Fiat 126


Legfrissebb bejegyzések az autóról

2011.07.03. Vasárnap

Páran mondták már hogy HGG lesz DLLből,de ez valahogy kezd is így lenni :) Már ez is több színben pompázik,volt hegesztve is meg egyéb dolgok.
Kedden vittem karosszériás ismerősömhöz a gépet hogy javítsa ki az elején a horpadást és hegessze be a díszlécek lyukait mer minek az rá. Itthon szét szedtem a belét neki,csak a lámpák indexek és a lökös maradt a csomagtartóban meg egy aku.
Ma szólt hogy kész a gép mehetek érte,fent a másik csomagtartó is csak kicsit csálén áll a bal fele szerencsétlennek. Oda mentem nekiálltam össze rakni ,látom hogy bordó alapozóval van meg fújkodva pedíg direkt vittem fekete fasza minőségű alapozót hogy azzal kenyje le amit kell.A bal lámpa nem igazán akart passzolni a helyére,kis kalapácsolgatás és mindjárt jobb lett,ennek még ki kell cserélni a patentjeit meg be kell hogy állítsam meg a keret is cserés lesz.Aztán észre vettem hogy a jobb index nem igazán akar pislogni,gyors izzó csere,itt is el törtem egy műanyag fejű csavart,aztán az első sárvédőben a 2 kis patent helye sem lett behegesztve ez majd pótolva lesz melóhelyen ha be viszem a gépet,mert azokat meg el felejtette behegeszteni. Itthon kicsit ki törölgettem a csomagtartóból a sok retket aztán neki álltam le higítózni azt a bordó szart és lekenytem fekete alapozóval hogy addíg se roadjon amíg nem kap rendes festést meg üregvédelmet. Az ajtó belső részén természetesen nem volt le fújva de jobb is mert így legalább csak a régi üregvédőt kellett le tisztítani ami nem kozmált oda hegesztés közben .
A hátsó sárvédő belső részén nem tudom hogy fogom le festeni a friss lemezt de ha valakinek van rá ötlete szívesen várom :) Gondoltam rá hogy be borítok 1 flakon festéket és akkor tuti kap belőle eleget,meg egy flakon higítóval le pucolom róla a sok port de ez nem hiszem hogy járható út lenne,mert egy évig festék és higító szag lenne a kocsiban :)
Egyenlőre ennyi,majd jelentkezek még hogy alakul a gépezet,augusztus 4én lejár a műszaki,utána pedíg lehet hogy csak tavasszal lesz rajta újra.....még ki derül...

DE A LÉNYEG HOGY VÉGRE ALAKUL AHOGY KELL :)

tunyi1986 @ . 25 fotó . 27 komment

2011.03.13. Vasárnap

Nos a helyzet az hogy kicsi kocsikáim állnak a magas benzin árak miatt,de lassan kitavaszodik és megy az E85 a tankba aztán karbi fúvókázás,gyújtás állítás és meg látom hogy lesz-e pénzem tankóni vagy nem.

Ma voltunk mamám házánál,meglestem hogy meg van-e még az a panda motor amit tavaly kaptam az egyik opeles szerelőtől ingyé,mer Dani jó lesz az neked.
A karbija itthon volt már rég óta azt frankón el is mostam alkatrész mosóban,kifújattam minden...
Csináltam pár fotót a panda motorról,majdnem beszartam a látványtól. A donor kocsi motorja is beindult a friss benyától amit vittem literes flakonban.
Eddíg lista ami kéne de nincs rá lóvé :
-szelepfedél tömítés
-olajteknő tömítés
-olaj
-szűrő
-légszűrő
-kipufogó sor tömítés
-+ még kukázni elosztót leszorító lapocskát vagy mi van ezeken a motorokon,légszűrő házat,valamilyen autó hűtőjét,víz csöveket,közdarabot csináltatni váltó motor közé,mk1 fiesta féltengely csuklókat szerezni meg még ami panda motor beszereléshez kő fúrni faragni hátfalat stb..meg még ami kiderül hogy szar a szétszedéskor pl főtengely csapágy,hajtókar csapágy,gyűrűk ilyen """apróságok""".
A terv röviden: motor szétszedése annyira amennyire muszáj,tehát olajszűrő,olajteknő,himbasor le és mosás benzinnel aztán összerakni új tömítésekkel de a hengerfejet nem szeretném bántani.
Egyenlőre ennyi,nyári gyakorlaton majd meg próbálok összehozni valamit ebből az olajsáros koszos fémkupacból.
tunyi1986 @ . 18 fotó . 10 komment

