egyedül egy keréknél volt 14%os ingadozás. A lengéscsillapítók is aránylag jók bár a magas guminyomás miatt mertünk keveset ezzel tisztában vagyok.
Ja igen és egy fontos esemény hogy cseréltem ablaktörlő lapátokat :D 38Cmes Valeo lapátokat kapott mert a Champion lapátok két év után feladták a harcot és leszakadt róluk a gumi csík :D
Szóval ennyi,egyenlőre és remélem mostanában megint csak nem lesz miről írnom :)
tunyi1986 @ . Fiat 126p . Szólj hozzá!

tavaszi kis szerelgetés

Tegnap szántam egy kis időt a gépre de még nem értem a dolgok végére mert nem ártana rá nézni a vezérlésre  (ki tudja mennyi lehet benne mióta meg vettem azóta sosem néztem.) nehogy késő legyen egyszer a lánc csere és össze boruljon minden. Ezen felül kéne majd lassan venni két jó gyertyát bár a 10-15éves iskra tartalék gyertyákkal is egész jól üzemel a gép.
Tegnapi nap folyamán vissza raktam a 90 évjáratokba való fűtés és szivató konzolt,a gyári lyuk mentes középső kárpitot amin nincs lyuk a régi fajta fűtés nyitó karjának és egy jó karbi is fel lett dobva aminek a pillangó tengelye nem lóg így legalább nem áll meg alapjáraton (de hogy a csába tudott 2év alatt kikopni egy pillangótengely ennyi idő alatt azt még mindíg nem értem...)
Lassan nem ártana eloszóra is rá nézni strobival hátha meg viselte azt is az elmúlt egy két év mert azóta nem igazán néztem.
Ezen felül vissza kapta a régi kormányát ami szintén a 90évjáratokban volt nagyműszerfalhoz és a km óra is ki lett cserélve egy másikra bár ez is ugrál egy kicsit csak ez nem kattog mellé hidegen és nem 75-85között csinálja hanem 20 és 30 közöt...
Szivató bovden mióta meg vettem 2 és fél éve az autót kb azóta el volt szakadva és éppen hogy csak be lehetett húzni aszivató karba...hát mostanában már elég sokszor ki akadt úgyhogy a régi hggből vettem ki az alíg használtat mert abba annó vettem újat,így hát azt is meg örökölte belőle és most faszául működik és nem húzza fel az agyamat korán reggel azzal hogy mászhatok hátra feltolni a szivatót....
Ezen felül a motortartó rugó és a gumik is át került HGGből mert ebben még valószínűleg a gyáriak voltak a gumik és elég fos állapoptban voltak már.
Olaj..hát bele töltöttem a maradék olajat ami az olajcserénél megmaradt ha nyárig netán meg enne annyit hogy a most maximumon lévő szint le megy minimumra akkor újból kap egy cserét talán...meg légszűrőt is kap egy újat akkor már egyben .
Még kell majd függőcsapszeget zsírozni és úgy érzem hogy ez a 8-9éves aksi is lassan be adja az unalmasat és őszre kell bugázni egy másik félig rosszat mert ez már gyengélkedik. Tavasszal vagy nyáron még jó lenne egy felni festgetős napot tartani,szép ezüst festéket kéne kevertetni aztán meg fújni őket csak egyenlőre ez is pénz hiányában el marad...mint sok más minden is.
Egyébként a gépjármű napi használatba lett véve márc 1től,iskolába rohangálós autó lett így most kint poshad a parkolóba..ha ezt nem bírja ki akkor semmit sem :)
Ja és igen,le lett mosva idén másodszor a mai napon úgyhogy tündöklik és a barátnőm is segített ebben a műveletben :) muhaha :D

126os nap Pécs

126os nap Pécs

Suli után indultam is Pécsre fél 4körül,12.15L benzin tankolás 5200ér kemény fájdalmak közepette... Pécsen barátnőmért mentem majd go a város másik fele Budai Vámnál elhelyezkedő Tesco. A többiek már ott voltak mi 6előtt pár perccel értünk csak oda.Bálint Karcsinak jó volt a kalapja,fel is próbáltam :D Autóztunk egy kicst fel a hegyre aztán a vendéglőben ettünk szokásosan SŰTKRUMPIT KECSAPPA :)
Dévnek volt egy jó beszólása : ennyirét egy hétig eszek a laktanyába :D   El hülyéskedtünk,beszélgettünk esztegettünk iszogattunk aztán olyan 9óra körül Fantomeeék után mi is el búcsúztunk és indultunk vissza a város másik felébe. Ma dél körül indultunk vissza és szerencsére be vállt az amire tippeltem :D elég lett a 12L benzin és még maradt is belőle :D 175km-t mentem,ebben volt egy jékaparás közbeni szivatózás is meg rengeteg emelkedő meg minden,és így csak 4.5-5L fogyasztás jött ki :)
Hosszabb útra valószínűleg mostanában nem is megyek mert egy titkos projekt terbe van véve a géppel kapcsolatban de erről majd akkor ha meg valósult addíg is gyűjtöm rá a lóvét és nem tankolok és nem megyek vele sehova :D
Lacee kösz a 126os nap szervezésért !

tunyi1986 @ . Fiat 126p . 10 fotó . 4 komment

Aprócska karbantartás

Az új év első napján volt egy kis túra Kaposvár-Siófok-Kaposvár útvonalon mert barátomék lerobbantak egy Alfával és nem volt vonat sem és busz sem visszafele úgyhogy le dörgettem megállás nélkül a gépállattal 170km-t viszonylag tempósan. Azóta jóformán nem is használtam talán csak 1-2kisebb városi mászkálás volt betervezve. Mai nap rá értem úgyhogy át néztem a pécsi 126os nap előtt ,nehogy valami meglepetés érjen majd akkor.(és igazából a szívó torok polírozásának akartam neki állni de lusta voltam levenni a hengerfejet :) jójazúgy,ráér még :D )

Karbi tömítésből kapott újat a hengerfej és a csepptálca közé,egy új ac és karbi között levő benzincsövet,olajteknő csavarjainak húztam utána mert kezdett szivárogni,be raktam egyoszlopos trafót és elosztófedelet+rotort a duplaszikrás gyújtás helyett.
Motortartó gumibakot is cseréltem mert azon ami benne volt már majdnem 2x akkora volt a luk mint a fém rúd ami benne csúszkál.
A mostani ott állt a polcon,kicsit kellett csiszolni a belső részéből mert túlságosan szorosan járt benne a fém rúd még tisztítás után is és úgy is hogy kapott motorolajat kenésnek. A gyújtás pedíg jobb mint a duplaszikrás,nem is tudom miért hagytam eddíg állni ezt a trafót és elosztófedelet a polcon :)
Röviden ennyi,várom már a talit amit majd Laceee szervez,biztos jó buli lesz :)   (csak az a k.va benzin ne lenne ilyen drága...)