Fiat 126p


Legfrissebb bejegyzések az autóról

Egy kis helyzetjelentés

Aloha :D !!!

Az elmúlt pár hónap történései.... Kisautóval meg vagyok elégedve,bírja az igás ló üzemmódot már lassan másfél éve, minden nap munkába néha hátvégén egy kis hosszab őt is befigyel,és megy megállás nélkül :)
Azért voltak ennél szebb napjai is,most többnyire 1 hétig tiszta a hónap maradék 1-2 hetében pedíg olyan hogy az ablakon is alíg lehet kilátni, az olaj folyik a furulyagumiknál,első fékpofák is valószínűleg nem sokára el kopnak, a gumik is már a végüket járják és szeptember elején lejár a műszaki vizsga....de mindezeket leszámítva megy,nem eszi az olajat,és szól a zene :D
Eddígiekben nem sok időt szántam rá, volt egy benzinszűrő csere mivel megitattam egy kis gázolajos benzinnel (olyan cirka 20L volt kannákban ,el füstölte... :D )

Közeljövőben tervbe van véve hogy kicsit helyre pofozom majd,nem rég kaptam egyik ismerősömtől 90es évekről vissza maradt légszűrőt,furulya gumikat és olajteknő tömítést, olajat veszek majd mert akkor már azt is lecserélem plussz még egy hengerfejtömítésre kell  beruháznom meg egy napra amit rá tudok szánni és szépen rendbe tudom tenni a motort úgy mint 2-3évvel ezelőtt .+ még a nagyszervíz alkalmával egy függőcsapszeg zsírzás is tervben van mert kb 2éve nem volt lezsírozva.

Jah igen,és egy kis érdekesség :P ár héttel ezelőtt valami furcsa kis kattogás hallasztott a motortérből,amikor felmelegedett már majdnem azt hittem hogy főtengely csapyas lett,aztán levettem az ékszíjat és a külső szíjtárcsa közepe 4dban hullot a kezembe :D kicsit szét robbant szegény,ilyennel még nem nagyon találkoztam de hát bármi előfordulhat :D

Nyári találkozó egyenlőre passz...szerenék menni legalább két napra vagy 3ra...csak pénz és idő kérdése az egész


tunyi1986 @ . 2 komment

Olaj csere-olajszűrő pucolás....stb 346

Nah szóval nem sűrűen írok mert szerencsére nincs is miről írni használom a gépet szinte minden nap városi autókázás napi 7km kb vagy kicsit több melóba járáshoz. Takarítást meg kapja 1-2-3hetente és ennyi :)
Valamelyik nap kerestem bele egy másik elosztót mert mintha hülyéskedett volna a gyújtás, a két henger között nagy volt az előgyújtás különbség a bütykös tengely kopása miatt.
Olaj legutóbb a velencei tali előtt lett után töltve de akkor is csak kb fél vagy 3/4 nívóig tudtam feltölteni mert el fogyott az 5W40 Total olajam. Most 15W40et kapott valami gagyi unixosat óccsóért ( jó lessz az alapon ) de szerintem ez vagy fos GM olaj vagy valami Ford olaj lehet csak a matrica más meg a flakon.
Múltkorában mértem még féket-lengéscsillapítót a cégnél a polskin és meg vagyok elégedve a kicsivel :) Fék nagyon jó eltérés alíg pár százalék ingadozás sem túl vészes egyedül egy keréknél volt 14%os ingadozás. A lengéscsillapítók is aránylag jók bár a magas guminyomás miatt mertünk keveset ezzel tisztában vagyok.
Ja igen és egy fontos esemény hogy cseréltem ablaktörlő lapátokat :D 38Cmes Valeo lapátokat kapott mert a Champion lapátok két év után feladták a harcot és leszakadt róluk a gumi csík :D
Szóval ennyi,egyenlőre és remélem mostanában megint csak nem lesz miről írnom :)
tunyi1986 @ . Szólj hozzá!