2010.12.29. Szerda

Sajnos eljött ennek az ideje is...mikor arról írok hogy többet soha nem mehetek hggvel:(
10évet szolgált nálunk,7évig nénémnél 3évet nálam,de valamennyire mindíg is az enyém volt,én mosogattam,takarítottam mióta a családban volt,rajta tanultam meg vezetni,ő volt az első autóm ami rengeteg dologra tanított meg,sok élményt okozott,rajta tanultam meg vezetni 13évsen,vele voltam az első találkozókon,vele nyerte meg Norbi a gyorsulási versenyt 2008ban,vele töltöttem rengeteg időmet és teljes elszántságból javítottam rajta szinte mindent. Réges régen még úgy gondoltam hogy egy makulátlan kis autót faragok belőle,ami jó és megbízható lesz.Utóbbi összejött sok sok munka.idő, és pénz árán,előbbi pedíg sajnos nem.Azt hittem örökké fog tartani,ezt próbáltam elhitetni magammal sokáig,amit tudtam megcsináltam,pénzt időt és energiát nem kímélve csináltam,kicsit emiatt talán úgy érzem,hogy úgy jártam mint részben KeMa és Grosso. Most készült el szegény nem régen,elvitt Győrbe,Szlovákiába,hordozott napi szinten minden fele,soha nem hagyott cserben de sajnos nincs más lehetőség mennie kell...Januárban műszaki lenne,27ik életévét töltené be de már nem fog mást kapni születésnapjára csak rendszámtalanságot,és örök fogságot a garázsban.
Majd lassacskán ahogy a sors hozza elbontódik,de alkatrészei tovább élnek testvérében.Soha többé nem akarom így látni egyik autómat sem,ő volt az első és az utolsó aki így járt.DLL emiatt még jobban meg lesz takarítva.
utolsó útról videó holnap,meg egy kis összeállítás az elmúlt 2-3évről.

Akkor a check lista,mi az amit cserélni kellett volna:
homlokfal,aku tartó,bal oldali belső hátsó külső-belső doblemez,sárvédők bal oldalt mind2,jobb első külső-belső  doblemez,laprugó tartó híd,tűzfal,belső küszöbök,első házsó szélvédő koszorú javítás. Ezek csak a kasztni elemek,ezen felül teljes fék felújítás várt volna rá,bal oldali lengőkar csere. A 3ik nagyobb probléma hogy reped szét a kasztni a bal hátsó doblemezek összeillesztésénél. Ezen a részen nem a gyári hátulja van mert egyszer már szarrá törték és a hátsó sárvédő,doblemez,saroklemez,lámpatartó másik narancssárga autóé. Belül az utastérben hullámos a hátsó lemez ami az ülés háttámlája mögött van.


http://www.youtube.com/watch?v=OesIrBQWWHE

Ja és B.Ú.É.K minden kedves polskis társnkak és blogosnak.!
tunyi1986 @ . 4 fotó . 20 komment

2010.12.19. Vasárnap

Nem sokat szórakoztam az autókkal mostanában,de azért apránként meg meg történtek a dolgok.
A donor autó motorját szétszedtem hogy meg nézzem mennyire szar...és kiderült hogy eléggé.
A gyűrű hézagok az egyes hengernél: 1.75mm olajlehúzó gyűrűknék, másik kettőnél 0.7-0.9mm...gyönyörű! 2es hengert meg sem néztem mivel az is szar lesz szerintem. Hajtókar csapágyakból az alsó még jó,a felső enyhén kopott. Hengerfej kaka,gátrepedt.

Mivel bejött a hideg próbáltam kicsit segíteni azon hogy a motor be tudjon melegedni,ezért le lett húzva a turbina házról a cső és most nem a kinti levegőt szívja hanem a kipufogó csonk fölötti meleget,így etanollal is képes valamennyire bemelegedni. Ezen felül F8 keverőcső került mind2 gépbe pénteken így már nem annyira gyenge,és nem annyira fullad gázadásra.
 Dec 10én készültem szülinapi bulimra,barátommal kimentünk mamám házába befűteni meg elvinni a cuccokat. Nos ez eléggé furcsára sikeredett :D Polskiba a következő cuccok fértek be: 2hifi,4 hangszóró,1 mélnyomó,számítógép ház+monitor,billentyűzet és a többi kellék,kaja,egy tepsi süti,16üveg alma bor,4L cola,8sör,whisky,5energiaital,vodka,egy üveg likőr,2 hátizsák, 2nagy szatyor ágynemű és lepedő meg pléd :D A piák a csomagtartóban voltak,alíg fértek be,de ha egy rendőr megállított volna és kérte volna az eü dobozt meg a láthatósági mellényt szerintem lesett volna ha kipakoltam volna az út szélén azt a rengeteg piát :D   Az utastér plafonig volt,szépen néztünk ki :D
Az érdekes az volt a dologban hogy 5.84L benzint tankoltam és 3nap alatt kb.120km-t tettem meg vele :D

Szerdán meg kaptam az egyuszimat Takytól,közgyűlésen adta át neki Andrei így végre újra beszerelhettem a gépbe,jelenleg 4 óra tesztüzemen van túl úgy néz ki hogy most bírja. (szekunder kivezetés egyike letestelve,duplatrafó mellé elosztó és rotor. csak most a gyári ellenállás kábelen keresztül kapja a 13Vot kb nem pedíg 14.4et mint múltkor,úgy látszik ez volt a hiba.)
Kösz Taky hogy elhoztad!
Szombaton lehullott egy kis mennyiségű hó (30-40cm között) ezért el kellett menni csapatni :D Szépen sikerült bele csúsznom 2-3nagyobb hóbuckába,még szerencse hogy volt nálam hólapát :D   Első alkalomnál frankón kinyitottam az ajtót..hát nem kellett volna mert dőlt be a hó! Jelenleg nyitott ajtókkal szárad a garázsban,szerencsére nem lett nagyon vizes mert időben ki szedtem a havat.

és most pár szép fotó melóhelyem melletti használtautó kereskedésből:

ja igen és a polski mínusz 10ben elindult etanollal :D
tunyi1986 @ . 34 fotó . 5 komment

2010.11.20. Szombat

Ma szerelgettem egyet.
Dllre vissza került a nem lyukas kipufogó,most mintha jobb lenne :D Nem fullad gázadásra..kell ennek a motornak ennyi fojtás.
Laprugó csesztetés is volt,azt hittem hogy el van törve,pedíg nincs...levettem nézegettem,nyomogattam lefelé és semmi! Egyik fele kicsit talán hamarabb hajlik mint a másik....1óra alatt vissza szenvedtem jó nagy szopás volt.
Hgg-n ellenőriztem a szelep hézagot de állítani nem kellett rajta,utoljára még Szlovákiában állítottam rajta. Úgy látszik ha 1000km-t megy egy motor összerakás óta akkor már nem kell gyakran állítgatni rajta a hézagot.
Ezen felül találtam 112es főfúvókát,be is raktam a karbiba mert a 125 sok volt már így hogy benzin van benne majdnem tisztán.
Ja még valami...ellenőriztem az olaj szintet :D : o) változatlan még mindíg... (ezért kell gyűrűzni a motort,nem eszi az olajat,és jól is megy :) )

Garázs kapott egy kis hőszigetelést,az ajtón 4 szellőző rács van,abból 3 van most hungaocellel elfedve,dögmeleg a garázsban :)
tunyi1986 @ . 7 fotó . 10 komment

2010.09.16. Csütörtök

Kaposvár-Győr-Szlovákia avagy hogyan tűnjünk el mindenhonnan pár nap alatt...