8 Nemzetközi Fiat126 találkozó Velencei

Szavakkal leírhatatlan :D pár kép amit csináltam

ja és 33782km gyertya csere, átlafogyasztás 4.1L benzinnel és nem szöttyögtem... :D
tunyi1986 @ . 31 fotó . 7 komment

tavaszi kis szerelgetés

Tegnap szántam egy kis időt a gépre de még nem értem a dolgok végére mert nem ártana rá nézni a vezérlésre  (ki tudja mennyi lehet benne mióta meg vettem azóta sosem néztem.) nehogy késő legyen egyszer a lánc csere és össze boruljon minden. Ezen felül kéne majd lassan venni két jó gyertyát bár a 10-15éves iskra tartalék gyertyákkal is egész jól üzemel a gép.
Tegnapi nap folyamán vissza raktam a 90 évjáratokba való fűtés és szivató konzolt,a gyári lyuk mentes középső kárpitot amin nincs lyuk a régi fajta fűtés nyitó karjának és egy jó karbi is fel lett dobva aminek a pillangó tengelye nem lóg így legalább nem áll meg alapjáraton (de hogy a csába tudott 2év alatt kikopni egy pillangótengely ennyi idő alatt azt még mindíg nem értem...)
Lassan nem ártana eloszóra is rá nézni strobival hátha meg viselte azt is az elmúlt egy két év mert azóta nem igazán néztem.
Ezen felül vissza kapta a régi kormányát ami szintén a 90évjáratokban volt nagyműszerfalhoz és a km óra is ki lett cserélve egy másikra bár ez is ugrál egy kicsit csak ez nem kattog mellé hidegen és nem 75-85között csinálja hanem 20 és 30 közöt...
Szivató bovden mióta meg vettem 2 és fél éve az autót kb azóta el volt szakadva és éppen hogy csak be lehetett húzni aszivató karba...hát mostanában már elég sokszor ki akadt úgyhogy a régi hggből vettem ki az alíg használtat mert abba annó vettem újat,így hát azt is meg örökölte belőle és most faszául működik és nem húzza fel az agyamat korán reggel azzal hogy mászhatok hátra feltolni a szivatót....
Ezen felül a motortartó rugó és a gumik is át került HGGből mert ebben még valószínűleg a gyáriak voltak a gumik és elég fos állapoptban voltak már.
Olaj..hát bele töltöttem a maradék olajat ami az olajcserénél megmaradt ha nyárig netán meg enne annyit hogy a most maximumon lévő szint le megy minimumra akkor újból kap egy cserét talán...meg légszűrőt is kap egy újat akkor már egyben .
Még kell majd függőcsapszeget zsírozni és úgy érzem hogy ez a 8-9éves aksi is lassan be adja az unalmasat és őszre kell bugázni egy másik félig rosszat mert ez már gyengélkedik. Tavasszal vagy nyáron még jó lenne egy felni festgetős napot tartani,szép ezüst festéket kéne kevertetni aztán meg fújni őket csak egyenlőre ez is pénz hiányában el marad...mint sok más minden is.
Egyébként a gépjármű napi használatba lett véve márc 1től,iskolába rohangálós autó lett így most kint poshad a parkolóba..ha ezt nem bírja ki akkor semmit sem :)
Ja és igen,le lett mosva idén másodszor a mai napon úgyhogy tündöklik és a barátnőm is segített ebben a műveletben :) muhaha :D
tunyi1986 @ . 3 komment