Mivel felvételt nyertem a győri egyetemre ezért elhúztam igen gyorsan szeptember első napján. Az cél Győr volt aztán beiratkozás után Szlovákiába mentünk rokon látogatóba.
Hát Győr...oda találni nem volt nehéz de a városban megtalálni az egyetemet...na igen az volt ám a szívás!!! Egész úton esőben,hidegben,rengeteg csomaggal nagy szélben jöttünk ráadásul néha nyomtam is a gáz pedált padlóig (kb 20kmen keresztül) és ezért az etanol szintjelzőm már közeledett a 0 felé,de sebaj még nem villog ezzel még elmegyek bőven 100km-t mondtam én naív a Győr táblánál...Nos a Baross hídig el jutottam onnantól a egy egy irányú utcán kellett volna elmennem,egy körforgalom,egy rakpartra levezető kis utcácska,egy másik hídon át és onnantól tulajdon képpen ott is lettem volna az egyetemnél...na DE ! ez nem így sikerült. A térképemen 1 utcával arrébb volt bejelölve az az utca ahol be kellett volna kanyarodnom...hát ezt nem tudtam meg tenni mivel a 6 sávos úton nem volt balra kanyarodó sáv...szívás menjünk tovább majd valaki útba igazít...természetesen nem jó irányba így ki keveredek a városból újabb útba igazítás...ők meg a város másik felébe irányítottak el...a végén még egy segítség kérés és térkép nézés...kb 20perc gondolkozás hogy hát hogy is jutunk el az egyetemig....és végre volt olyan ember aki tudta is hogy mit beszél :D így sikerült eljutni a célpontig 56km városban kóvájágás után....fasza mert meg volt az az napi szívrom,agyvérzés és városnézés is egyben polski gyilkolással egybe kötve ugyanis ott kapott mindent olyant amire nem lett volna szüksége: kátyú,nagy fékezések,gyors kanyarodások padló gázzal,50nél vissza kettő...szóval minden amit egy idegbeteg ember tud csinálni egy autóval.
Suliban fejtágítás,beiratkozás holnap..fasza...no mindegy húzzunk már el Szlovákiába leszarom hogy üres a tank...szerencsére elértünk még 50km-re levő rokonokhoz aztán másnap hoztunk kannába 20L etanolt a Győri Agip kútról unokatesómmal.
Lényegében az nap mentem a polskival majdnem 300km-t.
3ik nap megint Győrbe mentem majd vissza Szlovákiába és ez kb még 5ször volt meg ismételve amíg nem lett szállásom ugyanis a  kolesz nem jött össze mert be raktak elém még 2 embert...k.annyukat...Az elmúlt 2 és fél hétben 940km-t mentem a polskival hiba mentesen 5.7es átlag fogyasztással és természetesen nem benzinnel hanem E85el :D hihetetlen de ez van szerencsére.
Egy szelephézag ellenőrzés,olaj szint ellenőrzés és karbi basztatás volt de ezek is csak azért mert szerettem volna ha eltűnne a gázadásra fulladás de ez nem jött össze...mind1 ez van már meg szoktam csak nagy városban elég gáz ha kereszteződés közepén nem akar meglódulni a gép gázadásra...na meg a legnagyobb baj ami ma reggel is fent állt hogy 14fokban már nem igaz akar bemelegedni a motor 5km városi használat után sem mondhatni hogy langyos a szelepfedő és a termosztát ház...emiatt nem megy viszont többet fogyaszt.Reggel full szivatóval indítás 3szorra elindul úgy hogy nem áll le,alacsony fordulaton pöfög majd 1kis idő után el lehet indulni felhúzott szivatóval gázadás nélkül mert akkor tuti hogy megáll mintha levegőt szívna...2utcát megy így az ember 3ban 20al...majd nagy nehezen reagál gázadásra és kicsit ki hagyogatva de kezd menni szivató nélkül és talán gyorsul is...
Na ezzel tököm tele van már valamit ki kell majd találni rá hogy oldhatnám meg ezt a problémát. Albérlő társamnak van egy üveggyertyája és mi után meg néztük a  kadettjét rá lestünk a polskimra is hogy mégis mi a szitu. tökig húzott szivatóval langyos motornál fehéres kék a láng,a gyertya amit kivettem az pedig fehér,alapjáraton langyos motornál kék a láng,gázadásra is kék marad de gázadásra  kis fordulatszámon kialszik ilyenkor ugyebár nincs robbanás a hengerben és emiatt van a dadogás és fulladás is...
Aztán volt még olyan is hogy Raverrel szereltünk egyet ezt ő már le írta http://garageblog.net/blog/raver/7648 itt.Ehhez csak annyit fűznék hozzá hogy köszi a termosztátot a bottal támasztgatós már eléggé unalmas volt :D A babettát pedig egyszer szeretném kipróbálni majd :)
Egyébként Szlovákiában összesen 2 polskit láttam egy rendszámos pirosat és egyet a kert mélyében a fa alatt 10cmes rohadó levél takaró alatt...furcsa hogy ott csak skodákat lát az ember minden felé amerre néz :D már ha régebbi autókról van szó. Az etanol náluk ismeretlen fogalom,néznek az emberre bután amikor megemlíti...fingjuk nincs róla mi az és sehol nem lehet kapni....

A venturi átalakítással kapcsolatban várnék ötleteket,valamit alkottam erről töltök fel képeket de ha valaki jobbat tud kérem ossza meg velem ugyanis ettől várom a gázadásra fulladás,dadogás megszűnését. A jelenlegi átalakítás: 2mm-t vágtam a felső részből ahol a szám is található rajta,utána még 1 mm-t reszeltem belőle hogy sík legyen és tölcséresre alakítottam úgy hogy csiszoltam a belső feléből. Penge éles azért nem lett de jól el lett vékonyítva a tetején az anyag.

Egyébként holnap elmegyek meg nézni a másik polskit 3 hét után először,kíváncsi vagyok hogy indul majd el :D meg hogy hány pók szőtt hálót a garázs sarkába :D

ja és egy pozitív dolog :) Szlovákiában nincsenek dombok,és Győrben sincs sok ennek kifejezetten örülök :D bejön a sík vidék még a polskinak is tetszik :D
tunyi1986 @ . 23 fotó . 26 komment

2010.08.20. Péntek

egy nem sok dologról szóló bejegyzés...
Donor autó tető kárpitja berakva,megtisztítva szép állapotban egy hiba van csak..régi antennának vágott luk.Előnye hogy a mintázata szép,és nem hullik belőle a szösz mint a régiből.
Jobb ajtóhoz kapcsoló beszerelve,hozzá való kábellel együtt így a jobbos ajtó nyitásra is működik a belső tér világítása.
Vissza alakítva benzinesre ideiglenesen szerintem. 100as fő fúvókával és 190es levegő fúvókával végsebesség 75,vagy 60 vagy emelkedőn 30-40...
Haza úton már 225 levegő és 125 fő fúvókával barátságosan jöttünk kis gázon alacsony fordulaton mocskosul nyomatékos tetszik! csak a fogyasztás is legyen tetszetős...
Aztán kapott még egy alapos takarítást a gép belülről is meg kívülről is múlt héten most szép,most tiszta,most jó (vagyis majdnem :D )
jah igen a fűtéscső kimaradt...szóval raktam rá hőszigetelést  mivel gyárilag ezt elfelejtették és véleményem szerint ez nagyon nagy hiba volt mert azon a fél méteres fém csövön igencsak le tud hűlni a meleg levegő...azt ami a hátsó ülés mögött található csak a gumis részét letéptem róla és kivágtam ahol kellett,aztán kapott nejlon is hogy ne ázzon át az a szövet valami..remélem télen kazán lesz benne :)
tunyi1986 @ . 7 fotó . 2 komment