126os nap Pécs

126os nap Pécs

Suli után indultam is Pécsre fél 4körül,12.15L benzin tankolás 5200ér kemény fájdalmak közepette... Pécsen barátnőmért mentem majd go a város másik fele Budai Vámnál elhelyezkedő Tesco. A többiek már ott voltak mi 6előtt pár perccel értünk csak oda.Bálint Karcsinak jó volt a kalapja,fel is próbáltam :D Autóztunk egy kicst fel a hegyre aztán a vendéglőben ettünk szokásosan SŰTKRUMPIT KECSAPPA :)
Dévnek volt egy jó beszólása : ennyirét egy hétig eszek a laktanyába :D   El hülyéskedtünk,beszélgettünk esztegettünk iszogattunk aztán olyan 9óra körül Fantomeeék után mi is el búcsúztunk és indultunk vissza a város másik felébe. Ma dél körül indultunk vissza és szerencsére be vállt az amire tippeltem :D elég lett a 12L benzin és még maradt is belőle :D 175km-t mentem,ebben volt egy jékaparás közbeni szivatózás is meg rengeteg emelkedő meg minden,és így csak 4.5-5L fogyasztás jött ki :)
Hosszabb útra valószínűleg mostanában nem is megyek mert egy titkos projekt terbe van véve a géppel kapcsolatban de erről majd akkor ha meg valósult addíg is gyűjtöm rá a lóvét és nem tankolok és nem megyek vele sehova :D
Lacee kösz a 126os nap szervezésért !

tunyi1986 @ . 10 fotó . 4 komment

Aprócska karbantartás

Az új év első napján volt egy kis túra Kaposvár-Siófok-Kaposvár útvonalon mert barátomék lerobbantak egy Alfával és nem volt vonat sem és busz sem visszafele úgyhogy le dörgettem megállás nélkül a gépállattal 170km-t viszonylag tempósan. Azóta jóformán nem is használtam talán csak 1-2kisebb városi mászkálás volt betervezve. Mai nap rá értem úgyhogy át néztem a pécsi 126os nap előtt ,nehogy valami meglepetés érjen majd akkor.(és igazából a szívó torok polírozásának akartam neki állni de lusta voltam levenni a hengerfejet :) jójazúgy,ráér még :D )

Karbi tömítésből kapott újat a hengerfej és a csepptálca közé,egy új ac és karbi között levő benzincsövet,olajteknő csavarjainak húztam utána mert kezdett szivárogni,be raktam egyoszlopos trafót és elosztófedelet+rotort a duplaszikrás gyújtás helyett.
Motortartó gumibakot is cseréltem mert azon ami benne volt már majdnem 2x akkora volt a luk mint a fém rúd ami benne csúszkál.
A mostani ott állt a polcon,kicsit kellett csiszolni a belső részéből mert túlságosan szorosan járt benne a fém rúd még tisztítás után is és úgy is hogy kapott motorolajat kenésnek. A gyújtás pedíg jobb mint a duplaszikrás,nem is tudom miért hagytam eddíg állni ezt a trafót és elosztófedelet a polcon :)
Röviden ennyi,várom már a talit amit majd Laceee szervez,biztos jó buli lesz :)   (csak az a k.va benzin ne lenne ilyen drága...)
tunyi1986 @ . 2 komment

2011.12.17. Szombat

No akkor helyzet jelentés az elmúlt 2hónapról nagyjából...
Először is még élek és nem borultam fel a polskival :)

Szóval le lett mosva a polski kb 2szer és ki lett takarítva belülről az előző blog óta,olaj lett rá borítva kb 2.5dl,cserélve lett 2 gyertya mert meg pusztultak az 1 éves ngk,valószínűleg nem bírták annyira a gázolajos üzemmódot mert elég szép lerakódás volt rajtuk.
A garázsba rendrakás volt,össze szedtem sok mindent amit régen még be gyűjtöttem mert úgy véltem hogy szükségem lehet rá...hát nem volt és remélem hogy ez után sem lesz,ha meg igen akkor ott van még szegény hgg :( DLL egész jól bírta amúgy a strapát mert 220-230kg vassal úgy ment mintha nem lett volna benne semmi sem :)
November elején még el bontottuk a donor autót is az is ment a méh telepre.
Szóval most rend van a garázsban is meg öreganyám udvarán is,most csak a hgg  áll ott letakarva ponyvával amit még Csacsával vittünk ki valamikor régen.
DLL teszi a dolgát,megyeget néha napján amikor épp szükség van rá itt a városban pár km-t aztán ennyi,a csóróság jelző folyamatosan világít mert havonta egyszer tankolok akkor is max 1-2E Ftért...szomorú de ez van....mennék vele többet de nem lehet.
A kasztnija ugyan úgy van mint eddíg volt,egy jó darabig úgy is marad viszont az első féket meg csináltam rajta most már csak 7% eltérés van a két oldal között :)
Futóművet is állítottam háát...egy délelőtt rá ment de így sem pontosak az értékek a gép szerint,viszont megy kanyarodik szóval jó csak a gép szerint nem az de azt leszarom :) a balos dőlése viszont tényleg kicsit pozitívba sikerült úgyhogy azt lejjebb kéne még csapnom egy kicsit de csak ha unatkozok majd egy napon és nem tudok mit kezdeni magammal akkor fogom ezt baszogatni.
no és akkor pár kép...
jaa és Boldog Karácsonyt előre is mindenkinek meg B.Ú.É.K meg minden :)

tunyi1986 @ . 10 fotó . 3 komment

2011.10.12. Szerda

Sok dologról el maradt a blog mert nem igazán volt időm írogatni ezért most tőszavakban meg próbálom le írni az elmúlt egy hónapot.

Miután el készültem a kocsi összerakásával úgy volt hogy el viszem zöldkártyára először egy ismerőshöz aztán NKHhoz műszakira.
No ebből az sült ki hogy te figyejjmá haggyad itt azt le műszakiztatjuk mi és akkó nem kell futkosnod. Okés köszi,de bameg,hátul a kopott gumik vannak még fent,első féket se csináltam még meg,műszarfal is össze  vissza áll meg jobb tompítottba se cseréltem még izzót meg a jobbos ülés meg a kárpitok is ááá ...Ne aggódjá,majd úgy fotózzuk hogy ne látszon :D Thx :D
Szóval a műszaki meg volt,utána kerekeket cseréltem és össze raktam a belét véglegesre,aztán egy mosás belső takarítás. Összerakásnál annyi hibát vétettem hogy a bal oldalsó üveg kéderét kicsit meg szaggattam úgyhogy ha esztétikailag zavar egyszer ki cserélem,nem nagyon látszik szerencsére.
Csacsa valamikor a hónap folyamán oda adta az erősítőjét ezért be is vágtam a kocsiba azóta szépen tolja a mélyet :)
Összerakás óta nem sokat mentem,volt egy utunk Pécsre 3 személlyel amit a cég pénzelt merhogy ott van az üzemorvosunk...Az úton semmi gáz nem volt azt leszámítva hogy el felejtettem az ékszíjat kicserélni még itthon mivel már a Velencei talin el kezdett foszlani...hazáig bírta aztán cseréltem is. Borítottam rá még 3dl olajat mert a kis szemétláda megzabálta az utolsó csere óta.
Igazából más gáz nem volt vele,azt nem mondhatom hogy falta a kmeket mert 2-3hétig csak állt a garázsban ezért nem is igazán mehetett tönkre rajta semmi sem :D

Múlt hét pénteken suli után gyorsan GO Pápai tali. Félig hulla fáradtan indultam Bogiért vasútra,ott ő döbbentem rá hogy ő is hulla úgyhogy ez így tök jó buli lesz..mint két kriptaszökevény...Shell kútra gyorsan be,tankóni kéne de közbe Csacsa hív,én meg le emelem a Diesel pisztolyt és bele tolok a polskiba 12L gázolajat. ...faszaa ! Go garázs,fél km valahogy csak kibírja...hát ki bírta csörögve füstölve de a parkolóba beérve meg állt szerencsétlen úgyhogy onnantól vontattunk kemény 10métert ,  Csacsa hoz benzint ejtőtank készítés 2L flakonból,acról benzincső le aztán röffentés. füstfelhő Karki módra
http://www.youtube.com/watch?v=LztQxSKLqqE