2010.08.16. Hétfő

Mégsem megyünk lakatos bácsihoz:(
A bal oldali sárvédőkön el lettek takarva a hibák,kapott egy csomó gittet.Ezt nem részletezném,undorító egy meló és még ráadásul a fél autót szét is kell bombázni hozzá,meg kiragasztgatni ott ahova nem kéne hogy jusson a festékből vagy festék porból.A bal hátsó sárvédő peremét csak a szent lélek tartja egyben a lyuk és a félig átrohad lemez aránya egyenlő.
Kevertettem festéket,2 flakonnal fogyott el azaz össz 1l a bal első,bal hátsó,jobb hátsó sárvédőkre és a küszöbökre,meg az ajtókon a kisebb javításokra.
Jobb oldala szerencsére egyben van a gépnek,ott nem volt törve meg is látszik az állapotán egyedül a bal hátsó sárvédő alsó részén van 3-4pici lukacska. Bal oldalt pedig félig egy narancs sárga sárvédő. Ez az egész csak azért történt hogy végre nagyjából egy színű legyen az autó és ne a rozsdát és a puklikat kelljen látnom ha ránézek,tudom hogy mit kellene tennem csak a pénz hiány akadályoz meg benne:(
Beszereltem a fűthető hátsó ablakot is,és a donorból át lett rakva a kábel hozzá + a kapcsoló (ez elég hülyén mutat kis műszerfalon).

Ma ki lett cserélve a morgó bal hátsó kerék csapágy.A csere darab a donorból érkezett (66E km-t futott és még sárgás volt a zsír benne) és most legalább már nem hallatszik a morgása.
ja meg a lökös tartó vasa is cserére szorult,pontosabban a 2 tartó közötti  talán merevítőnek nevezhető vas darab is mert állítás közben kitört belőle a tőcsavar...ó jessz! Egy hátsó lökös középső része ment a helyére (ami eltört első volt),szerencsére ugyan olyan hosszú.(természetesen csiszolás és festés után)


rossz kerék csapággyal:
http://www.youtube.com/watch?v=Y9TJuQo9Cuo

jóval:
http://www.youtube.com/watch?v=PF94o4-xgeo
tunyi1986 @ . 22 fotó . 9 komment

2010.08.07. Szombat

Csak a szopás meg a rozsda és a rozsda és a rozsda....
Valamelyik nap a héten kivettem a hátsó ablakot hogy kicseréljem fűthetősre és kivételkor persze nem annyi volt a dolog hogy ablak ki,másik be mint ahogy én azt előtte elképzeltem hanem pár órás meló követte az ablak kiszedést ugyanis a kéder alatt el kezdett rozsdálni a szélvédő koszorú.
Ablak nélkül gyorsan haza,baráttól gitt kérés aztán garázsba vissza drókorongozás,rozsdamarózás smirglizés a sarkokban mert oda nem ért be a drót korong.A bal oldali lefolyót az a köcsög aki a kocsit lakatolta amikor összetört valamikor nagyon régen behegesztette...emiatt is rohadt el a balos sárvédő mivel oda folyt a víz gondolom.Ezt a lukat felülről is be gitteltem úgyhogy most már csak egy jobb oldali lefolyó van ami el volt tömődve egyébként a sok kosztól ami a kéder gumi alatt volt.
Gittelés után festéket kapott,szép kéket mert az volt kéznél,de gumi alatt úgysem látszik,rozsdálni pedig nem fog alatta.
Mivel nálam volt a gitt gondoltam begittelem azt a lukat a sárvédő aljában egy kis tisztogatás rozsdátlanítás után. na a kis lukból lett egy jó nagy luk:( mivel ezt már nem lehet begittelni lakatolni kell és mivel pénzem nem sok van ezért a donorról vágom le a sárvédőt és az lesz felhegesztve. A vágásnak nekiálltam ma és nagyjából végeztem is vele de a neheze még csak most jön : a doblemezt is egyben le kell vágni a donor autóról mert azon nem rozsdás,vagy ahol igen ott csak felületi volt rajta amíg le nem csiszoltam.A külső sárvédő alja viszont nem örvend ilyen szép állapotnak:( ezzel nem tudom mi lesz majd a lakatossal kitalálunk valamit.