aztán fél óra alatt kb ki tolta a 12L-t és végre útnak indulhatunk újból tankolni egyet és mivel Suhi is jött velünk ezért be is ugrottam a Lidlibe 5 sörért. Út közben frankón be is toltam,miattam Csacsáék szerintem totál idegbetegek voltak már mert párszor meg kellett állni brunyálni. Szálláshoz érve fogadott a társaság szépen, Bálint Karcsival ugráltunk pár kört,Kgval is össze futottam és még sok ismerős arccal és egy ismeretlen Adamek Péterrel aki már szép állapotban volt,kb mint én úgyhogy jól szét ordítottuk magunkat rockra is meg metálra is mer vas hiányunk volt aztán el szívtuk a jövő heti cigi adagot is aztán filmszakadás,este valakikkel röhögtünk sokat,valakikkel buliztunk aztán hajnali 5körül ki találtam hogy eszek spagettit,úgyhogy ettem is valami érdekes pozicióban és állítólag a konyha padlójára is jutott belőle kicsit,ezért sorry,ha észre veszem hogy le esik akkor tuti fel nyalom onnan.
Szombat...másnap..szarkedv ...borulás..még szarabb kedv ....fuckoff, egy sör meg egy almabor pár cigi és alvás,éjjel 1 algopirin aztán itthon rádöbbenés hogy nem is egy hanem négy hiányzik a dobozból WTF ?? Kg este még gratulált és azt mondta gecinagy arc vagy Tunyi,én még nem tudtam összehozni ezt :D Na itt kicsit majdnem el röhögtem magam :D
Vasárnap szarkedv,Suhi sofőrösködés fél úton Balatontól én sofőrösködés hazaérés,pihenés.

Ma kocsi takarítás kívül belül és garázsba be rakás úgy hogy mutterom észre ne vegye a jobb oldalát mer akkor ihajcsuhaj.....

A borulásról pedíg:

Először is sajnálom hogy ez történt meg hogy kicsit el szállt az agyam és Ravernek is bocsi még egyszer itt is hogy el baszcsiztam a talit ezzel.
A történet röviden annyi hogy szembejövőbe át mentem láttam hogy jön szembe az a Nissan terepjáró,satufék,elkezdett keresztbe csúszni aztán fékből vissza vettem egyenesbe hoztam de csak közeledett a Nissan,még egy fék megint elindult keresztbe de akkor már nem akartam visszahozni mert inkább árokba rakom minthogy mást össze törjek,lehúztam ott a jobb első el kezdte beásni magát a földbe és amikor épp megálltunk volna át borult mert megakadt a küszöbbe meg a merevítőbe. A tető sérült 3 sarkon jobb ajtó,jobb hátsó sárvédő. Hazafele lábon jöttünk nem kellett szerelni. Bajom nem lett bár inkább nekem lett volna bajom mint a kocsinak,a nyakamat meg húzta az öv meg a Suhiét is meg a mellkhasát is kicsit. Ja és Suhi tőled is bocsesz hogy ezt kellett át élned.


tunyi1986 @ . 14 fotó . 7 komment

2011.09.04-05

No akkó videó a Tunyinak ! Kinyitjuk a motorháztetőt,belenézünk de nem látszik semmi mert sötét van,nem baj....ja ez nem az :D
http://www.youtube.com/watch?v=uORMWJGx22g
Szóval a teljes fényezés meg történt kívülről...belülről sajna majd csak később kerül rá sor de egyszer el készül az is :) Egyik osztálytársammal vittük a Polskit 15kmrel arrébb fekvő faluba. Az oda út elég érdekes volt mert ablakok nélkül mentünk és bukósisak sem volt így kb 50km/h tempót bírt a szemem aztán el kezdett folyni belőle a könny és mondjuk úgy hogy kicsit össze mosódott a világ :D Mivel nem volt műszaki a Polskin és ennyire szét is volt szedve úgy döntöttünk hogy csináljuk úgy mintha vontatnánk,de én azért be röffentem a Polskit aztán nyomom neki a gázt hogy a Fiesta azért ne szakadjon meg. Városon belül mentünk szépen 50el,aztán ki értünk és egyre kevesebbet láttam no meg picit jobban kellett nyomnom a gázpedált,aztán el kezdtem kalimpálni hogy álljunk meg mer valami nem okés,meg változott a szél irány vagy nagyobb lett a szél vagy mi a tököm van gyorsabban mész ? Ja hát 70el mentünk mondom óó fuck 50 tesókám 50 nem 70 :D Kb ez a rövidke beszélgetés lezajlott onnantól nem volt gond,csak annyi hogy az egyik faluban út építés volt és meg kellett állni,aztán én kicsit később indultam mint a Fiesta és a kötél meg azt mondta hogy ő most el szakad...onnantól nem köteleztünk csak mentünk egymás után.
Visszaút ugyan így,csak annyi különbséggel hogy a jobbos ajtó és a csomagtérfedél meg a motorházfedél is hiányzott az autóról mivel azok még nem voltak készen,rendőrbácsi meg elég érdekesen nézett mikor meg látta a polskit így :D .Fényezésről csak annyit hogy a jobbos ajtó és a bal eleje a lámpa keretnél kapott rendesen gittet,a többi részével nem volt gond sehol sem bújt elő rozsda. A belső térre nem jutott festék úgyhogy az majd valamikor lesz fújva.

Kedden hoztam haza,azóta ahogy volt időm csinálgattam és most mondhatni 95%ban kész,ablakok bent,tetőkárpit bent,meg a kábelköteg is. A trafóra menő + szálat ki kellett cserélnem mert kicsit égett volt most viszont HGG sértetlen narancssárga kábele ékesíti ezt az autót is,továbbá át került a két oldalsó hátsó műanyag is HGGből a 2 pioneer hangszóróval együtt mert azok nem szólnak rosszul és kaptak körbe szivacsot is ugyan úgy mint a doblemez takarója. A műszerfal is nagyjából kész,még egyszer a hátsó ablak fűtés kábelét kell be húznom mert az el felejtettem,no meg a km órát kell rögzíteni és a rádió kábeleit meg hosszabbítani mert kicsit messzebb került az eredeti helyétől. Ha a kábeleket meg hosszabbítom mehet be a jobbos ülés és a kesztyű tartó is,bár az még nem biztos hogy vissza kerül mert lehet hogy hülyén fog kinézni kis fűtéskonzol mellett...aztán ajtókat kell még beállítani hogy könnyen csukódjanak és kéész :)
Lassan el készül és akkor már csak egy bazinagy takarítás hiányzik és egy műszaki vizsga amin remélem nem lesz váratlan probléma.

Update: Ajtók be állítva Csacsa segítségével.köszcsi Csacsa,meg a képeket is,meg a Simozást is :D

tunyi1986 @ . 30 fotó . 7 komment

2011.07.31. Vasárnap,hétő,kedd,szerda...

nem is tudom mit írjak ide,vagy kell-e egyáltalán valamit írnom....talán csak annyit hogy a régi autóm,az első,az igazi ! nem sokára újra élni fog és hggzhetek újra :)
Holnap folyt köv.

Nah....
Hgg motorháztető lecsupaszítva,ahol rozsda volt fel csiszolva, a bontott csomagtér fedél nem áll valami szépen,de ennél jobb úgyse lesz,azon is felcsiszolva a rozsdás rész. A bal lámpa keret fel csiszolva alapozva,homlokfal belső részén javítva a felületi rozsda foltok,alapozva az is,kis műszerfalhoz fúrt,vágott részek alapozva.
Kasznin még kell kalapálni kicsit,a tetőn van két horpadás,a bal ajtót meg kell feszegetni kanállal mert a horpadást nem tudtam jobban kikalapálni. Lassan készen áll a fényezésre,már csak az a baj hogy kurvára nem emlékszek hogy mit hova tettem :D

Találtam egy ilyen zenét...

ttp://www.youtube.com/watch?v=7Ew757-JGHU
tunyi1986 @ . 30 fotó . 9 komment