volt még ma ablak törlő motor és mehanika csere mivel a donorban jó volt és precízen működött hggben pedig kattogott már egy ideje és eléggé lityi lötyi volt az ez egész,el volt kopva benne minden alkatrész.Ezt kicseréltem és gondoltam rá hogy átrakom az ütem szabályozót is kormány kapcsolóstól csak akkor jött a bökkenő: a nagy műszerfalasok kormány kapcsolójának a csatija 2-2 csatlakozással többet tartalmaz mint a kis műszer falasoké.Emiatt hanyagoltam a dolgot de később még meg fogom oldani úgy hogy a kis műszerfalas csatijába átrakom amit kell és a maradék 2szálat pedig külön vezetéken viszem el az ütem szabályozóig.
Kiszerelésre kerültek még a donor autóból a hátsó ablak fűtéshez szükséges kábelek is ezek még beszerelésre várnak és ablakot is kell cserélnem mert ezen van pár mély karc de a donor autóén semmi szerencsére,a tömítést pedig frankón elszakítottam egy kis helyen amikor húztam be az ablakot:(
tunyi1986 @ . 20 fotó . 8 komment

2010.08.05. Csütörtök

Újabb elmaradt bejegyzés.
Még a velencei tali előtt felújítottam hgg motorját,volt hátsó főtengely szimering csere,gyűrűzés kis hézagokat hagyva (0.3-0.25-0.25mm).A régi gyűrűkkel kb akkor hézagok voltak mint a másik autó motorjánál,vagy kicsit nagyobbak is (0.7-0.9mm) Motor szétszedésekor láttam hogy a hengerfej jó,nem gátrepedt,tömítenek a szelepek,nincs vele probléma azon kívül hogy tele volt kokszal és olaj sárral a szelepfedél alatt ugyan úgy mint a blokk többi része. Már jó pár olaj cserén átesett a gép mióta nálam van,egyszer került bele olajos benzin is mert az ac elfosta magát és ennek eléggé tisztító hatásúnak kellett volna hogy legyen,valószínűleg az is volt de még így is benzinnel mostam ki az olaj sarat a blokk belső részéből.Szomorú hogy ilyen volt de milyen is lenne ha 8évig nincs benne olaj cserélve,néném nem költött rá szinte egy fillért sem. Hátsó főtengely csapágy beszerelésekor az egyik alsó csavar megszakította a menetet a blokkban pedíg az előírt nyomatékkal húztam meg...pech...szerencsére nem ereszti az olajat úgyhogy minden frankó. Hengerfej alá réz gyűrűs hengerfej tömítés került állítólag az aluval reakcióba lép hő hatására és tömít igen szépen.Miután össze állt a blokk és bekerült a helyére feltöltöttem a régi olajjal ami nem sok km-t futott és ezzel mentem kb 100km-t amolyan motor mosást tartottam :) Ez után kapott castrol magnatec 5W40et amivel azóta is szépen ketyeg és több száz km után sem fogyott belőle az olaj :) (na jó a nívón 1-2mm-el lejjebb van a szint mint amire feltöltöttem hűdenyagy olaj fogyasztás :D ) Miután megjártam a velencei talit büszkélkedem ezzel a motorral hogy ilyen jól sikerült,olaj fogyasztás szinte 0ml  Öröm és bódottá,ja és kompresszió is lakozik benne biztosan elég sok. A velencei talin kiderült hogy rossz az elosztóm ezért dadog a gép össze vissza nem a rossz keverék képzés miatt. Ma átraktam a másik autó elosztóját ami jobb állapotú és a próba körön majdnem eldobtam a gépet mert a szokásos gázadásra nekiállt úgy gyorsulni hogy nem tudtam megfogni rendesen emiatt a 4 sávosra úgy kanyarodtam hogy rögtön 2 sávot váltottam :D Kis gázadáson a dadogás még mindig meg van sajnos de remélhetőleg lesz már valahonnan egy jó elosztó..itt felén sehol nincs Lada bolt,2 polski alkatrésszel foglalkozó boltban sem:(
Velencei tali előtt még volt egy fékdob csere is,a donor autóét felraktam a bal oldalra mert nagyon szakaszosan fogott a fék az ovális dob miatt ezt meg gyógyítottam így már nem kell bólogatni fékezés közben :D
Hirtelen ennyi jutott eszembe,mosást takarítást nem emlegetem már...
Egyébként érdekesség: az egyes henger alsó hajtókar csapágyába 1es helyett 4es van írva :D
Csacsa kösz a nyomaték kulcsot :)
tunyi1986 @ . 22 fotó . 12 komment